featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. OCAK ENFLASYONU, DIŞ TİCARET AÇIĞI VE PMI VERİLERİ: ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

OCAK ENFLASYONU, DIŞ TİCARET AÇIĞI VE PMI VERİLERİ: ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aylık enflasyon, %5,03’le Son 1 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken baz etkisiyle %42,1 ENAG’a göre yıllık enflasyon%81. açıklanan yıllık enflasyon düşmeye devam ediyor. Bloomberg’de yer alan veriye göre son 4 yılın Ocak ayı enflasyonu ortalama %7,37 olarak kaydedilmiş. Ocak enflasyon verisi Son 1 yılın en yüksek seviyesinde ama 4 yıllık ortalamanın altında gerçekleşmiş. 

Ocak ayında yönetilen yönlendiren kalemlerin etkisi ve hizmet enflasyonunun TÜFE üzerindeki etkisi yüksek olmuş. Merkez Bankası Ocak ve Şubat aylarında yılın diğer aylarına göre daha yüksek enflasyon beklediğini açıklamıştı. Veriden sonra analist görüşleri 2025 yılı enflasyonu için ortalama %32, 2026 yılı için %25 oldu. 

Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %3,09 artarak yıllık bazda %39,5 oldu. ÜFE’deki görünüm önümüzdeki aylarda enflasyona pozitif etki edebilir ancak küresel risk faktörleri petrol ve emtia fiyatlarında baskı yaratıyor. Trump’ın ABD’nin Meksika ve Kanada’dan yaptığı ihracata %25, Çin’e%10 oranında vergi artışı yapmasından sonra Kanada ve Meksika’dan gelen misilleme açıklamaları petrol fiyatlarının ve dolar endeksinin güçlenmesine neden oldu. WTI ve Brent Petrol %1,5’e yakın primlenirken tahvil faizleri yükseldi. Türkiye 10 yıllık borçlanma maliyetleri %27,5’e yaklaştı. Emtia fiyatlarındaki artış hammadde ithalatı yüzünden enflasyonist baskıyı arttırabilir ve ÜFE gelecek ay yükselebilir. 

Hizmet enflasyonundaki 10’u aşan artış dikkat çekici, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar enflasyon artışında etkili oluyor. Yılbaşından sonra yapılan zamlarla sağlık alanındaartış %23,5 olmuş. Sağlık aylık enflasyonda %1’e yakın hareket yaratmış. Giyim ve ayakkabı fiyatları indirimlerlebirlikte geçtiğimiz aya göre %5,17 gerilemiş. Ulaştırma %4,20, Gıda ve alkolsüz içecek %3,86 Konut %7,04, eğitim %7,63 artmış.

İmalat PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) verisi eşik değerin altında açıklandı. Toplam siparişlerde ve yeni siparişlerde daralma var. Gidi ve personel maliyetlerindeki artış yavaşlamanın sebebi olarak görülüyor. Kara ve deniz taşıtları, teksti, orman ürünleri darılırken gıda sektöründe ılımlı artış görülüyor. 

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Ocak ayı dış ticaret verilerine göre Ocak ayında dış ticaret açığı %24 artmış. İhracat geçen yılın aynı dönemine göre %5,8 artarken ithalat %10,2 artmış. Türkiye’nin dünya toplam mal ihracatından aldığı pay %1,35, İhracat artarken ithalatta artıyor. TL’nin değerli kalması ithalata katkı sağlarken, ticaret gerilimleri yüzünden artan mal fiyatlarının önümüzdeki dönem üretici fiyatlarını etkileme riski ortaya çıkıyor. Üretim için ithal girdilerin maliyeti artacak bu durumda hem dış ticaret açığı hem de enflasyon üzerinde baskı yaratabilir.

OCAK ENFLASYONU, DIŞ TİCARET AÇIĞI VE PMI VERİLERİ: ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.