• ALTIN (TL/GR)
    4.322,05
    % 1,03
  • AMERIKAN DOLARI
    39,5851
    % -0,32
  • € EURO
    45,6681
    % -0,99
  • £ POUND
    53,6762
    % -0,71
  • ¥ YUAN
    5,4869
    % -0,07
  • РУБ RUBLE
    0,4961
    % -0,03
  • BITCOIN/$
    106.095
    % 0,15
  • BIST 100
    9.311,88
    % -2,19

Fitch’ten Türkiye’nin yıl sonu faiz beklentisi

Fitch’ten Türkiye’nin yıl sonu faiz beklentisi

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizine yönelik öngörülerini paylaşarak, yıl sonunda yüzde 33 seviyelerine gerileyen bir politika faizi beklediklerini ifade etti. Kılınç, bu durumun bankaların net faiz marjını olumlu yönde etkileyeceğini ancak iyileşmenin yılın başındaki tahminlere kıyasla daha sınırlı olacağını vurguladı.

Kılınç, Türk bankacılık sektöründe son dönemlerde yaşanan gelişmeler ve yılın ikinci yarısına dair beklentiler hakkında değerlendirmelerde bulundu. İç piyasada yaşanan dalgalanmaların yanı sıra küresel gümrük tarifelerinin sektörü etkilediğini belirten Kılınç, özellikle mart ayı öncesinde düşüş gösteren faizlerin, bankaların faiz marjını destekleyeceği yönündeki beklentilerin mevcut volatilite nedeniyle ertelendiğini aktardı.

Yıl Sonunda Faiz Oranı Ne Olacak?

Kılınç, TCMB’nin politika faizini yüzde 46 seviyesine çıkararak bankaları yüzde 49 ile üst banttan fonladığını hatırlatarak, “Yıl sonunda yüzde 33 ile daha düşük bir politika faizi bekliyoruz. Ancak bu, yılın başındaki tahminimize göre daha az bir iyileşme sağlayacak.” dedi.

Faiz oranlarının yüksek seyretmesinin risk maliyetlerini artırdığını belirten Kılınç, yılın ikinci yarısı için bankaların aktif kalitesini daha yakından izlemeye başladıklarını ifade etti. Şu anki risklerin yönetilebilir düzeyde olduğunu düşündüklerini vurgulayan Kılınç, Türk bankalarının görünümündeki olumlu beklentilerini koruduklarını da ekledi. Bu yıl karlılığın daha iyi olabileceğini, ancak son dönemdeki piyasa dalgalanmalarının bu olumlu durumu etkilediğini söyledi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) yükselmesine rağmen yeniden 300 baz puan seviyelerine gerilediğini belirtti.

Bankaların Yurtdışı Finansman Durumu

Kılınç, Türkiye’deki bankaların yüksek miktardaki kısa vadeli dış borcunun refinansman riski taşıdığını ancak bu riskin yeni olmadığını dile getirdi. Piyasaya erişimin önemine dikkat çeken Kılınç, geçen yıl bu erişimin güçlü olduğunu ve birçok bankanın hem Eurobond hem de sermaye benzeri kredi ihraçları gerçekleştirdiğini belirtti. Mart ayından itibaren sendikasyon kredilerinin yüzde 100’ün üzerinde yenilendiğini, bu durumun bankaların yurtdışı finansmana ulaşmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Ancak uzun vadeli tahvil ihraçlarında yavaşlama yaşandığını ve maliyetlerin belirleyici olduğunu ifade etti.

Kılınç, ABD’deki faiz politikası ve jeopolitik riskler gibi küresel gelişmelerin Türk bankalarının görünümünü dolaylı yönden etkileyebileceğini, ancak tarifelerin bankacılık sektörü üzerindeki etkisinin oldukça sınırlı olabileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR YAZ