
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Hava Yolu Şirketleri için Kar Tahminlerini Güncelledi
Kanada’nın Montreal kentinde merkezi bulunan IATA, Yeni Delhi’de gerçekleştirilen yıllık toplantısında, küresel hava taşımacılığı sektörünün finansal durumuna dair raporunu açıkladı. Bu doğrultuda, hava yolu şirketlerinin net kar tahmini 600 milyon dolar düşürülerek 36 milyar dolara revize edildi.
Rapora göre, ABD’nin önderlik ettiği küresel ticaretteki gerginlikler, hava yolu şirketlerinin gelirlerinde kayba yol açtığı için 2024 yılına yönelik daha önce öngörülen 36,6 milyar dolarlık kar beklentisi aşağı yönlü revize edilerek 36 milyar dolara çekildi.
Hava taşımacılığı sektöründeki şirketlerin toplam gelirlerinin bu yıl, geçen yıla göre %1,3 artış göstererek 979 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bununla birlikte, düşük petrol fiyatlarının etkisiyle, toplam harcamaların %1 artarak 913 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
IATA, daha önce yaptığı projeksiyonda, Aralık 2023 itibarıyla şirketlerin toplam gelirlerinin 1 trilyon dolara ve toplam harcamalarının ise 940 milyar dolara ulaşacağını öngörmüştü.
2025 yılı için toplam yolcu sayısının %4 artışla 4,99 milyara ulaşarak rekor kırması beklenirken, toplam hava kargo hacminin bu yıl 69 milyon tona çıkacağı öngörülüyor.
IATA, 2023 yılı için yolcu sayısını 5,22 milyar ve hava kargo hacmini 72,5 milyon ton olarak tahmin etmişti.
Raporda, düşük yakıt fiyatlarının sektördeki olumsuz etkilerin dengelenmesine yardımcı olduğu ve buna bağlı olarak bilet fiyatlarının düşme potansiyeline sahip olduğu da vurgulandı. Yakıt, hava yolu şirketlerinin işletme maliyetlerinin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır.
2025 Yılına Dair Belirsizlikler
IATA Genel Direktörü Willie Walsh, 2025 yılının ilk yarısında küresel piyasalarda önemli bir belirsizlik yaşandığını belirterek, “36 milyar dolar kar elde etmek önemli bir hedef. Ancak bu, yolcu başına yalnızca 7,20 dolara denk geliyor.” ifadelerini kullandı.
Walsh, bu durumun sektörü gelecekteki talep dalgalanmalarına veya vergilere karşı savunmasız hale getirebileceğine dikkat çekti. “Küresel ekonomik faaliyetlerin %3,9’unu destekleyen ve 86,5 milyon kişiye istihdam sağlayan hava yollarına güvenen politika yapıcılar, bu konuya dikkat etmelidir.” değerlendirmesini yaptı.
ABD’de Donald Trump yönetiminin, dünyanın çeşitli bölgeleriyle yaşadığı gümrük anlaşmazlıkları, sektörde belirsizlik yaratacak önemli bir faktör olarak öne çıkarken, özellikle ABD merkezli hava yolu şirketlerinin, bu durumun sonucunda kar tahminlerini düşürmek zorunda kaldıkları bildirildi.
