
İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Mayıs’ta 51,0 Değerini Aldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mayıs 2025 dönemi sonuçları, sektörün ihracat faaliyetlerinde olumlu bir gelişme yaşandığını göstermektedir.
Nisan ayında 50,8 seviyesinde olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mayıs ayında 51,0 değerine ulaşarak üst üste 17. ayda da 50,0 eşiğinin üzerinde yer aldı. Bu durum, Türk imalat sanayi ihracatçılarının ihracat ikliminde güçlenmeye devam ettiğini ifade ediyor. Mayıs ayındaki iyileşme ılımlı bir düzeyde gerçekleşmiş olup, bir önceki aya göre hafif bir artış göstermiştir.
ABD’de Üretimde Güçlü Artış
Türkiye’nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD’de, üretim artışı, Nisan ayında son 19 ayın en düşük hızında gerçekleşmesinin ardından Mayıs ayında güçlü bir toparlanma göstermiştir. ABD ile birlikte Orta Doğu, ihracatın önemli motorlarından biri olmaya devam ederken, Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı ekonomik aktivitelerde belirgin bir artış yaşanmıştır. Ancak, büyüme hızı Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmiştir. Suudi Arabistan ve Kuveyt’te üretim hız kaybetmesine rağmen güçlü büyüme devam etmiştir. Mısır, Lübnan ve Katar’da ise ekonomik aktivite gerilemiştir.
Avrupa’da Karmaşık Durum Sürüyor
Avrupa’da mevcut karmaşık görünüm, ikinci çeyrek ortasında da devam etmektedir. İtalya, İspanya ve Hollanda gibi kritik pazarlar büyüme trendini korurken, Fransa, Almanya ve Romanya’da zayıflama görülmektedir. Birleşik Krallık’ta ise, Nisan ayındaki hafif düşüşün ardından Mayıs ayında istikrar sağlanmıştır. Rusya, üst üste iki aylık düşüşün ardından ekonomik aktivitede yeniden artışa geçmiştir.
Mayıs ayında anket edilen ekonomiler arasında en güçlü büyüme Uganda’da gerçekleşmiş, burada üretim artışı geçen yılın Ağustos ayından beri en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Öte yandan, Meksika’da gümrük vergilerinin etkisiyle en belirgin ekonomik düşüş yaşanmıştır. Benzer şekilde, Kanada’nın üretimindeki daralma da ikinci çeyrek ortasında devam etmektedir.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Küresel ticaret koşullarındaki belirsizliklere rağmen, ana ihracat pazarları Mayıs ayında da Türk imalat sanayi için yeterli imkanlar sunmaya devam etti ve bu durum genel talep ikliminde iyileşmeyi destekledi. Ayın en önemli gelişmelerinden biri, ABD’nin büyümesindeki toparlanma olmuştur. Ancak genel koşulların gerçek anlamda iyileşebilmesi için firmaların, Avrupa’nın büyük pazarlarında da benzer gelişmeler beklediği görülmektedir.”
