• ALTIN (TL/GR)
    4.344,14
    % 0,72
  • AMERIKAN DOLARI
    40,4343
    % 0,24
  • € EURO
    47,1614
    % 0,49
  • £ POUND
    54,2613
    % 0,02
  • ¥ YUAN
    5,6259
    % 0,34
  • РУБ RUBLE
    0,5132
    % -0,62
  • BITCOIN/$
    118.978
    % -0,33
  • BIST 100
    10.366,16
    % -0,04

Yerli hava balonu GÖKÇERİ, 2025’te IDEF Fuarı’nda tanıtılacak

Yerli hava balonu GÖKÇERİ, 2025’te IDEF Fuarı’nda tanıtılacak

Türk savunma sanayisinde yerli kabiliyetlerle geliştirilen aerostat sistemi GÖKÇERİ, tüm bileşenlerinin yüksek verimliliği sayesinde 10 gün boyunca kesintisiz havada kalma kapasitesine sahiptir. Bu sistem, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında ilk kez tanıtılacaktır.

Genel kamuoyunda “hava balonu” olarak bilinen bu sistemler, helyum gibi havadan daha hafif gazlarla doldurulup, yerde sabitlenerek belirli irtifalarda konumlanabilmektedir.

 

GÖKÇERİ benzeri aerostatlar, 120 ile 1000 metre irtifa aralığında çalışarak çevresine ilişkin gözlem ve analiz yapabilir, ufuk çizgisini yukarıdan izleyebilir.

Bu tür sistemler, yalnızca görüntü alma yeteneğiyle sınırlı kalmaz; afet durumlarında mobil baz istasyonu olarak iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilir. Savunma alanında tehdit algılama, gözetleme, ateş destekleme, frekans baskılama ve istihbari dinleme gibi çok çeşitli işlevler sunarak çok yönlü bir platform haline gelebilir.

Ayrıca, alçak irtifa radar platformu olarak kullanılarak drone veya seyir füzesi gibi tehditlerin erken tespitine olanak tanır.

1752399138

TürkPORT Öncülüğünde 8 Yıllık Araştırma ve Geliştirme Çalışması

Bu sistem, Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından TÜRKPORT tarafından 8 yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda oluşturulan yerli bir alternatif olarak geliştirilmiştir.

Yazılım alt yapısı, balonun çeper yapısı, sarıcı sistemleri, kompresörleri ve kablolama gibi alt bileşenlerin tamamı yerli kaynaklarla üretilmiştir.

GÖKÇERİ, bu çalışmaların sonucunda hem teknik kapasitesi hem de operasyonel esnekliği ile sektöre yeni bir soluk kazandırmıştır.

Mobil olarak tasarlanmış olan ürün, görev öncesinde 4 saat içerisinde operasyona hazır hale getirilebilmekte ve görev tamamlandığında yine 4 saat içinde sökülerek yeni bir lokasyona taşınabilmektedir.

1752399143

Yerli Kompresör ve Sızdırmaz Çeper ile GÖKÇERİ’nin Öne Çıkan Özellikleri

Üründe kullanılan helyum gazının görev sonunda yeniden kazanılması için geliştirilmiş vakumlama ve dolum sistemi tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilmiştir.

Helyum kompresörleri daha önce yurtdışından temin edilen özel ekipmanlar arasında yer alıyordu; bu geliştirme ile dışa bağımlılık sona ermiştir.

Bunun yanı sıra, özel olarak geliştirilen çeper sistemi Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşımaktadır.

“Ürün için Türkiye’nin ilk helyum sızdırmaz çeperi tasarlandı ve patentlendi. Bu çözüm, piyasada bulunan çeperlerden daha hafif ve helyum geçirgenliği az olan bir yapıya sahiptir. Çeperin düşük geçirgenliği, ürünün havada kalma süresini artırır.”

Ayrıca, yere bağlı kalmayı sağlayan ip sistemleri yeniden tasarlanmış ve hafifletilmiştir. İç yapısına entegre edilen fiber optik kablolama sayesinde edinilen tüm dijital veriler, yer kontrol ünitesine kesintisiz aktarılabilmektedir.

Bu sayede, elektronik sızma veya yazılım hasarı riski ortadan kaldırılmıştır.

1752399147

 

YORUMLAR YAZ