Ticaret Bakanı Bolat, AA muhabirine verdiği röportajda Schengen vizesi uygulamasının geçmişine dair bilgiler paylaşarak, bu süreçte yaşanan sorunları ele aldı.
Son yıllarda Schengen vizesinin alınmasında karşılaşılan uzun randevu süreleri, kısa süreli vize verilmesi ve vize taleplerinin reddedilmesi gibi sorunların altını çizen Bolat, bu meseleleri Avrupa Birliği (AB) ile olan tüm görüşmelerinde dile getirdiklerini kaydetti.
Göreve geldikleri Haziran 2023’ten bu yana AB Komisyonu ile olumlu bir gündemde ilerlediklerini ifade eden Bolat, yüksek düzeyli ticaret diyaloğu başlattıklarını ve Brüksel ile Ankara’da önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.
AB yetkililerine sürekli olarak “Vize serbestliği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hakları arasında yer almaktadır” mesajını verdiklerini belirten Bolat, bu konuda şunları ekledi:
“Vize engelinin kaldırılması süreci beklenirken, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine seyahatlerinde sorun yaşamamaları için vize kolaylığı sağlanmalıdır. Randevu süreleri kısaltılmalı ve Türkiye’deki AB ülkelerinin elçilik ve konsolosluklarının insan kaynakları güçlendirilmelidir. Ayrıca tesislerin genişletilmesi ve teknik altyapının güncellenmesi önemlidir. Bu konu üzerinde her zaman iş birliğine hazırız.”
AB yetkililerinin Türkiye’nin Schengen vizesi alımında önemli bir konuma sahip olduğunu belirttiklerini anımsatan Bolat, yıllık 1 milyonun üzerinde vize verildiğini ve vize ret oranının ortalama %15 olduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, Türkiye’deki öğrenciler, akademisyenler ve iş insanları gibi çeşitli grupların vize alma süreçlerinde acil kolaylık sağlanması talebini sürekli olarak ilettiklerini, bunun en son Ankara’da düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı’nda ciddiyetle tartışıldığını aktardı.
Yetkililerin kendilerine, “AB Komisyonu olarak yeni bir kolaylaştırma ve hızlandırma süreci hazırladık. Bu süreç kısa süre içinde uygulanacak.” bilgisi verdiklerini dile getiren Bolat, şunları söyledi:
“AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize kolaylığı sağlayacak yeni bir belge hazırlayıp üye ülkelere iletmiştir. Bu belge, özellikle daha önce vize almış ve düzenli seyahat eden vatandaşlarımız için uzun süreli ve çok girişli vizelerin verilmesi imkânını sunmaktadır. Bu, vatandaşlarımız için turizm, iş, ticaret, yatırım ve eğitim açısından önemli bir gelişme sunmaktadır.”
Bakan Bolat, süreçte artık Schengen alanındaki 25 ülkenin büyükelçiliklerinin ve konsolosluklarının bir mazereti kalmadığını vurguladı.
Bu sürecin hızlandırılması için büyükelçilik ve konsolosluklarda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini kaydeden Bolat, şu ifadeleri kullandı:
“Konsolosluklar ve büyükelçilikler, insan kaynakları ve teknik donanım konusunda acil iyileştirmeler yapmalıdır. AB Komisyonu, Türkiye’nin taleplerine olumlu yanıt vererek çok girişli ve uzun süreli Schengen vizesi verme sürecini başlatmıştır. Bu, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki iş birliğini daha da güçlendirecektir.”
Bakan Bolat, ilk kez vize alacak olanlar için de kolaylaştırma süreçlerinin oluşturulmaya devam edileceğini vurguladı.
Bu bağlamda Türkiye ile AB arasında olumlu müzakerelerin devam edeceğini belirten Bolat, gümrük birliğinin genişletilmesi ve modernizasyonu konusundaki müzakerelerin açılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.