• ALTIN (TL/GR)
    4.344,14
    % 0,72
  • AMERIKAN DOLARI
    40,4343
    % 0,24
  • € EURO
    47,1614
    % 0,49
  • £ POUND
    54,2613
    % 0,02
  • ¥ YUAN
    5,6259
    % 0,34
  • РУБ RUBLE
    0,5132
    % -0,62
  • BITCOIN/$
    119.154
    % -0,18
  • BIST 100
    10.366,16
    % -0,04

Türk Parasını Koruma Kanunu TBMM’de onaylandı! İşte detaylar

Türk Parasını Koruma Kanunu TBMM’de onaylandı! İşte detaylar

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve ilişkili kanunlarda düzenlemeler içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda onaylanarak yasalaştı.

Bu yasa ile Türk parasının değerini koruma amacıyla yapılan değişiklikler arasında, kambiyo, döviz, tahvil ve kıymetli maden alım satımına ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, bu işlemlerin ivme kazanması için Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi öne çıkıyor. Yeni düzenlemeler çerçevesinde, kıymetli madenlerin rafinajı ile ilgili ticari işlemlerin ve bu madenlere dayalı eşya ve değerlerin yurtdışına çıkarılmasına veya ithalatına dair izinler Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenecek.

CEZA ORANLARI BELİRLENDİ

Yasa kapsamındaki tüm malların izinsiz yurtdışına çıkarılması veya yurda sokulması durumunda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre ceza uygulanacak. Eğer bu eylem suç veya kabahat oluşturmuyorsa, kişi, eşyaların rayiç bedelinin yarısından iki katına kadar idari para cezasıyla karşılaşacak; bu fiilin teşebbüs aşamasında kalması durumunda uygulanacak ceza yarı oranında küçültülecek.

Tahsil edilecek idari para cezasına, ceza tarihiyle tahsil tarihi arasındaki süre için gecikme zammı oranında faizi ardından eklenecek.

Bu cezanın, benzer bir kabahat tekrarında iki kat uygulanmasına olanak tanıyan bir düzenleme de getirildi.

FAALİYET İZİNLERİNE YÖNELİK ÜCRETLER

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına dayalı olarak yapılan değişiklikle, ticari amaçlı döviz alım satımı için Hazine ve Maliye Bakanlığından izin almak zorunlu hale getirildi. Borsa İstanbul’da kıymetli madenler alanında faaliyet gösterecek olan şirketlerin de izin alması gerekecek.

Ticari döviz alım satımı ve kıymetli maden rafinajı gibi faaliyetleri yürütmek isteyen anonim şirketler için, ilgili izin tarifeleri oranında ücret ödenecek. Eğer belirtilen paylar, veraset ya da mahkeme kararıyla devrediliyorsa, bu durumda herhangi bir ücret alınmayacak.

VERGİ DİZENLEMELERİNDE YENİLİKLER

Vergi Usul Kanunu’nda yapılan tarihlerle, yoklama fişlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi durumunda, ilgili imzaların aranmayacağı belirtiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı yönelik görevlerde bulunan personelin fazla mesai ücretleri belirlenirken dikkate alınan göstergenin 160’tan 300’e yükseleceği ve ayda 50 saatin üzerinde fazla mesai ücreti ödenecek personel sayısının önceden belirlenen %20’den %40’a çıkarılacağı bilgisi de yer aldı.

Bakanlıkların Alacaklarında KDV İstisnası

KDV Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi kurumların, milli savunma amaçlı alacakları hafif ticari araçlar KDV’den muaf tutulacak.

Aynı şekilde, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı vakıfların mülkiyetindeki taşınmazların devir ve teslimlerinde de KDV istisnası uygulanacak.

ÖTV Düzenlemeleri

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili yapılan düzenlemeler doğrultusunda, bazı malların ithalinde hesaplanan ÖTV’nin KDV matrahına dahil edileceği belirtildi. Ayrıca, organize sanayi bölgeleriyle ilgili vergi muafiyetleri üzerine de yeni düzenlemeler getirildi.

YORUMLAR YAZ