Borsa %1,14 değer kazanarak günü 10165 puandan kapattı. On bin seviyesinin üzerinde kalan BİST100’ de işlem hacmi 89,4 Milyar olarak gerçekleşti. Bugün küresel piyasalara paralel içeride de olumlu bir görünüm var.
50 günlük ortamalar, 21 Mayıs’ta başlayan düşen trend desteği, 25 Aralık’tan gelen yükselen trend desteği bunların hepsi 9.970-10.000 puan arasında kesişiyor. Burası hem psikolojik hem de teknik olarak kuvvetli bir destek bölgesi.
Bugün bayram tatili öncesi takas avantajı olan son gün olmasına rağmen, endeks pozitif kapanış gerçekleştirdi. Düşerken gerileyen işlem hacminin 2 gündür tekrar kıpırdamaya başladığını görüyoruz, şimdilik düşüşün bittiği yönünde teyit vermese de umut verici.
21 Mayıs’ta başlayan düşen kanalın üst çizgisi 10250-10300 bölgesinde bu seviyelerin üzerinde kapanış yükselen trende geri dönebilmemiz için teyit niteliğinde olacak. 10300 puanın üzerinde alışların tekrar kuvvetleneceğini düşünüyorum.
Güzel haberlere dönecek olursak, ay sonunda Mehmet Şimşek FATF Toplantısına katılmak için Singapur’ a gidecek. Şimşek’ in Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısına katılacak olması Türkiye’ nin gri listeden çıkma ihtimalini güçlendiriyor.
Fitch Ratings ‘ ten Türk Bankaları ile ,lgili açıklama geldi. Fitch’ in Bankalar Direktörü konuyla ilgili,’’ Türk bankalarının dış finansman kaynaklı riskleri azaldı’’ şeklinde yorum yaptı.
‘’Son dönemde yaşadığımız kadar yoğun şekilde bir ihraç öngörmüyoruz ama bankaların fırsat kollayarak uygun ortamda ihraç yapmaya devam edeceğini düşünüyoruz. ’’Açıklamasında bulunan Fitch yetkilisi,
‘’Bankaların sermaye rasyoları makul seviyede ve yeterli,-Yeni yapılan sermaye benzeri kredi ihraçlarının sermayeyi desteklediğini görüyoruz ve bu durum, kurda olası bir yükselişe karşı kısmi hedge görevi görüyor’ ’dedi.
-Türkiye’ için Fitch bu yıl yüzde 2,8 büyüme öngörüyor. İlk çeyrekteki güçlü büyüme, yıl sonunda büyümeyi olumsuz etkileyebilir demiş.
İçeride, dün gelen perakende satışlar verisi ekonomide sınırlı da olsa bir soğumaya işaret ediyordu. Dünya Bankası parasal sıkılaştırma önlemleri karşısında Türkiye ekonomisinin büyüme rakamını aşağı yönlü revize etti. 2024 yılı için 3,1 olan büyüme beklentisini 3’ e indiren banka, 2025 yılı için 3.9 olan beklentiyi, 3.6’ ya indirdi. 2026 yılında Türkiye için 4,3, küresel büyüme için 2,7 öngörüyor.
Küresel piyasalar bugün ABD Enflasyon verisi ve FED toplantısına odaklandı. Toplantı dün başladı, bugün sonuçlanacak. Faizde herhangi bir değişim beklenmiyor, Powell’ ın sözlü yönlendirmesi ve yetkililerin noktasal grafikteki beklentileri izlenecek.
Gün içinde ABD Enflasyon verisi açıklandı. 3,3 olarak gerçekleşen verinin beklentisi 3,4 beklenenin altında gelen veriyle birlikte, piyasalar bir nebze olsun moral buldu.
Verinin etkisiyle, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 0,113 azalarak 4,2927’ ye, 5 yıllıklar, 0,14008 azalarak 4,2775’ e, 2 Yıllıklar da 0,1368 azalarak 4,6972’ ye geriledi.
Önceki noktasal grafikte 3 faiz indirim öngören yetkililer sayıyı 2’ ye indirecek mi? merak konusu Türkiye saatiyle 21:30’ da açıklamaları dinleyeceğiz.
Veri sonrasında spot altının fiyatı %, 95 yükselerek 2.339,04’ e yükselirken gram altında paralel bir hareketle %0,70 artarak 2.424,15’ ten işlem gördü.
Avrupa borsalarında da bugün iyimserlik hakimdi, Makronun siyasi manevrasından sonra tahvil piyasasında faizlerin yükselişi hızlanmış, Euro dolar karşısında 1.07,20’ye gerilemişti. ABD enflasyon verisinin ardından, parite tekrar 1.0850 seviyesine sıçradı.
Bugün hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde artan iyimserlik görüyoruz. Avrupa endekslerinde ortalama %1 oranında primler oluştu. ABD tahvil faizlerinde 10 baz puanın üzerinde düşüş gerçekleşirken, data sonrası Avrupa’da benzer bir gerileme yaşandı, Almanya 10 yıllıkları %0,8 düştü.
Yorumlar kapalı.