Danimarka ve Almanya, dünyanın en uzun su altı demiryolu ve karayolu tüneli ile birbirine bağlanmaya bir adım daha yaklaştı.
Danimarka Kralı Frederik X, Pazartesi günü Baltık Denizi altında inşa edilecek 18 kilometrelik tünelin ilk kısmının açılışını yaptı. Güney Danimarka’yı kuzey Almanya’ya bağlayacak ve ulaştırma sektörünün yeşil geçişine katkıda bulunacaktır.
2029’da açılması beklenen Fehmarnbelt bağlantısı da mevcut 45 dakikalık feribot yolculuğunu trenle yedi dakikaya kadar indirecek.
Danimarka tarafındaki Roedby’yi Almanya’daki Puttgarten’a bağlayacak ve karayolu ve demiryolu ile orta Avrupa ve İskandinav ülkelerine ilerideki bağlantılarla bağlantı kuracak.
Fehmarnbelt tünelinin ilk bölümü sular altında kalmaya hazır
Frederik, tünelin bu yılın sonuna doğru Danimarka tarafında deniz yatağı çukuruna gömülecek olan ilk 217 metrelik bölümünün girişinde bir plaketin açılışını yaptı. Beton elemanları inşa edenlerin bağışladığı nesneleri içeren bir zaman kapsülüne heykelinin üzerine bir bozuk para attı.
Fehmarn bağlantısını inşa eden Sund & Baelt şirketi, bunun en uzun dalgıç tüneli olacağını iddia ediyor. Ayrıca elektrikli tren hattı da yer alacak. Arabaların Baltık Denizi’ni dört şerit üzerinden 10 dakikada, trenlerin ise yedi dakikada geçmesi bekleniyor.
2011 yılında, Danimarka’nın güneyindeki Lolland adası ile Almanya’nın kuzeyindeki Fehmarn adası arasında bir bağlantının batırma tünel olarak inşa edilmesine karar verildi. Danimarka tarafında çalışmalar Temmuz 2022’de, Almanya tarafında ise tam bir yıl sonra devreye alındı.
Fehmarn bağlantısının maliyeti ne kadar?
Tünel, Kuzey Avrupa’nın en büyük inşaat alanı olarak adlandırılan Lolland’daki Roedbyhavn’daki özel bir tesiste inşa edilen 89 beton elemandan oluşacak. Mayıs ayında elementlerden ilki kadroya alındı.
Fehmarn bağlantısı 55,1 milyar krona (4,8 milyar Euro) mal olacak ve ödemesi Danimarka’daki kullanıcılar tarafından yapılacak. Danimarka hükümeti tünelin geçiş ücretine daha sonraki bir aşamada karar verecek.
Son yıllarda Danimarka, komşu İsveç’e ve iki büyük Danimarka adası arasına karayolu ve demiryolu bağlantıları inşa etti.
2000 yılında Oresund boğazı üzerinden geçen bir köprü ve tünel bağlantısı Kopenhag’ı İsveç’in üçüncü büyük şehri Malmö’ye bağladı ve 1998’de Danimarka’nın üçüncü büyük şehri Odense’nin bulunduğu Funen adaları ile Zelanda arasında karayolu trafiği açıldı. Kopenhag’ın oturduğu yer. Orada tren trafiği bir yıl önce başladı.
Yorumlar kapalı.