Britanya sterlini, muhalefetteki İşçi Partisi’nin beklenen ezici seçim zaferi öncesinde sıçradı ancak para biriminin geleceği, bir sonraki hükümetin ürkek yatırımcıları durgun bir ekonomiyi düzeltme planlarının güvenilir olduğuna ikna etmesine bağlı.
Ticaret ağırlıklı bazda sterlin, 2016’daki Brexit oylamasından bu yana görülmeyen seviyelere geri döndü; döviz tüccarları, iktidardaki Muhafazakar Parti yönetimindeki çalkantılı politikaların yol açtığı döviz dalgalanmalarının uzun bir dönemin sona ereceğine dair bahis oynuyor.
20’den fazla ekonomist ve eski hükümet yetkilisi, İşçi Partisi’nin 4 Temmuz’da kazanması halinde, merkezin solundaki hükümetin Muhafazakarların çözemediği ekonomik zorluklarla mücadele ederken yatırımcıların güvenini koruması gerekeceğini söyledi.
Birleşik Krallık kamu borcunun GSYH’ye oranı 63 yılın en yüksek seviyesinde ve doğrudan yabancı yatırımlar 2023’ün sonuna kadar son beş çeyreğin dördünde düştü. Harcama kesintilerinden kaçınmak için İşçi Partisi’nin vergileri artırması veya borçlanmayı artırması gerekecek.
Yatırımcılar bir sonraki hükümetin bu sorunlara vereceği tepkiyi değerlendirirken, sterlinin risk dengesi, para biriminin zaten Britanya’nın büyümesini hızlandıracak güçlü bir İşçi Partisi çoğunluğunu fiyatlamasından kaynaklanmıyor.
Ekonomik politika belirsizliği ile finansal piyasalar arasındaki ilişkiyi inceleyen Liverpool Üniversitesi finans profesörü Costas Milas, “Daha az güvenli bir siyasi senaryo, sterlini çok daha fazla zayıflatacak ve onu çok daha değişken hale getirecek” dedi.
Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, anketlerde iktidardaki Muhafazakarların yaklaşık yüzde 20 puan önünde yer alıyor.
Bir zamanlar dünyanın rezerv para birimi olan sterlin, 2016 öncesindeki kırk yıldaki dolar başına ortalamanın altında işlem görüyor ancak bu yıl yaklaşık 1,27 dolar ile tüm önemli para birimlerini geride bıraktı.
Eski Muhafazakar Başbakan Liz Truss’un tahvil piyasasında bozgun yaratan, borç maliyetlerini yükselten ve enflasyonu kötüleştiren, yetersiz finanse edilen bir mini bütçe başlattığı 2022’deki rekor düşük seviyesi olan 1,03 dolardan keskin bir şekilde geri döndü.
Sterlin’in inişli çıkışlı yolculuğu, yorumcuların, riskli gelişmekte olan piyasalarla paralellik göstererek, pound’a “büyük İngiliz pesosu” adını vermelerine yol açtı.
Değişkenliği İngiltere ekonomisine geri yansıdı ve olumsuz bir geri bildirim döngüsü yarattı.
Milas’ın araştırması, Britanya’da 2016’dan bu yana ekonomi politikasındaki belirsizliğin, döviz kuru oynaklığında artış da dahil olmak üzere finansal piyasa stresine doğrudan neden olduğunu ve bunun da ekonominin normalde olduğundan daha az büyümesine neden olduğunu buldu.
Analistler, piyasaların desteklediği öngörülebilir politikalara sahip bir İşçi Partisi hükümetinin bu döngüyü tersine çevirebileceğini söyledi.
PGIM Sabit Gelir küresel stratejisti Guillermo Felices, “Eğer İşçi Partisi taktik kitabına uyarsa ve bir miktar mali sorumluluk duygusu verirse, bu büyük bir destek olur” dedi.
Morningstar stratejisti Michael Field, “Sterlin’de son zamanlarda gördüğünüz güç, sonuçta (beklenen) istikrarla ilgilidir” dedi.
Para piyasaları İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’ndan bu yıl benzer faiz indirimleri bekliyor.
Ancak mini bütçe fiyaskosu maliye politikasının sterlin için faiz oranları kadar önemli olduğunu gösterse de İşçi Partisi’nin kesin politikaları henüz bilinmiyor.
IFS bu hafta hem İşçi Partisi’ni hem de Muhafazakar Parti’yi, büyük vergi ve borçlanma sorunlarını “gizleyip örtbas ettiğini” ve bir “bilgi boşluğu” yarattığını söylediği seçim öncesi manifestolar yayınlamakla eleştirdi.
Analistler, LSEG verilerine göre sterlinin 12 ayda ortalama 1,2875 dolara kadar yükselmesini bekliyor. Bazıları riskleri daha uzakta görüyor.
14 yıldır hükümette olmayan İşçi Partisi, vergi ve harcama partisi olarak geçmişteki birlikteliğinden kurtulmaya hevesli.
Monex Avrupa FX araştırma başkanı Simon Harvey, İngiltere hükümetinin maliyesinin İşçi Partisi’ne aşırı harcama yapma fırsatı vermemesi nedeniyle döviz tüccarlarının kısa vadede sterlin üzerinde yükseliş beklediğini söyledi.
Ancak Birleşik Krallık’taki ekonomik büyüme zaman içinde iyileşirse, “İşgücü Partisi’nin çok sola kayması riski hâlâ mevcut, dolayısıyla insanlar bunun uzun vadede nasıl sonuç vereceğini görmek istiyor ve yatırım yöneticileri bunun beşten fazla görünümünden hoşlanmayabilir” dedi. yıllar”.
Pictet Varlık Yönetimi kıdemli ekonomisti Nikolay Markov, İşçi Partisi’ne, enflasyonu artıracak ve İngiltere tahvil piyasalarını ve sterlini olumsuz etkileyecek bir ağır yatırım senaryosunu takip etmesi yönünde tüyo verdi.
İngiltere, diğer Yedili zengin ülkelere kıyasla daha yüksek enflasyonla boğuşuyor ve yıllık fiyat artışları 2022’de %11,1’e ulaşıyor. Oxford Economics’in hesaplamasına göre, sterlindeki %10’luk bir değer kaybı iki yıl içinde Birleşik Krallık tüketici fiyat enflasyonuna yüzde 1,3 puan ekleyecektir.
Starmer, ABD başkanı Joe Biden’ın politikalarını yansıtan konut ve altyapı yatırımlarını çok uzun vadeli olarak teşvik etme taahhütlerini çerçeveledi.
Hükümet Enstitüsü üyesi ve İngiltere Başbakanı Theresa May’in eski danışmanlarından Giles Wilkes, “Bu, Bidenomik’in poundland versiyonu” dedi. “Piyasayı rahatsız edecek seviyelerde para içermeyecek.”
1990’ların İngiltere maliye bakanı Kenneth Clarke’ın eski ekonomi danışmanı Roger Bootle, Starmer’ın finans şefi Rachel Reeves’in muhtemelen “harcamaları sıkı tutacağını” söyledi.
Ancak TS Lombard makro başkanı ve eski Hazine danışmanı Dario Perkins, İşçi Partisi’nin gergin kamu hizmetlerini daha da azaltması halinde öfkeli seçmenlerin popülist partilere yönelebileceğini ve İngiltere’nin Avrupa ile ticari bağları yeniden kurma umutlarını boşa çıkarabileceğini söyledi.
Yorumlar kapalı.