featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Bir Ülke, Barış Anlaşması Sağlanırsa Ukrayna’ya Asker Göndermeyi Kabul Etti!

Bir Ülke, Barış Anlaşması Sağlanırsa Ukrayna’ya Asker Göndermeyi Kabul Etti!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Keir Starmer, Rusya ile savaşı sona erdirmek için bir anlaşma olması durumunda İngiliz birliklerini Ukrayna’ya konuşlandırmaya hazır olduğunu söyledi – Vladimir Putin başka bir saldırı başlatırsa bunun İngiltere güçlerini “tehlikeye sokabileceğini” kabul etti.

Başbakanın, İngiliz barış güçlerini Ukrayna’ya konuşlandırmayı düşündüğünü ilk kez açıkça belirttiği anlaşılıyor. Yorumlar, Pazartesi günü Paris’te Avrupa liderleriyle yapılacak acil görüşmelerden hemen önce geldi.

Liderler, Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı ile bir anlaşma yapma çabasına ve ABD’nin Avrupa’daki savunma taahhütlerini azaltacağı korkularına yanıt olarak bir strateji geliştirmeyi hedefleyecekler.

Starmer, krizin “nesiller boyunca bir kez görülen bir an” ve Avrupa için “varoluşsal” bir soru olduğunu söyledi.

Daily Telegraph’ta yazan Starmer, İngiltere’nin Ukrayna’nın savunması ve güvenliğinde “öncü bir rol oynamaya hazır” olduğunu, buna 2030’a kadar yılda 3 milyar sterlinlik bir taahhüt de dahil olduğunu söyledi. Starmer, askeri yardımın yanı sıra “gerekirse kendi birliklerimizi sahaya sürerek Ukrayna’ya güvenlik garantilerine katkıda bulunmaya hazır ve istekli olmak anlamına geldiğini” söyledi.

Bunu hafife almıyorum. İngiliz askerlerini ve kadınlarını tehlikeye atma potansiyelinin getirdiği sorumluluğu çok derinden hissediyorum,” dedi Starmer.

“Ancak Ukrayna’nın güvenliğini garanti altına almaya yardımcı olmada herhangi bir rol, kıtamızın ve bu ülkenin güvenliğini garanti altına almaya yardımcı oluyor.

“Bu savaşın sonu geldiğinde, Putin tekrar saldırmadan önce sadece geçici bir duraklama olamaz.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Şubat 2022’de başladığından beri, İngiltere başbakanları İngiliz askerlerini göndermeyi kamuoyuna açıklamayı reddetti.

Askeri şefler, İngiltere’nin mevcut askeri taahhütlerini, herhangi bir Ukrayna barış gücünde yer almadan önce bile, GSYİH’nın %2,33’üne denk gelen 64 milyar sterlinlik mevcut savunma bütçesi dahilinde yerine getiremeyeceğine inanıyor. Ancak içeriden kişiler, diplomatik çabalardan böyle bir sonuç çıkarsa İngiltere’nin çok uluslu bir barış gücü için asker sağlamaya istekli olduğunu söylüyor.

İşçi Partisi savunma harcamalarını GSYİH’nın %2,5’ine çıkarma sözü verdi ancak ne zaman yapılacağına dair bir tarih belirlemedi, Trump ise tüm Avrupa ülkelerinin bunu %5’e çıkarması çağrısında bulunuyor. Raporlar, İngiliz askeri şeflerinin zaman içinde %2,65’e çıkarılması için baskı yaptığını gösteriyor

Starmer daha önce, İngiliz birliklerinin ateşkes sonrasında Ukrayna’nın korunmasında rol alabileceğini öne sürmüştü. Bu ayın sonlarında Washington’da Trump’ı ziyaret etmesi beklenen İngiltere başbakanı şunları söyledi: “Avrupa ülkeleri şu anda adım atmalı – ve biz atacağız – ancak ABD desteği kritik olmaya devam edecek ve kalıcı bir barış için ABD güvenlik garantisi şart, çünkü yalnızca ABD Putin’i tekrar saldırmaktan caydırabilir.”

ABD yönetimi temsilcileri ve Rus mevkidaşlarının Trump’ın Putin ile geçen Çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan’da görüşmelerde bulunmaları bekleniyor.

Ancak Ukraynalı yetkililerin bu aşamada masada olması beklenmiyor ve diğer Avrupa liderleri sürece hiç dahil olmayabilir.


Starmer şunları ekledi: “Barışın hiçbir bedelinin olamayacağı konusunda net olmalıyız. Ukrayna bu müzakerelerde masada olmalı çünkü daha azı Putin’in Ukrayna’nın gerçek bir ulus olmadığı yönündeki pozisyonunu kabul etmek anlamına gelir.”

Ayrıca Joe Biden yönetiminde Ağustos 2021’de ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesinden sonra yaşanan kaosun tekrarlanacağı konusunda uyardı ve bu, Trump yönetiminde Taliban ile yapılan bir anlaşmanın ardından gerçekleşti.

Starmer, “ABD’nin doğrudan Taliban ile müzakere ettiği ve Afgan hükümetini devre dışı bıraktığı Afganistan gibi bir durum daha yaşayamayız,” dedi.

“Başkan Trump’ın da bundan kaçınmak isteyeceğinden eminim.”

İngiltere’nin askeri müdahalesinin artması maliyet baskılarını artıracaktır ve silahlı kuvvetler başkanları, ordunun sayı sıkıntısı çektiği ve 200 yıldır en küçük boyutuna ulaştığı bir zamanda ordunun durumunu görüşmek üzere Cuma günü Starmer ile bireysel olarak bir araya geldi.

Bir savunma kaynağı, başkanların savunma harcamaları konusunda Başbakan’a açıkça lobi yapmaya çalışmadıklarını, bunun yerine eski NATO başkanı George Robertson tarafından yönetilen bir savunma incelemesi sonuca doğru ilerlerken “Başbakan’ın silahlı kuvvetler hakkındaki bilgisini artırmaya” çalıştıklarını söyledi.

Hizmet başkanları, Hazine’nin ek harcamalar konusundaki endişelerine rağmen, İngiltere’nin mevcut bütçeler dahilinde NATO, Aukus nükleer denizaltı programı ve yeni nesil savaş uçaklarına yönelik mevcut siyasi taahhütlerini sürdürmesinin imkansız olduğuna inanıyor.

Kaynak The Guardian

Bir Ülke, Barış Anlaşması Sağlanırsa Ukrayna’ya Asker Göndermeyi Kabul Etti!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.