SEDAN ARAÇLAR HALA ZİRVEDE, HİBRİT VE ELEKTRİKLİLERİN PAYI ARTIYOR
Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliğiyle hazırladığı 2024 yılı operasyonel kiralama sektör raporunu açıkladı. Rapora göre sektör, geçen yıl 95,8 milyar TL yatırım yaparak 69 bin 700 aracı filosuna kattı. Ancak toplam araç sayısında yüzde 0,9’luk bir düşüş yaşandı ve sektör 251 bin 800 araca geriledi.
Operasyonel araç kiralama sektöründe sedan gövde tipi yüzde 46,6 ile en çok tercih edilen araç kategorisi olmaya devam ederken, SUV araçların payı yüzde 19,9’a yükseldi. Hatchback araçlar ise yüzde 24,3 ile ikinci sırada yer aldı. SUV segmentindeki yüzde 23’lük artış ise dikkat çekti.
Yakıt tipine bakıldığında benzinli araçların payı yüzde 58,5’e yükselirken, dizel araçların oranı yüzde 31,8’e geriledi. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 9,6’ya ulaştı. TOKKDER’in verilerine göre, operasyonel kiralama sektöründe Renault yüzde 18,2 ile en çok tercih edilen marka olurken, onu Fiat (%16,7), Toyota (%9,7), Volkswagen (%9,2) ve Ford (%8,9) takip etti.
2024’TE 50 MİLYAR TL VERGİ GELİRİ SAĞLANDI
TOKKDER raporuna göre, operasyonel araç kiralama sektörü 2024 yılında 50 milyar TL vergi ödedi. Sektörün toplam aktif büyüklüğü ise 280,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, operasyonel araç kiralama sektörünün sunduğu avantajlara dikkat çekerek, işletmelerin araç satın almak yerine kiralamayı tercih etmelerinin maliyetleri düşürdüğünü ve kaynakları daha verimli kullanmalarını sağladığını belirtti. Yaşa, “Şirketler öz kaynaklarını ve kredi limitlerini ana faaliyetlerine yönlendirebiliyor, araç sahipliğinden kaynaklanan riskleri ise ortadan kaldırıyor” dedi.
Ancak enflasyondaki yükseliş ve finansmana erişimdeki zorluklar nedeniyle sektör beklenen büyümeyi yakalayamadı. 2018 yılında 328 bin araçlık bir filoya sahip olan operasyonel kiralama sektörü, 2024 yılı sonunda 252 bin araca kadar geriledi.
ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜNE YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR
Raporda ayrıca, araç kiralama sektörünü doğrudan etkileyecek yeni düzenlemelere de değinildi. 30 Kasım 2024’te Resmî Gazete’de yayımlanan yasa kapsamında, kiralık araçlara GPS cihazı takma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen araçlar için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne 31 Ocak 2025’e kadar başvuru yapılması ve 30 Nisan 2025’e kadar montaj işlemlerinin tamamlanması gerekecek.
TOKKDER Başkanı Kağan Yaşa, sık sık değişen mevzuatların sektörün mali yapısını olumsuz etkilediğini belirterek, uzun vadeli bir düzenleme sürecine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Yorumlar kapalı.