featured
  1. Haberler
  2. Hub Bilgiler
  3. Gini Katsayısı Nedir?

Gini Katsayısı Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gini katsayısı, bir ülkenin gelir eşitsizliği düzeyini, nüfus genelindeki gelir dağılımını veya servet dağılımını ölçerek belirler. Gini endeksi 1912 yılında İtalyan istatistikçi Corrado Gini tarafından geliştirildi.


Gini endeksinin katsayısı 0 (veya %0) ile 1 (veya %100) arasında değişir; 0 mükemmel eşitliği, 1 ise mükemmel eşitsizliği temsil eder.


Dünya Bankası’na göre Güney Afrika ülkesi %63,0 Gini endeksi sıralamasıyla dünyanın en kötü gelir eşitsizliğine sahip ülkesi. Norveç %22,7 ile en düşük gelir eşitsizliğine sahip ülke oldu. ABD’de gelir eşitsizliğinin düzeyi yüzde 39,8 oldu.

Gini Katsayısını Anlamak


Her hanenğn aynı gelire sahip olduğu bir ülkenin gelir Gini katsayısı 0 olacaktır. Bir hanenin tüm geliri elde ettiği, diğer herkesin ise hiçbir şey kazanmadığı bir ülkenin gelir Gini katsayısı 1 olacaktır.

Aynı analiz servet dağılımı (servet Gini katsayısı) için de geçerli olabilir, ancak servetin ölçülmesi gelire göre daha zor olduğundan, Gini katsayıları genellikle gelire atıfta bulunur ve sadece Gini katsayısı veya Gini endeksi olarak rapor edilir, ancak gelire atıfta bulundukları belirtilmez. gelir. Zenginlik Gini katsayıları gelire göre çok daha yüksek olma eğilimindedir.

Zengin ülkelerde bile Gini endeksi net değer yerine net geliri ölçer, dolayısıyla gelir dağılımı nispeten eşit olsa bile bir ülkenin zenginliği az sayıda insanın elinde yoğunlaşabilir

Gini katsayısı, bir ülke veya bölgedeki gelir veya servet dağılımını analiz etmek için önemli bir araçtır ancak gelir veya servetin mutlak ölçümüyle karıştırılmamalıdır.

Yüksek gelirli bir ülke ile düşük gelirli bir ülke, gelirler her birinde benzer şekilde dağıtıldığı sürece aynı Gini katsayısına sahip olabilir. Örneğin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre, Türkiye’nin kişi başına gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) çok daha düşük olmasına rağmen, Türkiye ve ABD neredeyse aynı Gini katsayılarına sahip.

Gini Endeksinin Grafiksel Gösterimi

Gini endeksi genellikle aşağıda gösterildiği gibi grafiksel olarak Lorenz eğrisi aracılığıyla temsil edilir; bu eğri, nüfus yüzdelik dilimini gelire göre yatay eksene ve kümülatif geliri dikey eksene çizerek gelir (veya servet) dağılımını gösterir. Gini katsayısı, mükemmel eşitlik çizgisinin altındaki alandan (tanım gereği 0,5) Lorenz eğrisinin altındaki alanın mükemmel eşitlik çizgisinin altındaki alana bölünmesine eşittir. Başka bir deyişle Lorenz eğrisi ile mükemmel eşitlik çizgisi arasındaki alanın iki katıdır.

Dünya Çapında Gini Endeksi


Küresel Gini
Gini katsayısı, 19. ve 20. yüzyıllarda dünya çapında eşitsizlikte sürekli bir büyüme olduğunu gösterdi.

1820’de küresel Gini katsayısı 0,50 iken, 1980 ve 1992’de bu rakam 0,657’ydi.

Dünya Eşitsizlik Laboratuvarı’nın 2020’den itibaren yaptığı daha sonraki bir tahmin, küresel Gini katsayısının 0,67 olduğunu tahmin ediyor

Gini Katsayısı Nedir?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.