14 Aralık 2024 tarihinde Saraçoğlu Mahallesinde Ankara ayazında yaptığımız sıcak sohbette, ilk defa “Yorgun Para” kavramından bahsetmiştik
Yorgun Para kavramını o sohbette; ticaret veya başka bir mevradan elde edilmiş fakat, o mecrada bir daha aynı karlılığı sağlayamayacağını düşünen yatırımcının yeni yatırım alanı ararken, o yatırım aracına sokmak istedikleri likidite olarak adlandırmıştık
Peki gerçekten de böyle bir yorgun para piyasalara girdi mi yada girecek mi?
Gelin birlikte inceleyelim…
Bunun için ilk olarak Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verilerine bakmamızda fayda var.

Grafikte ne anlatılıyor derseniz, çok basit hali ile Haziran 2024 ayından itibaren yatırımcı sayısı sürekli düşerken, Ekim ayından Kasım ayına toplam portföy değerinde artış görüşüyor. Sanırım tüm soruların cevabı bu artışta gizli…

Borsada mevcut portföy büyüklüğünün %82 sinin, portföy büyüklüğü 10 milyon TL ve üstünde olan yatırımcılardan oluştuğu, bu yatırımcıları sayısının 1.367 kişi, portföy büyüklüğünün ise 325.127.000.000 TL arttığı dikkate alındığımda, toplam yatırımcı sayısı azalsa da portföy büyüklüğü önemli seviyede olan yatırımcıların borsaya girişe başladı demek yanlış olmayacaktır.
24 Ekim 2024 tarihli yazımı;
….. yan hisse olarak tabir edilen hisselerde bir hareketlenme olacağı ve paranın yönünü bu şekilde değişeceğini düşünüyorum.
şeklinde bitirmiştim.
Son bir ayda yükselen hisselere ilişkin 26 Aralık tarihinde yapmış olduğum analiz de maalesef ki bu tezi destekledi
Bireysel olarak yada yatırım fonlarına giren bu yorgun para ile birlikte “yan tahta” olarak tabir edilen hisselerdeki hareketlenmeler, akıllara genele yayılan bir yükseliş için ilave kaynak ne zaman ortaya çıkar sorusunu getirmekte.
Sanırım bunun cevabı, önce tahvile gelecek yabancı yatırımcının sonra da orada yorularak borsaya girmesi ile olacak
Yorumlar kapalı.