featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trump’ın Yarattığı Bu Ticaret Savaşının Kazananı Kim Olacak?

Trump’ın Yarattığı Bu Ticaret Savaşının Kazananı Kim Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerika’nın en büyük üç ticaret ortağından gelen ithalatlara gümrük vergileri koyma planlarını doğrulamasının ardından bu hafta yeni bir oynaklıkla karşı karşıya kaldı.

Trump, Pazartesi günü, her iki ülkenin de sınırlarından ABD’ye giren opioid fentanil üzerinde kısıtlamalar getirmek için adımlar atmayı kabul etmesinin ardından, Meksika ve Kanada’dan yapılan ithalatlara uygulanan %25’lik gümrük vergilerini 30 gün boyunca durdurmayı kabul etti.

Ancak, %10’luk ithalat vergileriyle karşı karşıya olan ve daha sonra Amerikan mallarına %15’e varan gümrük vergileriyle karşılık veren Çin için bir duraklama olmadı.

Daha uzakta, Avrupa ekonomileri de Trump’ın gümrük vergisi rejiminden dolayı risk altında. ABD başkanı Pazar günü gazetecilere AB’ye uygulanan gümrük vergilerinin “kesinlikle uygulanacağını” söyledi; ancak ABD’nin ticaretinin daha dengeli olduğu bir ülke olan İngiltere ile bir anlaşma “yapılabileceğini” söyledi.

“İngiltere çizgiyi aştı. Ancak Trump muhabirlere, “Bence bu sorunun çözülebileceğinden eminim” dedi ve İngiltere’nin sol eğilimli Başbakanı Keir Starmer ile “çok iyi anlaştığını” ekledi.

The Guardian’a göre Starmer, bu hafta muhabirlere Trump ile görüşmelerde ticareti ele aldığını ve ABD ile AB arasında taraf tutmayacağını söyledi.

Bu arada İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, geçen ay Trump’ın gümrük tarifeleri politikalarıyla düzeltmeye çalıştığı ticaret açıkları söz konusu olduğunda İngiltere’nin “sorunun bir parçası olmadığını” söyledi.

Resmi verilere göre ABD, Eylül 2024’e kadar olan yılda İngiltere’nin en büyük ticaret ortağıydı ve İngiltere’nin toplam ticaretinin %17’sinden fazlasını oluşturuyordu.

Hangi rakamlara baktığınıza bağlı olarak, iki ülkenin ya küçük bir ticaret açığı ya da fazlası var. Ancak Trump için önemli olan şey, ABD’nin bir ülkeye ithalatından daha az ihracat yapmasından nefret eden Trump için sayıların neredeyse dengeli olmasıdır.

İngiliz ekonomisi mücadele ederken birkaç analist CNBC’ye ekonominin Trump’ın ticaret savaşından güç alabileceğini söyledi.

Hizmet ekonomisi

Warwick İşletme Okulu’nda uluslararası iş ve strateji profesörü olan Irina Surdu-Nardella, CNBC’ye Birleşik Krallık’ın gümrük vergilerine maruz kalması durumunda bile, etkisinin beklenenden daha düşük olabileceğini söyledi.

“Gerçekte, Birleşik Krallık pazarı üzerindeki etkiler balıkçılık ve madencilik gibi endüstrilerle nispeten sınırlı olacaktır,” dedi. “Birleşik Krallık ekonomisinin hizmet odaklı yapısı, onu gümrük vergilerinin sonuçlarından önemli ölçüde koruyor. Gümrük vergileri, malların girdileri nihai mallara dönüştürmeye çalışırken sınırı birden fazla kez geçtiği karmaşık tedarik zincirlerine sahip endüstriler için özellikle zararlıdır. Yine, bu durum esas olarak ABD’ye bankacılık ve danışmanlık hizmetleri ihraç eden Birleşik Krallık pazarı için geçerli değildir.”

Birleşik Krallık’ın Amerika’ya ihraç ettiği en büyük beş mal, toplam değeri 25,6 milyar £ (31,8 milyar $) olan otomobiller, ilaçlar ve eczacılık ürünleri, mekanik güç jeneratörleri, bilimsel aletler ve uçaklardı.

Ancak bu ihracatların değeri, toplam değeri 109,6 milyar sterlin olan finansal hizmetler ve sigorta dahil olmak üzere en büyük hizmet ihracatlarının yanında cüce kaldı.

Benzersiz bir konumda

Oxford Üniversitesi Said İşletme Okulu’ndan Neri Karra Sillaman, tarifelerden tamamen kaçınmanın, Britanya’nın temel endüstrilerini güçlendirebileceği için ideal senaryo olduğunu söyledi.

Salı günü CNBC’ye verdiği demeçte, “Birleşik Krallık tarifelerden uzak kalırsa, yatırım, yetenek ve yeni ticaret ortaklıkları çekmek için benzersiz bir konumda olabilir” dedi.

“Tarifeler işletmeleri daha uygun maliyetli merkezler bulmaya zorlarken, Birleşik Krallık kısıtlamaları aşmak isteyen şirketler için tercih edilen bir geçit haline gelebilir” dedi. “Lüks, moda, ilaç ve gelişmiş üretim gibi Birleşik Krallık’ın zaten başarılı olduğu sektörler, yatırım ve ticaret fırsatlarının akınına uğrayabilir.”

Otomotiv, havacılık ve finans endüstrileri de dahil olmak üzere İngiltere sektörleri, Amerikalı alıcılar gümrük vergisi uygulanan tedarikçilerin ötesine bakarsa artan talepten faydalanabilir, diye ekledi.

Sillaman CNBC’ye verdiği demeçte, “Bu kalıpları daha önce gördük – her ticaret savaşı küresel ekonomik dengeyi değiştirir ve bu, İngiltere’nin değişimden yararlanması, seyirci kalmaktansa aktif bir oyuncu olması için bir an olabilir” dedi.

Yeni bir güvenli liman mı?

Eski bir döviz tüccarı ve kişisel finans platformu Generation Money’nin kurucusu olan Alex King, Trump’ın politikalarının İngiltere’ye bir miktar ekonomik rahatlama sağlayabileceğini kabul etti.

“ABD Çin’e ilk kez gümrük vergileri uyguladığında, Çinli üreticiler gümrük vergilerinden kaçınmak için mallarının çoğunu Vietnam ve Tayland üzerinden ABD’ye yönlendirdi,” dedi King e-posta yoluyla. “İngiltere gümrük vergilerinden kaçınırsa, AB’den benzer bir yönlendirmeden faydalanmak için potansiyel olarak avantajlı bir konumda.”

King ayrıca İngiliz sterlininin olası bir ticaret savaşının “büyük kazananı” olarak ortaya çıkabileceğini savundu ve Trump’ın geçen haftaki ilk gümrük vergileri onaylarından sonra sterlinin avro, Kanada doları ve Avustralya ve Yeni Zelanda para birimlerine karşı yükseldiğini belirtti.

Trump’ın Yarattığı Bu Ticaret Savaşının Kazananı Kim Olacak?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.