Uluslararası Enerji Ajansı Ham Petrolde Ufukta Büyük Bir Arz Fazlasının Oluşacağı Konusunda Uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı(İEA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, küresel petrol üretiminde ABD öncülüğündeki artışın bugünden on yılın sonuna kadar talep artışını aşarak yedek kapasiteyi benzeri görülmemiş seviyelere itmesinin ve potansiyel olarak OPEC+ piyasa yönetimini altüst etmesinin beklendiğini söyledi.
Tahmin, dünyanın en büyük enerji şirketlerinin iş stratejilerini meydana gelen değişikliklerle uyumlu hale getirmek isteyebileceğini öne süren IEA İcra Direktörü Fatih Birol’un Big Oil için sert bir uyarısına yol açtı.
Küresel enerji gözlemcisi, Petrol 2024 başlıklı en son orta vadeli piyasa raporunda, petrol talebindeki büyümenin yavaşlama yolunda olduğunu ve ardından 2030 yılına kadar günde yaklaşık 106 milyon varillik zirveye ulaşacağını söyledi. Bu rakam, 102 milyon varilin biraz üzerindeydi. 2023’te günde.
Aynı zamanda IEA, toplam petrol üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar günde yaklaşık 114 milyon varile çıkmasını bekliyor; bu, öngörülen küresel talebin günde 8 milyon varil kadar çok üzerinde bir rakam.
IEA, bunun, 2020’deki Kovid-19 kısıtlamalarının doruğa ulaştığı dönem dışında, daha önce görülmemiş düzeyde yedek kapasiteye yol açacağını söyledi.
Bu dinamiklerin, ABD kaya petrolü endüstrisi ve OPEC ve ötesindeki üretici ekonomiler de dahil olmak üzere petrol piyasaları için “önemli sonuçlar” yaratabileceği konusunda uyardı.
IEA’dan Birol, yaptığı açıklamada, “Pandemideki toparlanmanın ivme kaybetmesi, temiz enerji geçişlerinin ilerlemesi ve Çin ekonomisinin yapısı değişmesi nedeniyle, küresel petrol talebindeki büyüme yavaşlıyor ve 2030 yılına kadar zirveye ulaşacak” dedi.
“Bu raporun en son verilere dayanan tahminleri, bu on yılda büyük bir arz fazlasının ortaya çıktığını gösteriyor ve bu da petrol şirketlerinin iş stratejilerinin ve planlarının meydana gelen değişikliklere göre hazırlandığından emin olmak isteyebileceğini gösteriyor” diye ekledi.
Rapor, ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çalıştıkları ve temiz ve enerji tasarruflu teknolojilerin arkasında ivme kazanıldığı bir dönemde geldi. Kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılması iklim krizinin başlıca nedenidir.
IEA’ya göre fosil yakıtların küresel enerji arzındaki payı onlarca yıldır yüzde 80 civarında kalıyor, ancak bunun 2030 yılına kadar yüzde 73 civarına düşmesi bekleniyor.
Gelişmiş ekonomilerde petrol talebi daha da düşecek
Petrol talebindeki büyümede beklenen yavaşlamaya rağmen IEA, daha güçlü politika tedbirleri veya davranış değişiklikleri olmadığı takdirde ham talebin 2030 yılına kadar 2023 yılına göre günde yaklaşık 3,2 milyon varil daha yüksek olmasının beklendiğini belirtti.
Bu büyümenin büyük ölçüde Asya’daki hızlı büyüyen ekonomilerin yanı sıra havacılık ve petrokimya sektörlerinden gelen güçlü talepten kaynaklandığı belirtildi.
Ancak gelişmiş ekonomilerde IEA, petrol talebinin geçen yılki günlük 46 milyon varil seviyesinden 2030 yılına kadar günlük 43 milyon varilin altına düşeceğini söylüyor. IEA, koronavirüs pandemisinin yanı sıra, gelişmiş ekonomilerden gelen petrol talebinin en son 1991 yılında bu kadar düşük olduğunu söyledi.
IEA, 2021 tarihli çığır açıcı bir raporunda, dünyanın 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşması isteniyorsa yeni petrol, gaz veya kömür geliştirmelerine karşı çağrıda bulunmuştu.
Bu raporun bulguları, yeşil enerji küresel tüketim ihtiyaçlarını tek taraflı olarak karşılayana kadar hidrokarbonlara ve yenilenebilir kaynaklara ikili yatırımı savunan birçok OPEC+ üreticisi tarafından geniş çapta eleştirildi.
Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+, OPEC ve OPEC dışı ortaklardan oluşan etkili bir enerji ittifakını ifade ediyor.