BİST100 (XU100) endelesi en son 2021 Eylül’de 200 günlük ortalamanın altına inmiş ve bir buçuk ay sonra yani 2021 Ekim sonuna doğru ortalamanın üstüne atarak yoluna devam etmişti.
Yakın dönemde ise , Ekim 2024 başında yine 200 günlük ortalamanın altına indi ve yaklaşık iki aydır bu seviyenin altında, üstüne çıkmak için çaba sarf ediyor.
Kritik konu; “Para var mı?”
Sizlerle bu sorunu cevabını arayacağız bu yazıda.
Yerli Yatırımının Durumu
Merkezi Kayıt Kurumu (MKK)’nın her ay yayımladığı resmi verilerden yola çıkarak 2024 yılı içerisindeki değişimlere şöyle bir baktığımızda endeks;
- 7.400 puan seviyesindeyken, Ocak 2024’de borsada mevcut yerli yatırımcıların toplam portföyün % 79,59’unun porföyü 10 milyon TL ve üstünde olan 17.758 hesaba ait olduğu,
- 11.250 puan seviyesinde Temmuz 2004’de, borsada mevcut yerli yatırımcıların toplam portföyün % 82,23’sının porföyü 10 milyon TL ve üstünde olan 20.573 hesaba ait olduğu,
- 8.900 puan seviyesinde Ekim 2024’de borsada mevcut yerli yatırımcıların toplam portföyün % 81,66’sının porföyü 10 milyon TL ve üstünde olan 18.059 hesaba ait olduğu görülmektedir.
Kısaca şunu söyleyebiliriz; borsadaki paradan bahsedeceksek, toplam yatırımcı sayısının değişiminden çok esas portföyü oluşturan ve portföyü değeri 10 milyon TL ve üzerindeki yatırımcıların sayısı ile bu grubun toplam portföy değerini izlemek gerekmektedir.
Bu kapsamda yukarıdaki veriden yola çıkarak; Temmuz 2024 ayı ile Ekim 2024 ayı arasında portföy değer 10 milyon TL ve üzerinde olan yatırımcı sayısı ile toplam portföyünün azaldığı görülmektedir.
Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 22 Kasım 2024 tarihli sunumunda yer alan tarihi veriler de yerli yatırımcının ilgisinin Temmuz sonrası borsadan çok mevduata yöneldiğini göstermektedir.
Bu durumda resmi veriler ışığında, yerli yatırımcının borsaya olan ilgisinin Temmuz sonrasında bir azalma olduğunu söylersek yanılmış olmayız.
Yerli Kurumsal Yatırımcının Durumu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin (TSPB) Ekim 2024 ayı raporunda da yer verdiği ve benim de motto haline getirdiğim “ Borsamız Fonlar Kadar Güçlü” sözü çerçevesinde görüleceği üzere Kurumsal yatırımcılar yabancıların boşalttığı alanları doldurmak için en önemli güç unsuru haline gelmişlerdir.
Ve en az yurtdışı yerleşikler kadar endeks veya hisselerin kaderini tayin etmekte etkin rol oynamaya başladılar. Yazının son bölümünde takas değişimlerinde zaten bunu net olarak göreceğiz.
Yurt Dışı Yerleşiklerin Durumu
Merkez Bankasının her hafta perşembe günü yayımladığı Yurtdışı Yerleşiklerin Hisse Senedi Stoğu verisini esas alarak konuyu incelediğimizde, Yurtdışı Yerleşiklerin Hisse Senedi Stoğunun;
- Ocak 2024 ile Temmuz 2024 arasında yükseldiği,
- Temmuz 2024 ile Kasım 2024 arasında düşüş trendinde olduğu,
- Kasım 2024 ayı başında az da olsa bir yabancı alımı ile yükseldiği ve yatırımcıları ümitlendirdiği,
- Son hafta ise yabancı satışı ile tekrar kafaların karışmasına sebep olduğu görülmektedir.
Dikkatli bakıldığı zaman endeksin majör yön değişiklikleri ile uyumlu olan Yurtdışı Yerleşiklerin Hisse Stoğu verisinin son haftadaki satış yönlü değişimi niye 200 günlük ortalamayı kıramadığımızın da en net cevabı oldu sanırım.
Takas Değişimleri
Temmuz 2024- Kasım 2024 dönemini atlıyorum çünkü o dönemi çok fazla inceledim geçmiş yazılarımda. İncelememi 6 Kasım yani ABD seçim sonuçlarının netleşmesi ile birlikte girilen beklenti sonucu endeksin hareketlendiği dönemden başlatıyorum. Ve incelememi üç başlık altında yapacağı
- XU100-XU030 yani BİST100 hisselerinden BİST30 hisselerinin çıkartıldığı durumda elde edilen hisseler
- XU030-XBANK yani BİST30 hisselerinden bankacılık hisselerinin çıkarılması ile elde edilen hisseler
- XBANK bankacılık sektörüne ait hisseler
Hadi başlayalım;
XU100-XU030 Takas Değişimi
Oyak AKFYE ait işlemleri, Kuveyt Türk Yatırım’da daha önce hakkında yazı yazdığım takas saklama yetkisi olan payların virmanla alınması olduğu için analizde onları göz ardı ediyorum.
Diğerlerine baktığımızda; 6-26 Kasım tarihine yabancı tarafında alınan pay miktarının büyük bir bölümünün bu haftanın ilk üç işlem gününde satıldığı ve yatırım fonlarının da yabancılara eşlik ettiği görülmektedir.
Takasa girmeyen son iki güne ait AKD’nin biraz karışık olması sebebiyle okuyucuların aklını karıştırmamak adına bu yazıda o hususa temas etmeyeceğim.
XU030-XBANK Takas Değişimi
Bu bölümdeki olumlu görüntü 6-26 Kasım tarihleri arasında alıcı konumunda olan Yabancıların geçtiğimiz hafta ilk iş gününüde de az da olsa devam etmesi (virman var mı incelemek lazım) ve Emeklilik Fonlarının da onlara eşlik etmesi
Fakat burada toptancı yaklaşımdan çok, hisse bazlı tek tek incelemenin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağı inancındayım
XBANK Takas Değişimi
Hep söylediğim “Borsamızın Fonlar Kadar Güçlü Olduğu” sözü burada ciddi anlamda aklımı karıştırdı
Temmuz -Kasım döneminde yabancı satarken banka hisselerini alan Fonlar geçtiğimiz haftanın ilk üç gününde ciddi anlamda satış yaptı.
Artık önümüzdeki hafta en yakından izlenecek husus bu olmalı bence, çünkü endeksin gücünün belirleyecek bir husus olacak.
Özellikle vadeli tarafta işlem gören XU030 hisseleri için, vadeli bacağını görmeden yorum yapmamak gerekiyorsa da özellikle Fonların XBANK satışını bu genellemenin dışında tutarak, şimdilik elimizdeki veriler ile endeksin gücünü azaltan ana etkin olarak değerlendirebiliriz.
SONUÇ OLARAK
Hali hazırda elimizde bulunan resmi veriler ışığında;
- Yurtdışı yerleşiklerin hisse stoğundaki düşüşün,
- Bireysel yatırımcılardan özellikle portföyü 10 m TL ve üstündekilerin porföyündeki azalmanın,
- Fonların XBANK başta olmak üzere diğer hisselerde satıcı pozisyonunda olmasının,
endeksin kırılganlığını artırdığı ve trendi zayıflattığı net olarak görülmektedir. Önümüzdeki hafta tablonun değişmemesi durumunda 200 günlük ortalamanın şimdilik üzerine atabilecek gücün mevcut olmadığını söylemek hatalı olmayacaktır
Yukarıda belirttiğim üç unsurdan en azından birisi tarafından güçlü bir alım gelmesi ancak bu durumu değiştirecektir.
Yorumlar kapalı.