BorsaEkonomi

Nurdan Şahin “Günün Yorumu”

Sanayi ve ulaştırmanın kazandırdığı ivmeyle öğleden sonra 10800 puanın üzerinde tutunmayı başaran endeks günü 190 puan yükselerek, %1,78’lik artışla 10872 puandan kapattı. Toplam işlem hacmi 135,8 Milyar TL , BİST100’ün hacmi 103 Milyar 535 Milyon olarak gerçekleşti.

Dün beklentinin altında gelen haziran ayı enflasyon verisinin ardından Borsa İstanbul günü yüzde 2,26’lık sert bir yükselişle kapatmıştı. Bugün günün ilk yarısında yatay pozitif hareket eden BİST100 Endeksinde fiyatlar öğleden sonra başlayan alış dalgasıyla yükselmeye devam etti. Borsa İstanbul’da 19 temmuzdaki Moody’sin not güncellemesi öncesinde risk iştahı yüksek. Son 2 gündür endeksin işlem hacmiyle birlikte arttığını görüyoruz.

Yükselişte öne çıkan hisseler Tüpraş, Koç Holding, Sabancı Holding Aselsan, Şişecam gibi büyük sanayi şirketleri ve holdingler oldu. Olumlu havanın genele yayıldığını söyleyebilirim. Bankacılık endeksindeki yükseliş sanayi ve holdinge göre sınırlı kalsa da XBANK Endeksi, Akbank ve Kamu Bankalarındaki hareketle yüzde 1,03arttı. XUSIN (Sanayi Endeksi) yüzde 2,03, XHOL (Holding endeksi) yüzde 2,11 yükseldi.

TEKNİK YORUM

Teknik olarak 10956 puan seviyesi endeksi gün içinde zorlayabilir. Trend göstergelerinin çoğu (biri hariç) yükseliş trendinin güçlenmekte olduğunu gösteriyor. Diğer orta vadeli indikatörler de yükselişin devam edeceğini teyit eder nitelikte. Kısa vadelilerden hızlı yükselenler var zaten gün içi düzeltmelerde bile onlar geri geliyor.

Dolar bazında trend indikatörlerinin henüz yeterince güçlü olmadığını söyleyebilirim. 22 Mayıs’ta 344 dolar tepesinden gelen direnç çizgisi bugün 329 dolardan geçiyordu. Mayıs’tan gelen bu direnç kırıldı ve endeksin kapanışı 334,75 dolar olarak gerçekleşti. 341 dolar şimdilik ilk hedefimiz.

Çizgiler TL grafikte de aynı bölgede 10700’ü geçerek düşen trendi kırdık. 5 kez deneyip geçemediğimiz 10800 puanın üzerinde kapattık ve işlem hacmi yeterli olmasa da yükselmeye başladı.

Hedef bir önceki zirve yani 11088. Endeks dolar ve TL zirvelerinden geçip yeni rekorlar kırar mı? Kırarsa hangi sektörlerin öncülüğünde hareket devam eder bu konulara çalışacağım )

Dün arkamızda yine gap bıraktık. 10450’ de oluşan yeni bir gapimiz var ama genelde son 1 yıldır aynı hareketi görüyoruz. Trend zayıf seyrederken aşağıda kalan gapler hemen doluyor ve doğal olarak tekniği takip eden oyuncular gaplere duyarlı hale geliyor.

Örnek olarak, 13 Haziran 2023’te 6000 li endeks seviyelerinde bir gap var ve hiç dolmadı sert bir yukarı trendin başlangıcında bu boşluğun oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. 27 Şubat 4 Nisan arasında düşen bir trendimiz var trend 4 Nisan’da sona ermiş ve endeks 4 Nisan günü 9100’ de gap bırakarak yeni bir yükseliş hareketine başlamış ve o gap de dolmadan endeks yukarı gitmeye devam etmiş. Daha eski örnekler de var ama bunlar yeterli.

Kim bilir belki oyunun bir parçasıdır? ‘’ Gap bırakarak tedirginlik yaratmak’’ Yaşayıp göreceğiz. Umut verici bir gün olabilir ama kalıcı mı henüz bilmiyorum 11 bini geçip geçmememize, geçersek işlem hacmine, her şeye bağlı. Bugünkü grafik falımız da böyle.

MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER

Daha somut konulara dönelim, TCMB Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayınlandı.

Yurt dışı yerleşiklerin 28 Haziran ile biten haftada da Borsa İstanbul’da satış yaptığını görüyoruz. Geçen hafta net 227,8 milyon dolarlık hisse senedi, 679,5 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 4,2 milyon dolarlık Genel Yönetim Dışındaki Sektör (ÖST) varlığı satmışlar.

BİST’te mayıs ayından beri yabancı satışları devam ediyor. Geçen haftanın verisiyle satışların tutarı 2 milyar doları geçti. Tahvil tarafında son 3 aydır para girişi vardı. 3 Ay sonra ilk defa hazine kağıtlarında satış yapmışlar. Tahvile gelen satışlarda carry trade pozisyonlarının kapanmasının rolü olduğu söyleniyor.

Bugün açıklanan yabancı para girişiyle ilgili verilerde gri listeden çıkmamızın etkisini görmüyoruz muhtemelen önümüzdeki hafta tekrar yabancı para girişlerine tanıklık ederiz.

TCMB Başkanı Karahan Enflasyon verileri ile ilgili ‘’Tek bir veriye bakarak bir çıkarımda bulunmak sağlıklı olmaz’’ açıklamasında bulundu. Amerikan piyasalarında olduğu gibi en ufak bir iyileşmede piyasalar faiz indirimi beklentisine giriyor.

Fed yetkilileri, ABD’de bazı öncül veriler ekonomide soğumaya işaret edecek düzeye indiği halde temkinli açıklamalarına devam ediyor ve faiz indirimine gitmek için aceleci davranmıyorlar. Varlık fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini düşünürsek, dezenflasyon sürecinin kalıcı olması için rasyonel bir merkez bankası yönetiminin yapması gereken tam da böyle olmalıdır.

Dün yazmıştım geçtiğimiz yıl temmuz ve ağustos enflasyonu oldukça yüksek seyretmiş. 2023’ün yaz aylarında neredeyse aylık yüzde onlara yakın rakamlar görmüşüz. Doğal olarak önümüzdeki 2 ayda baz etkisi enflasyonun düşük gelmesini sağlayacak. Enflasyonda düşüş devam edecek ama merkez bankasının faiz indirimi için aceleci davranacağını düşünmüyorum. Nedenleri detaylı olarak dün yayınlanan yazıda var.

Piyasalarda esen olumlu rüzgâr olası bir faiz indiriminin beklentisiyse uzun süredir yüksek faiz, likidite sıkışıklığı ve enflasyon muhasebesinin baskısına maruz kalan sanayi şirketleri bu rüzgârdan olumlu etkilenmeye devam edecektir.

Bugüne baktığımızda Tüpraş, Şişe cam, Aselsan, Arçelik, Vestel gibi büyük şirketler başta olmak üzere XUSIN (Sanayi Endeksi) Endeksinde görülen yüzde 2’ye yakın artış için faiz indirimi beklentisiyle alakalı demek yanlış olmaz.

Enflasyon verisinden sonra artarda yabancı raporları gelmeye başladı. Veriyle birlikte Türkiye CDS’leri 262’ ye geriledi. Fitch’in kıdemli analisti yılsonuna doğru TCMB 250 baz puanlık faiz indirimine gidebilir açıklaması yaparak endeksteki olumlu havaya katkı sağladı.

Yabancı finans kurumları dün açıklanan veriden sonra Türkiye için yıl sonu enflasyon hedeflerini revize etmeye başladı.

*Barclays 2024 yılsonu hedefini yüzde 44.5’ ten 44’e güncelledi. 2025 yılı için enflasyon hedefi 30,8 oldu.

*Goldman’ın yıl sonu beklentisi TCMB’nin de altında yüzde 33, Goldman Sachs’ın analistleri 2024 sonunda politika faizinin yüzde 32,5 olmasını bekliyor.

Morgan Stanley raporunda dezenflasyona iyi bir başlangıç yorumu yaptı. Yılsonu tahmini 42,4 Raporda Tl’ nin stabil olduğuna vurgu yapılmış.

JP Morgan, elektrik zammındaki yüzde 38’ lik zamma rağmen diye başlayarak haziran ayı enflasyonunu yorumlamış. JP Morgan Analistleri 2024 sonunda Türkiye için yüzde 42,5, 2025 yılı için yüzde 25 enflasyon hedefi belirlemiş.

Mayıs ayı Bankacılık sektörü verileri açıklandı. Sektörün net karının aylık bazda yüzde 15 arttığını görüyoruz. Bankaların karlılıkları yıllıkta yüzde 6 gerilemiş.

KÜRESEL PİYASALAR

Yurt dışına göz atacak olursak, Amerika’ da açıklanan istihdam ve PMI verileri ekonomik aktivitenin yavaşladığını gösteriyor buna rağmen FED Toplantı Tutanaklarında ‘’Enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla kanıt gerekir ifadesi kullanıldı.

ABD’de Faiz oranlarının daha ne kadar yüksek kalacağı konusunda FED üyelerinin arasında farklı görüşler olduğu anlaşılıyor. Veriler dolar endeksinin zayıflamasına neden oldu.

Amerika’ da Piyasalar yarın açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarını beklerken eylülde olası bir faiz indirimini satın alanların sayısı yüzde 74’ e yükseldi. Dün ABD borsaları günü ılımlı yükselişlerle kapatmıştı. Bugün bağımsızlık günü nedeniyle borsalar kapalı Amerikan vadelilerinde fiyat hareketleri sınırlı. Yarın beklenenin altında gelecek tarım dışı rakamı BİST’e de pozitif katkı sağlayacaktır.

Avrupa borsalarında seçim beklentileri hâkim. Fransa’ da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılacak İlk tur erken genel seçimlerinde aşırı sağcı Parti zaferiyle bitmişti. Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik Partisinin mecliste çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 0,83 yükselerek kapattı. ,

İngiltere de bugün sandığa gitti. Seçimleri İşçi Partisinin kazanması bekleniyor. İngiltere borsaları İşçi Partisinin kazanacağı bir senaryoyu satın alıyor. Partinin yeni konut yapımı vaadiyle inşaat sektörü başta olmak üzere İngiltere borsası da yükselmiş FTSE kapanışta yüzde 0,86 primli.

ALTIN (TEKNİK YORUM)

2365 dolar direncine yaklaşıp geri dönen ONS Altın dün 2356 dolar kapattı, Bugün de sakin bir seyir izleyen spot altın 2358 dolardan işlem görüyor. 2355 dolarda minik bir yükselen trend çizgisi oluştu. 2358 doların üstünde 2365 ve 2388 dolar direnç, 2358’ in altına gerilediği durumda 2330 ve2280 dolar destek olarak takip edilebilir. Gram altında yatay pozitif ve 2467,5 TL’den işlem görüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu