BorsaEkonomi

Fitch, 24 Türk Bankasını Notunu Yükseltti

Fitch Ratings, 12 Türk bankasının Uzun Vadeli Yabancı Para (LTFC) İhraççı Temerrüt Notlarını (IDR) ‘B’den ‘BB-‘ye, yedi bankanın LTFC IDR’lerini ‘B’den ‘B+’ya ve beş bankanın LTFC IDR’lerini ‘B-‘den ‘B’ye yükseltti. ‘BB-‘ LTFC IDR’lerine sahip bankaların görünümleri Pozitif’ten Durağan’a revize edilirken, ‘B+’ LTFC IDR’lerine sahip olan bankalar Uygulanabilirlik Notları (VR) ile Pozitif Görünüm’de kalırken, hükümet desteği ile bankaların görünümleri Durağan’a revize edildi. ‘B’ LTFC IDR’lerinin çoğu Pozitif Görünüm’de kaldı. Fitch ayrıca 16 bankanın VR’lerini de yükseltti.

Fitch ayrıca AB Kazakhstan – Ziraat International Bank JSC’nin (KZI) destek odaklı LTFC ve LTLC IDR’lerini ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve Görünümü Durağan oldu.

Beş devlet bankası olan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Ziraat), Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakif), Türkiye Halk Bankası A.Ş. (Halk), Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. (Emlak Katılım) ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş.’nin (Vakif Katılım) ve özel mülkiyete sahip kalkınma bankası Türkiye Sinai Kalkınma Bankası A.Ş.’nin (TSKB) Devlet Destek Derecelendirmeleri (GSR’ler) ‘b-‘den ‘b+’ya yükseltildi. Üç özel mülkiyete sahip sistemsel açıdan önemli bankanın GSR’leri de ‘ns’den (destek yok) ‘b-‘ye yükseltildi.

Derecelendirme eylemleri, Türkiye’nin Uzun Vadeli IDR’sinin ‘B+’dan ‘BB-‘ye yükseltilmesinin ardından geldi. Egemen yükseltme, Türkiye’nin güçlenen döviz (FX) rezerv pozisyonuyla kanıtlanan, finansal dolarizasyon ve döviz talebinin azalması, sermaye girişleri ve dış borçlanmaya erişimin artmasıyla desteklenen iyileştirilmiş dış tamponları yansıtıyor. Pozitif reel faiz oranları, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüş, dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını muhtemelen destekleyecektir.

Egemen yükseltme ayrıca, kısmen döviz korumalı mevduatlardaki düşüşü yansıtan Türkiye’nin azaltılmış koşullu yükümlülüklerini de dikkate alıyor.

Bu faktörler, bankaların son aylarda artan dış piyasa erişimi, daha düşük risk primleri, merkez bankasıyla bankacılık sektörü döviz takaslarının ortadan kaldırılması ve döviz ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşle kanıtlanan yakın vadeli finansal istikrar risklerinde önemli bir azalmaya yol açtı. İkincisi, Ağustos 2023 sonunda %42 ve %26’dan, Ağustos 2024 sonunda bankacılık sektörü mevduatlarının sırasıyla %39 ve %9’una düştü.

Sonuç olarak, hükümetin bankacılık sistemine müdahale etme olasılığına ilişkin görüşümüz, artık Türk bankalarının LTFC IDR’lerini Türkiye’nin LTFC IDR’sinin bir kademe altına düşürmeyi uygun görmediğimiz noktaya kadar azaldı (istisna, egemenle eşitlenen politika bankası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (TKYB) oldu). Bu yaklaşım, bugüne kadar, bankacılık sistemine devlet müdahalesi olasılığının egemen bir temerrüt olasılığından daha yüksek olduğu görüşümüzü yansıttı.

Egemen yükseltmesiyle birlikte, devlet müdahalesi riski için bir çentiğin kaldırılması, yedi yabancı sermayeli destek odaklı bankanın LTFC IDR’lerinin ‘B’den ‘BB-‘ye iki çentik yükseltilmesine yol açtı. Bankalar şunlardır: Denizbank A.Ş. (Denizbank), ING Bank A.Ş. (INGBT), Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. (Kuveyt Türk), QNB Finansbank A.Ş. (QNBF), Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. (Türkiye Finans) ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (Garanti BBVA) ve üç büyük özel banka (VR odaklı) Akbank T.A.Ş. (Akbank), Türkiye İş Bankası A.Ş. (İş Bankası) ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB). Görünümler, egemen olanı yansıtan Stabil’dir.

İki devlete ait kalkınma bankası olan Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) ve TKYB’nin LTFC IDR’leri, egemenin destek sağlama konusundaki daha güçlü yeteneğini yansıtan GSR’lerinin yukarı yönlü revizyonu sonucunda ‘BB-‘ye yükseltildi. Halk; Vakıf Katılım ve Emlak Katılım’ın LTFC IDR’leri, GSR’lerinin yükseltilmesinin ardından ‘B-‘den ‘B+’ya yükseltildi. RWN’de kalmaya devam eden Halk hariç, tüm bankaların IDR’lerinin görünümü egemeni yansıtan Stabil’e revize edildi.

Ayrıca, iki devlete ait banka Ziraat ve Vakıf ile özel mülkiyete ait kalkınma bankası TSKB’nin LTFC IDR’leri, VR’lerinin yükseltilmesinin ardından ‘B’den ‘B+’ya yükseltildi. Görünümler, iyileşen işletme ortamını ve bunun iş profilleri üzerindeki etkisini yansıtan Pozitiftir.

Ayrıca, LTFC IDR’leri VR’ler tarafından yönlendirilen beş küçük özel Türk bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. (Albaraka), Arap Türk Bankası A.Ş. (ATB), Anadolubank A.Ş. (Anadolu), Fibabanka Anonim Şirketi (Fiba) ve Şekerbank T.A.Ş. (Seker) dahil olmak üzere ‘B-‘den ‘B’ye yükseltildi. Albaraka’nın görünümü Durağan olarak revize edilirken, kalan bankalar Pozitif Görünüm’de kaldı.

Fitch ayrıca, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk (BB-/Durağan) ve Emlak Katılım, Vakıf Katılım (B+/Durağan) ve Ziraat Katılım (B+/Pozitif) dahil olmak üzere beş katılım bankasının VR’lerini Pozitif Derecelendirme İzleme (RWP)’ye aldı.

Tüm bankaların Ulusal Derecelendirmeleri (NR’ler) bu derecelendirme eylemlerinden etkilenmez ve NR eşdeğerlik analizimiz Türk ihraççılar arasında farklı göreceli kredibiliteyle sonuçlanırsa bir kez incelenebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu