EkonomiFinans Haberleri

DEİK BAŞKANI OLPAK’TAN KRİTİK UYARI: POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 20’LERİ GÖRMEDEN İYİMSERLİK ZOR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İhracatta yüzde 10’luk büyüme beklentilerinin gerçekçi olmadığını belirten Olpak, politika faizlerinin yüzde 20’ler seviyesinin altına inmeden iyimserliğin mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca ihracatçıların üzerindeki döviz bozdurma zorunluluğu ve yetersiz döviz destek oranlarına dikkat çeken Olpak, özellikle KOBİ’lerin korunmasının önemini vurguladı.

FAİZLER VE EKONOMİK İSTİKRAR

Olpak, mevcut ekonomik politikaların 2024’te de devam edeceğini öngörerek, faiz oranlarının yüzde 45 seviyelerinde olmasının ihracatçıyı doğrudan ilgilendirmediğini ancak yüzde 20’ler seviyesinin iyimserlik için kritik eşik olduğunu söyledi. Faiz oranlarının bu seviyelere düşmesinin pek mümkün görünmediğini belirten Olpak, ekonomide “şapkadan tavşan çıkarma zamanı” olduğunu ifade etti.

DÖVİZ BOZDURMA ZORUNLULUĞUNA SON VERİLMELİ

DEİK Başkanı, Merkez Bankası’nın ihracatçılar için uyguladığı %30 döviz bozdurma zorunluluğu politikasını eleştirerek, bu oranın ya kaldırılması ya da en azından %20’ye düşürülmesi gerektiğini söyledi. Merkez Bankası’nın rezervlerinin artık yeterli bir seviyede olduğunu belirten Olpak, bu zorunluluğun devam etmesi için bir neden kalmadığını dile getirdi.

KOBİ’LER İÇİN EK DESTEK ÇAĞRISI

Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerin zor durumda olduğunu vurgulayan Olpak, ihracatta verilen %2’lik döviz desteğinin artırılmasının kritik bir adım olacağını belirtti. KOBİ’lerin küçük ve orta ölçekli olarak ayrıştırılarak, bu oranların %3 ile %5 arasında çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Olpak, “KOBİ’leri kaybedersek toparlanmaları çok zor olur” dedi.

TRANSİT TİCARET VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ

Olpak, ihracatta sürdürülebilir büyüme için katma değerli ürün ihracatına ve transit ticarete odaklanılması gerektiğini söyledi. “İhracatta kilogram değerini artırmanın yeterli olmadığını gördük. Yeni stratejilere ihtiyacımız var” diyen Olpak, bu konunun ihracat hedefleri için hayati önem taşıdığını vurguladı.

“TÜRK İŞ İNSANININ EN BÜYÜK İHTİYACI: ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK”

Türk iş dünyasının en büyük beklentisinin ekonomik öngörülebilirlik olduğunu belirten Olpak, finansman sıkıntılarının çözümü ve ihracatçının üzerindeki yüklerin hafifletilmesi durumunda, Türkiye’nin küresel ticarette daha güçlü bir konuma gelebileceğini ifade etti.

SONUÇ: KOBİ’LERİN DESTEKLENMESİ VE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Türkiye ekonomisi, ihracatta sürdürülebilir büyüme için kapsamlı reformlara ihtiyaç duyuyor. Nail Olpak’ın işaret ettiği döviz desteği, faiz oranları ve KOBİ’lere yönelik çözümler, Türk ihracatçısının küresel rekabette elini güçlendirecek adımlar arasında yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu