BorsaKöşe Yazıları

Nurdan Şahin – Günün Yorumu “yükselişe Akbank ve Yapı kredi önderlik etti”

Haftaya satış dalgasıyla başlayan BİST100 Endeksi, 3 günlük düşüşün ardından bugün destek seviyelerinden gelen alışlarla %0,30 yükselerek güne 10528 puandan başladı. Seans sonuna kadar dünkü kayıpları telafi eden Endeksin yükselişine yine bankacılık endeksi öncülük etti. %1,85 artarak 10680,911 puandan kapanan borsada işlem hacmi 121 Milyar 83 Milyon.

XBANK’ta yükseliş BİST100’ün 2 katı Bankacılık endeksi %3,36 değer kazandı ve günü 15637puanla kapattı. Endeksteki yükselişe Akbank ve Yapı kredi önderlik etti, 3. Sırada İş Bankası C payları var.

İşlem hacminde düne göre bir artış olsa da henüz kalıcı bir çıkışı teyit etmek için yeterli değil.

Sanayi kesimi bankacılık hisselerine ayak uyduramıyor. Yılbaşından beri endeksi taşıyan bankalar ise yoruldu. Sonuç olarak düşük işlem hacmiyle dar bir bantta hareket eden bir borsamız var.

Teknik açıdan baktığımızda gün içerisinde 10715 puan test edildi. 10700’ ün üzerinde tutunamasa da 10670’ in üzerinde kapanış yarın açılış için umut verici. İndikatörlerde henüz bir düzelme sinyali yok 10750’yi geçmekte zorlanabiliriz. İşlem hacmi ve göstergelere baktığımızda bugün alışların tepki olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dün yaşanan düşüş zaten anlamsızdı. BİST100’ de 10550 Puan desteği iyice önemli hale geldi. Bu Seviyenin altında gerçekleşecek kapanış 10240 gapi dolana kadar düşüşün sürmesine neden olabilir. 10750 işlem hacminin arttığı bir senaryoyla geçilmeden yukarıdaki seviyelere bakmıyorum.

Mayıs, haziran boyunca satış tarafında yaralan BOFA bugün alış tarafındaydı. 2 Milyar 896 Milyon TL ile alışlarda başı çeken BOFA’yı, 1 Milyar 145 Milyon TL ile HSBC izliyor. BOFA’ nın alımları Koç Holding, Akbank, Yapı Kredi, Tüpraş ve THYAO’ da yoğunlaşıyor. HCBC, YKB, Tofaş, Koç Holding, Bimaş ve Fortoto almış.

İçeride ve dışarıda Veri trafiğinin yoğun olduğu günü geride bıraktık. Ekonomik güven endeksi açıklandı endeks yüzde 2,5 gerileyerek 95,8’ le 7 ayın en düşük seviyesinde, ekonomik güven endeksinin alt verilerinden biri olan tüketici güven endeksi de yüzde iki buçuk geriledi, perakende ticaret sektörü Haziran 2021’ den beri en düşük seviyesinde. Uygulanan makro ihtiyati tedbirlerin etkileri görülmeye başlandı. Reel sektörde sert bir gerileme var.

Öğleden sonra Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu ‘nun haziran ayı faiz kararını karşıladık. Banka Politika faizini sabit bıraktı. Piyasanın beklentisi de % 50 ‘de sabit kalması yönündeydi. Sözlü yönlendirmede önemli bir değişiklik yok.

*Politika faizi: Bir hafta vadeli repo ihale faizi

Karar metninde Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineleyeceğini belirten TCMB ‘’Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını’’ belirtilmiş.

“Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir” ifadesi kullanılmış. Faizde değişikliğe gitmeyen kurul Önceki 9 toplantıda politika faizini toplam 4150 baz puan arttırılmıştı.

Açıklama para politikasında sıkı duruştan taviz vermiyor. Para politikasının devamlılığını teyit eden ifadeler yer almış. Piyasa faiz indirimi için bir tarih beklentisine girmiş olsa da bu konuya vurgu yapılmamış. Henüz dezenflasyon süreci başlamadı, faiz indirimine vurgu yapılan bir açıklama sıkı duruşun devam etmeyeceği mesajı verebilirdi.

Haziran ayı enflasyonu önümüzdeki hafta açıklanacak %2,5 ların altına gerileyen bir enflasyon piyasaları rahatlatabilir fakat burada önemli olan baz etkisinden arındırılmış enflasyonda düşüş görülmesi olacak.

Ekonomi politikaları hane halkını zorlarken finans tarafında döviz girişi sağlıyor. 21 Haziran haftasında yabancıların bono talebi devam ediyor 34,5 Milyon dolar Dibs alışı gerçekleştirmişler. Hisse senetlerinde toplam 158 Milyon dolar satış yapan yabancı fonların son 6 haftada toplam satış miktarı 1 Milyar 930 Milyon dolara ulaştı.

KKM’den geçen hafta 2 Trilyon 32 Milyar çıkış gerçekleşti. KKM’den dövize dönen Büyük montanlı hesaplara verilen yüksek faiz mevduat faiz oranlarının ortalamasını %60’lara çıkarıyor. Pratikte küçük orta ölçekli paralar için uygulanan mevduat faizi 45-50 aralığını geçmiyor. Son dönemde bütün önlemlere rağmen mevduat faizleri düşmeye devam ediyor, mevduat faizinde bir toparlanma olmazsa önümüzdeki toplantıda likidite daraltıcı yeni önlemler gündeme gelebilir.

Ticari kredilerin faizleri 67’ den 61’ e gerilemiş. En yüksek gerileme ihtiyaç kredilerinde ihtiyaç kredilerinde faizler 86’ dan 73’ e inmiş. Ekonomistler faizlerdeki gerilemenin dezenflasyon sürecini zorlaştırdığına fakat ticari kredilerin oranlarında bir yumuşama gerektiğine değiniyor. Ticari krediye ulaşmada yaşanan zorluklar Arz yönlü enflasyonu arttırarak süreci zorlaştırabilir.

TCMB toplam rezervleri yeniden zirve yaptı.

21 Haziran itibarıyla toplam rezervler 1 milyar 321 milyon artışla 146 milyar 301 milyon dolardan, 147 milyar 622 milyon dolara çıktı.

Brüt rezervlerdeki artış 62 milyon dolar. Toplam brüt rezervler 88 milyar 495 milyon dolara yükseldi.

Altın rezervleri ise 1 milyar 259 milyon dolar artarak 59 milyar 127 milyon dolara yükseldi fakat

Net uluslararası rezervler 2 milyar 147 milyon dolar azalarak 44 milyar 849 milyon dolara geriledi.

Dün TBMM’ de kripto varlıklara ilişkin düzenleme onaylandı. Düzenlemenin meclisten geçmesi gri liste beklentilerini arttırdı.

Yarın yurt içinde dış ticaret dengesi takip edilecek. Mehmet Şimşek gri liste toplantısı için Singapur’a gitti haliyle gözler Singapur’da olacak. Yarınki toplantıdan gri listeden çıkma kararı gelse bile bile fiili olarak çıkış 2025 yılının haziran ayında gerçekleşecek.

ABD’nin gündeminde dayanıklı mal siparişleri ve büyüme verisi vardı. GSYİH birinci çeyrekte yüzde 1,4 arttı, veri 2022’ den beri en düşük seviyesinde.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 3,3’ten 3,4’ e yükseldi. Beklenenin üzerinde gerçekleşen büyüme verisi sonrası ilk çeyrek büyüme yukarı doğru revize edildi.

Veriden sonra 10 yıl vadeli tahviller 6 baz puan azalarak 4,28’ e geriledi ve Amerikan endeksleri güne düşüşle başladı fakat ilerleyen saatlerde %0,18-0,26 arasında değişen oranlarda artıya geçti. Yarın beklentinin altında gelecek PCE rakamı riskli varlıklara hareket getirebilir.

Haftanın son gününde ABD’de çekirdek PC verisi açıklanacak. PCE, Fed’ in enflasyonla birlikte takip ettiği önemli bir veri ve GSYİH’ için önemli bir göstergedir ayrıca enflasyona dair gerçekçi fikir verir.

* Çekirdek PCE: Tüketim harcamaları fiyat endeksidir. Gıda ve enerji hariç belli bir dönemde ABD halkının mal ve hizmetlere yaptığı harcamaları gösterir ve ekonomik analiz bürosuna (BAE) göre yurt içi harcamaların üçte ikisini oluşturur.

Avrupa Almanya DAX hariç bugün de siyasal belirsizliğin etkisinde. Fransa başta olmak üzere FTSE ve CAC 40 %1 düşerek kapattı. DAX %0,28 artı.

ALTIN Geçtiğimiz gün 2300 bölgesindeki desteğini teyit eden ONS Altın bugün destek seviyesinden %1,38 yükselerek tekrar 2325 bölgesine döndü. Yükselişlerin devamında 2330 ve 2350 seviyesi direnç oluşturabilir. Geri çekilmelerde ise 2300 ve 2280 destek olarak çalışacaktır. Gram altında da ONS’a paralel bir artış oldu. Altını gramı %1,42 artarak 2459 TL oldu. Yarın açıklanacak çekirdek PCE altın fiyatları açısından da önemli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu