Borsa

Nurdan Şahin ile Gün Sonu; “Güzel Günler Yaklaşıyor mu?”

BİST 100 Gün içerisinde yine 9 bin puanın altını denedi. Son bir saate kadar hem bankacılık hem de ulaştırma endeksinde yüzde bire yakın kayıplar yaşandı. Kapanışa doğru gelen alışlar Endeksin yüzde %0,97 oranında artarak en yüksek seviyesi olan 9132 puandan günü tamamlamasını sağladı. 87,41 Puan yükselen BİST100’ün işlem hacmi 71 Milyarda kaldı.

Piyasadaki zayıf görünüm devam ediyor. Dün endeks düşerken 84 Milyar olarak gerçekleşen işlem hacmi bugün piyasa yükselirken 71 Milyara geriledi. 2024 yılında işlem hacmi ortalaması 100 Milyara yakın. 9280 Puandan 10 günlük ortalamalar geçiyor. Yarın bu bölgeden satış gelmesi mümkün. Yine 5 günlük ortalamalarla 10 günlük arasına sıkıştık. 200 Günlük ortalamanın üzerinde teyit almadığımız sürece gelen alışlar teknik olarak tepkiden öteye geçmez.

Bugün 200 Günlük ve 20 günlük ortalamaların kesişmesi teknik açıdan olumlu sayılır. 9580’den geçen ortalamaların üzerine çıkabildiği takdirde 9800 puan bile beklenebilir. 50 günlükler 9800’den geçiyor.

Gündeme getirmek için çok erken ama Endeks yukarı hareketini sürdürebilir 9580’in üzerinde tutunabilirse, 200 ve 50 günlük ortalamaların yukarı doğru kesmesini bekleyebiliriz. O zaman bambaşka bir teknik görünüm oluşacak.

Teknik analizde “altın gösterge” olarak bilinen kavram, genellikle 50-günlük hareketli ortalama ile 200-günlük hareketli ortalama arasındaki kesişimle ilişkilendirilir ve bu kesişim “golden cross” olarak adlandırılır. Altın gösterge Yükseliş Sinyalidir ve piyasa momentumunun olumlu yönde değiştiğini gösterir. Ayrıca, Uzun Vadeli Trendi Yansıtır. Bu gösterge, trend takibi yapan yatırımcılar arasında popülerdir çünkü piyasadaki momentum değişikliklerini yakalamayı amaçlar. Ancak unutmamak gerekir ki teknik göstergeler her zaman doğru sonuç üretmeyebilir.

Borsada kötümserlik de iyimserlik de gerektiğinden fazla fiyatlanıyor. Her zaman öyle oldu. Kötü senaryoların abartılı fiyatlandığı bir dönemden geçiyoruz. 200 Günlük ortalamaya geri çekilmesini ve gabin dolmasını bekledik. 200 Günlük ortalamanın altında kalmasını mantıklı bulmuyorum. Bu seviyelerden kademeli olarak alınan hisseler bir yıl sonra yatırımcının para kazanmasını sağlayacaktır. Endeks hacimsiz olarak 8150 ‘ye de gelebilir ama en dibi yakalamak mümkün değil. Düşüşleri alış fırsatı olarak görüp uzun vadeli portföy oluşturmak gerektiği kanaatindeyim. En dipten dönüşlerin çok hızlı olduğunu ve alım fırsatı vermediğini de hatırlatmak isterim.

Ekim’den itibaren enflasyonun gerilemesi ve yılı yüzde 40 civarında kapatması bekleniyor. Politika faizi enflasyonun üzerine çıktıktan sonra faiz indirimi sürecini konuşuyor olacağız. En kötümser senaryoda bile 2025 enflasyon beklentisi 30-35 olarak tahmin ediliyor. Yani sabit getirililerde 10-15 puanlık pozitif getiri söz konusu doğal olarak para sabit getirili yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Faizlerin düşmesiyle ilgili beklenti Ülkeye giren yabancı sermayenin şimdilik tahvile yönelmesine neden oluyor.

Makro açıdan ve jeopolitik gelişmeler açısından zor bir dönemden geçiyoruz. Amerikan seçimleri yaklaşıyor. Kamala Harris ve Donald Trump arasındaki yarış oldukça yakın Ulusal anketlerde, Harris küçük bir farkla Trump’ın önünde görünüyor. Kritik eyaletler seçim sonucunu değiştirebilir. Trump’ seçilirse, piyasa dostu ekonomi politikaları ve Çin politikası nedeniyle Hindistan ve Türkiye’nin avantajlı konuma geleceği düşünülüyor.

Küresel piyasalara baktığımızda, ABD tarafında yumuşak iniş trendi devam ediyor. Resesyon göstergesi yok. Kasımdan sonra indirim sürecini kimin başkan olacağı belirleyecek. Bugünün gündeminde Türkiye saati ile 21:00’da FOMC Tutanakları ve yarın TÜFE verisi var. Beklenti %2,3 gerçekleşirse tekrar 50 puan faiz indirimi gündeme gelebilir. 10 Yıllık tahvil faizleri %4,04 ve dolar endeksi güçlü seyrederken, tutanakların tonu faiz indirim süreciyle ilgili fikir vermesi ve piyasalardaki risk iştahını etkilemesi açısından önemli.

Çin’de tüketici güveni hala olumsuz emlak piyasasında daha büyük bir müdahaleye ihtiyaç olduğu söyleniyor. Çin Maliye Bakanlığı 12 Ekim’de maliye politikasına ilişkin yeni bir basın toplantısı yapacak. Genişlemeci önlemlerin etkisi piyasalarda çok kısa sürüyor. Bundan sonraki gelişmelerin gayrimenkul sektöründe toparlanmaya bağlı olması bekleniyor.

BİST100 Endeksi yurt dışındaki pozitif görünümden sınırlı da olsa olumlu etkilenirken, negatif fiyatlamalara abartılı tepki gösteriyor. Küresel piyasalardaki gelişmeler dipten toparlamasında etkili olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu