Nurdan Şahin “Günün ve Haftanın Yorumu” -Hafta çok yoğun-

Haftanın ilk işlem gününde 3,51 puan gerileyen BİST 100 Endeksi %0,03 değer kaybederek günü 10767,53 puandan tamamladı. Zayıf seyretmeye devam eden işlem hacmi 97,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 1 artarken holding endeksi %0,7 geriledi. En çok kaybettiren %3,28 ile tekstil endeksi oldu.
Yükselen trendle birlikte BİST 100 Endeksi 21 mayısta 11088 zirvesini test etmişti. 11088 seviyesinde oluşan zirveden sonra 10780-10800 civarında zorlanmaya başladık buralarda yeni bir zirve oluşması mümkün. Teknik olarak 10760-10800 arasında dar bir alanda sıkışan endeks 12 haziranda 10 bin puandan başlayan yükselen kanal içerisinde hareket ediyor. Kanalın üst bandı 11 bin e tekabül etse de 24 mayıstan gelen 10800’deki yatay direnci geçmekte zorlanıyoruz.
Piyasanın genel görüşü 10750’ nin üzerinde kalındığı sürece BİST’te yükselişin devam edeceği yönünde fakat dikkatli olmakta fayda var.
Trend göstergeleri yükselen trendin zayıfladığına işret ediyor. Kısa vadeli bazı göstergelerin aşırı alım bölgesine yaklaşmış olduğunu göz önünde bulundurursak düzeltmenin yarın hatta çarşamba günü de devam etmesi mümkün. 10750’ nin altında gerçekleşecek kapanışla birlikte 20 günlük ortalamanın geçtiği 10460 puan önem kazanacak.
İkinci Destek endeksin çıkarken gap bıraktığı 10220 seviyesi. Yükselişin devam ettiğinden bahsedebilmek için 11020 direncini (zamansallık etkisi ile trend içinde seviye değişir) yüksek işlem hacmiyle kırmamız gerekir.
Gündeme dönecek olursak İçeride bugün Reel kesim güven endeksi açıklandı -Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi haziran ayında: 100,5 (Önceki ay: 102,4) -Mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi haziran ayında: 102,8 (Önceki ay: 105,4)
Ayrıca TCMB İktisadi Yönelim Anketine göre, ÜFE beklentisi geriledi
-Gelecek 12 aylık dönem sonu ÜFE beklentisi haziran ayında: %+53,6 (Önceki ay: +54,6%)
Sektörel güven endeksi finansal endekste geriledi.
Bu hafta içeride gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararında. Beklenti anketinde ekonomistler, 27 Haziran Perşembe günü gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB’nin politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor, metinde ise şahin duruşun devam ettirileceği konusunda görüş birliği var. Yıl sonu faiz beklentisi %47,50
Tüketimde gözlemlenen yavaşlama yaz aylarında meyve sebze fiyatlarında gerçekleşen düşüş ve baz etkisiyle haziran ayında enflasyonda bir yavaşlama eğiliminde olabilir. Enflasyonda Kalıcı bir düşüş olduğundan bahsetmek için mevsimsellik etkisi geçtikten sonra da devam edecek ve baz etkisinden arındırılmış rakamlar önemli olacak.
Kamuda tasarruf konusunda önemli bir tedbir alınmazken enflasyonla mücadele konusunda gözler açıklanacak vergi paketinde. Paket borsayı da ilgilendiriyor. Geçtiğimiz yıllarda varlık fiyatlarında yaşanan artış gelir dağılımındaki dengenin bozulmasına neden olmuştu. Zenginleşen kesimin harcamalarında hiçbir gerileme olmuyor bu konuda enflasyon üzerinde bir baskı unsuru.
Cumhur Başkanı faizlerle ilgili yaptığı açıklamayla kafaları karıştırdı. Piyasalar konuşmadan 4. Çeyrekten itibaren faiz de düşüş beklenebilir sonucu çıkardı gibi görünüyor.
Perşembe günü (bayram tatilinden dolayı) 2 haftalık menkul kıymet istatistikleri TCMB rezervleri ve para banka istatistikleri açıklanacak. Cuma günü 10:00’ da Ticaret Bakanlığından gelecek olan mayıs ayı dış ticaret istatistikleri verileri bu haftanın önemli gündemleri arasında.
Perşembe günü açıklanacak verilerle birlikte yancı para girişini takip edeceğiz. Tahvil piyasasına para girişinin devam etmesi bekleniyor. Tahvile gelen alışlar yabancıların ülke riski açısından bir sorun görmediğine işaret ediyor. Yabancı alışları son 7 haftada 7 milyar dolar seviyesini aştı. Bu piyasada risk iştahını küresel piyasalardaki tahvil talepleri de olumlu etkiliyor. Uluslararası piyasalarda tahvil risklerinin uzun vadeli tahvillerde yoğunlaşması beklenirken Türkiye’ 10 yıllık faizleri 28,61 seviyesinde
Yılbaşından beri hisse senedi piyasasında alışlar tahvil tarafına göre zayıf kalmıştı. Genelde az bilinen fonlardan gelen limitli alış emirleri karşısında mayıs ayından sonra haziran ayında da BOFA başta olmak üzere yabancıların
satışları etkili oldu. Satışların artmasında beklentileri karşılayamayan bilançolar, YKB Hisselerinde satış görüşmelerinden sonuç alınamaması ve vergi tartışmaları rol oynadı. Mayıs ayında 1,3 milyar dolar hisse satışı yapan yabancı yatırımcının bu hafta Perşembe açıklanacak verilerle birlikte haziran ayını da borsada 1 miyar doların üstünde satışla kapatması bekleniyor.
Haftanın diğer çok önemli gündemi; Gri liste
28 Haziran’da gri liste görüşmeleri karara bağlanacak.2021 yılının Ekim ayından beri gri listede yer alan Türkiye’nin cuma günü listeden çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor ve TL varlıklara olan güvenin gri listeden çıkışla birlikte artması bekleniyor. Gri listeden çıkma fikrini piyasa satın aldı aksi bir durum olursa fiyatlamaya yansıyabilir ama çıkma kararının fiyatlar üzerinde önemli bir etkisi olacağını düşünmüyorum.
Küresel Piyasalar
ABD’ de bu hafta gündem oldukça yoğun.
FED’in bu yıl 2 kez faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentiler artıyor buna karşın, banka yetkililerinin temkinli sözlü yönlendirmeleri ve Trump’ ın seçimleri kazanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılması pay piyasalarında karışık bir seyir izlenmesine neden oluyor.
Cuma günü ABD piyasaları “triple witching” nedeniyle 15 Mart’tan bu yana en yüksek işlem hacminin görüldüğü bir gün yaşadı.
TRİPLE WİTCHİNG: ABD’de hisse senedi opsiyonları, hisse senedi endeks vadeli işlemleri ve Hisse senedi endeksi opsiyon sözleşmelerinin vadesi mart, haziran, eylül ile aralık aylarının üçüncü cuma gününe denk geliyor ve “triple witching” olarak adlandırılıyor
Haftanın son günü, Nasdaq endeksi yüzde 0,18 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,16 gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,04 artışla kapanmıştı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni haftaya da karışık bir seyirle başladı.
ABD borsaları açılışta;
Dow Jones endeksi, yüzde 0,09 artarak 39.184,49 puana ulaştı.
S&P 500 endeksi yüzde 0,09 azalışla 5.459,58 puana,
Nasdaq endeksi yüzde 0,28 kayıpla 17.640,26 puana geriledi.
Amerikan 10 yıllık tahvilleri 4,26, 5 yıllıklar 4,28, 2 yıllıklar ise 4,76
Fed/Goolsbe BUGÜN yaptığı açıklamada
-Yavaşlayan enflasyon daha gevşek para politikasına kapıyı açar yorumunda bulundu. -Fed, enflasyonun %2 hedefine doğru yöneldiğine daha fazla güvendiğini belirten Goolsbee -Enflasyon verileri dışındaki ekonomi soğuma işaretleri veriyor dedi.
Bu hafta açıklanacak büyüme verileri FED’in izleyeceği yol haritasına yönelik daha fazla ipucu verecek. Fed yetkililerinin yapacağı sözle yönlendirmeler dışında
Cuma günü;
Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi açıklanacak. Veri piyasalarda volatiliteyi arttırabilir.
Geçen hafta cuma günü hisseleri yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden Nvidia, bu haftaya da yüzde 2 kayıpla başladı.
NVDİA hisseleri cuma günü düşüşün ardından büyük şirketler sıralamasında 3. Sıraya gerilerken Microsoft tekrar 1. Sıraya yerleşti. NVDİA hisselerindeki düşüş çip sektöründe faliyet gösteren diğer şirketleri de olumsuz etkilemişti.
Yarın ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, tüketici güven endeksi, Richmond Fed sanayi endeksi ile konut fiyat endeksi izlenecek
Avrupa’ ya baktığımızda pay piyasalarında cuma günü negatif bir seyir hâkim oldu. Bu hafta bu bölgede de yoğun veri gündemi izlenecek. Avrupa’da açıklanan verilerin karışık sinyaller vermeye devam etmesi ve bölge genelinde seçim belirsizliklerinin piyasanın yönünü belirliyor.
ALTIN
Geçen hafta 2350 direncini geçemeye ons altın 2325 dolara geriledi. Bugünü sakin geçiren ons 2350 direncini geçerse 2380 hedefleyebilir. 2325 altında destek 2300 dolar.