• YARIM ALTIN
    13.264,00
    % -1,10
  • AMERIKAN DOLARI
    38,7526
    % -0,10
  • € EURO
    43,5049
    % 0,11
  • £ POUND
    51,7066
    % 0,06
  • ¥ YUAN
    5,3814
    % -0,17
  • РУБ RUBLE
    0,4826
    % -0,82
  • BITCOIN/TL
    4030296,412
    % 0,23
  • BIST 100
    9.726,09
    % 0,27

Çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi çağrısı

Çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi çağrısı

Türk Çiftçisinin Sosyal Güvenliği ve Tarımın Sürdürülebilirliği

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türk çiftçisinin karşı karşıya olduğu zorlukları ve tarımın sürdürülebilirliği için atılması gereken adımları vurguladı. Bayraktar, değişen iklim koşulları, artan girdi maliyetleri ve sosyal güvenlik sorunlarının çiftçileri olumsuz etkilediğini belirtti.

Bayraktar, Türk çiftçisinin, kuraklık, ani hava olayları ve küresel tarımsal dalgalanmalara rağmen gıda güvenliğini sağlamak için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi. Tarım sektörünün GSYH’ya yüzde 5,6 oranında katkı sağladığını ve istihdamın yüzde 14,8’ini oluşturduğunu hatırlatan Bayraktar, son yıllarda yaşanan don, dolu ve kuraklık gibi doğal afetlerin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Bazı bölgelerde kuraklığın devam ettiğini ve bunun gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Zirai don nedeniyle fındık, kayısı, üzüm gibi ihraç ürünlerinde ve diğer tarımsal ürünlerde büyük hasar oluştuğunu belirterek, üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve desteklere hızlıca ulaşmaları gerektiğini vurguladı.

Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Bayraktar, müdahale alım fiyatlarının, maliyet ve refah payını dikkate alarak hasat öncesi piyasa fiyatlarının üzerinde belirlenmesini talep etti. Tarımsal nüfusun yaşlanması ve gençlerin kırsal kesimden göç etmesinin endişe verici olduğunu belirten Bayraktar, kayıtlı genç çiftçi sayısının yüzde 5’in altına düştüğünü ve sosyal güvenlik sistemine kayıtlı çiftçi sayısının da önemli ölçüde azaldığını söyledi.

Tarımın sürdürülebilirliği ve kırsalda yaşamın devamı için çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesinin şart olduğunu vurgulayan Bayraktar, tarım Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi ve genç ile kadın çiftçilere yönelik özel sosyal güvenlik desteklerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Bu önlemlerin, çiftçilerin gelecek kaygılarını azaltarak tarımda kalmalarını sağlayacağını ve tarım sektörünün geleceği için hayati önem taşıdığını ifade etti.

YORUMLAR YAZ