
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme başarısını vurguladı
Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin dünya genelinde en fazla uluslararası öğrenci çeken 10 ülke arasında yer aldığını duyurdu. Bakanlık, “2020’de dünya uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığımız pay yüzde 2,9 iken, güncel verilere göre bu oran yüzde 3,5 seviyesine yükseldi.” ifadesinde bulundu.
Açıklamada, eğitim ihracatı sektörüne ilişkin önemli bilgilere yer verildi. Ticaret Bakanlığı, sektör paydaşlarının yurt dışı pazarlara yönelik düzenlediği tanıtım, pazarlama ve fuar katılımları gibi faaliyetlere destek verildiğini açıkladı. 2012 yılından bu yana eğitim sektöründeki hizmet ihracatında farkındalığın artmasına önemli katkı sağlandığını belirtti.
Hükümetin uygulamış olduğu politikalarla Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme başarısına dikkat çekildi. Açıklamada, “Dünya uluslararası öğrenci hareketliliğinden aldığımız payda artış gözlemlenmektedir.” değerlendirmesi yapıldı.
Bakanlık, eğitim sektörünün uluslararası alanda tanıtılmasına yönelik geçen yıl Kazakistan, ABD, Fransa, Irak ve Almanya’da “Study in Türkiye” markası ile 5 milli katılım fuar organizasyonu düzenlendiğini duyurdu. Ayrıca, eğitim sektöründe faaliyet gösteren toplam 7 markanın Turquality Programı kapsamında desteklendiği ifade edildi.
180 ülkeden öğrenci Türkiye’de eğitim aldı
Açıklamada, Bakanlığın eğitim hizmetleri sektörüne sağladığı desteklerin bir önceki yıla göre iki kat artarak 162,7 milyon liraya ulaştığı belirtildi. Eğitim hizmetleri ihracatının 2012 yılına göre 15 kat artış göstererek 2024’te 2 milyar 865 milyon dolara ulaşmasının hedeflendiği vurgulandı. Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı, 2002’de yaklaşık 5 bin, 2012’de 31 bin 170 iken, 2024-2025 öğretim yılında 337 bin 119’a çıkmıştır. 2012’de Türkiye’ye 154 ülkeden öğrenci gelirken, bu sayı 2024-2025 öğretim yılı itibarıyla 180 ülkeye ulaşmıştır. Ticaret Bakanlığı, eğitim sektöründeki ihracatı artırmaya yönelik toplantı ve çalıştayların 2025 yılına kadar devam edeceğini ve paydaşlarla destek mekanizmalarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edeceğini duyurdu.
