
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan nisan raporunda dikkat çekici veriler ortaya çıktı. Siyaset, ekonomi, dış politika ve iç politika gibi birçok alanda gerçekleştirilen aylık kamuoyu araştırmalarında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan boykot çağrıları ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na karşı başlatılan yargı süreçleri, toplumsal farklı kesimlere soruldu. Nisan ayı araştırmasından öne çıkan bazı bulgular ise şöyle:
Ekonomim’den Besti Karalar’ın aktardığına göre, Türkiye’nin son dönemlerde en çok konuşulan konusu olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik soruşturmayla ilgili, “yolsuzluk yapıldığını düşünmüyorum” diyenlerin oranı yüzde 36,7; “düşünüyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 28,5 olarak belirlendi. “Dava sonucunu görmek gerekir” diyenler yüzde 25,6, fikrini bildirmeyenlerin oranı ise yüzde 9,2 oldu. AKP’li seçmenler arasında yolsuzluğun olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 9,7 iken, bunu düşünenlerin oranı yüzde 60,1 olarak kaydedildi. CHP’li seçmenlerin yüzde 78,3’ü “yolsuzluk yok” derken, “var” diyenlerin oranı sadece yüzde 6,2’yi buldu. MHP’li seçmenler arasında yolsuzluk olduğuna inananların oranı yüzde 62,2 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Yolsuzluk olmadığını düşünen İYİ Partililerde oran yüzde 36,8, DEVA Partisi (DEM) seçmenlerinde ise yüzde 49,1 olarak tespit edildi.
CHP’nin Boykot Çalışması Ne Kadar Etkili Oldu?
CHP’nin boykot çağrılarına karşı katılımcıların verdiği yanıtlar da araştırmaya dahil edildi. Boykota karşı olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 37,8 olarak belirlenirken, boykot çağrısını destekleyenlerin oranı ise yüzde 62,2’ye ulaştı. Araştırmaya katılanlara yapılan bir diğer soru ise “ekonomi yönetimine güven” ile ilgili oldu. Ekonomi yönetimine “hiç güvenmiyorum” diyenlerin oranı yüzde 26,1 iken, “güvenmiyorum” diyenlerin oranı yüzde 36 olarak kaydedildi. “Ne güveniyorum, ne güvenmiyorum” diyenlerin oranı yüzde 12,9, “güveniyorum” diyenlerin oranı yüzde 22 ve “çok güveniyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 3 oldu. Mart ayına göre nisan ayında ekonomi yönetimine olan güvenin arttığı görüldü. Ayrıca, nisan araştırmasında ABD’nin Türkiye’ye uygulayacağı yüzde 10’luk ek ithalat vergisinin ülke enflasyonuna etkisi de katılımcılara soruldu. “Enflasyona etkisi olmaz” diyenler yüzde 33,6; “enflasyonu bir miktar artırır” diyenler yüzde 29,9; “enflasyonda çok artışa sebep olur” diyenler ise yüzde 19,7 olarak belirlendi. Enflasyonu düşürmekle ilgili görüş bildirenlerin oranı yüzde 12,5, “çok düşürür” diyenlerin oranı ise yüzde 4,3 olarak tespit edildi.
