
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sanal POS’lar aracılığıyla gerçekleştirilen ödemeleri inceleyerek, 4 bin 95 mükellefe ait 37 milyar liralık vergi dışı bırakılan hasılatı tespit etti.
Bakanlık tarafından elde edilen bilgilere göre, Gelir İdaresi e-ticaretin önemli bir unsuru haline gelen sanal POS sistemleri üzerinden yapılan işlemlerin vergilendirilmesi için harekete geçti.
Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Bakanlık veri tabanına sağladığı veriler doğrultusunda yapılan detaylı incelemeler sonucunda yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.
Devam eden analizler ve banka verileri ile karşılaştırılan raporlar neticesinde, sanal POS kullanarak gelir elde eden ve vergi mükellefiyeti olmayan, ya da beyanname vermeyen veya eksik beyan eden 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Belirtilen mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık geliri gizlediği saptandı.
“Ceza mekanizması devreye alınacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşmeyle birlikte vergi kayıplarının takibinin artık çok daha kolay hale geldiğini vurgulayarak, “Sadece saha denetimlerinde değil, teknolojiyi etkin kullanarak kayıtdışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergilerini ödemekle yükümlüdür. Mükelleflerimizi öncelikle gönüllü uyum sürecine davet ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmalarını devreye alacağız.” ifadesini kullandı.
İLGİLİ HABER: Vergi denetimlerinde dijital dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama aktarılacağını belirterek, “Bu değişiklik mükelleflerimiz için zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar sunacak.” dedi.
