
Almanya ekonomisi üzerindeki güncel değerlendirmelerini paylaşan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), 2025-2026 dönemine yönelik büyüme tahminlerini güncelledi. Kurul, 2025 yılı için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 0,4’ten yüzde 0’a indirirken, 2026 yılı için yeni tahminini ise 500 milyar avroluk mali paket ile sağlanan fonların inşaat ve kamu harcamalarındaki olumlu etkileri göz önünde bulundurularak yüzde 1 olarak belirledi.
SVR, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük tarifelerinin ihracata dayalı olan Alman ekonomisi üzerinde olumsuz baskı oluşturduğunu vurgularken, yurt içindeki zorlukların büyümeyi yavaşlatmaya devam ettiğini belirtti. Aşırı bürokrasi ve uzun onay süreçlerinin şirketler için gereksiz yüksek maliyetler yarattığı ifade edildi.
Ticaret politikalarındaki aksaklıklar, karbon emisyonlarını azaltma çabaları, demografik yaşlanma ve yapay zeka (YZ) kullanımının artması, Almanya’da yapısal değişimin hızlanmasına neden olacak. Kurul, gümrük vergilerindeki keskin artışların, Alman ihracatını da olumsuz etkileyebileceğini öngörüyor.
SVR, geçen yıl ortalama yüzde 2,2 olarak kaydedilen yıllık enflasyonun 2025’te yüzde 2,1’e, 2026’da ise yüzde 2’ye düşmesini bekliyor.
Ekonomi Bilirkişi Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Monika Schnitzer, “Yakın zamanda Alman ekonomisini etkileyen iki önemli faktör var; ABD’nin ticaret politikaları ve yeni mali paket ” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Almanya’daki eski Federal Meclis milletvekilleri, bu yıl mart ayında altyapı ve iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulmasına ve savunma harcamalarının gelecekte borç freni uygulamasından muaf tutulmasına yönelik anayasa değişikliğine onay vermişti.
EKONOMİ BÜYÜMEKTE ZORLANIYOR
Tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere yönelik kaygıları artırırken, birçok analist Alman ekonomisine yönelik gümrük vergisi politikasını “özel risk” olarak değerlendiriyor.
Trump’ın agresif gümrük vergisi politikalarının küresel ekonomik görünümü gölgelemesi, özellikle imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisinin zayıflık göstermesine neden oluyor. Ülke ekonomisi, 2024 yılı boyunca bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı. Bu durum, artan rekabetin yanı sıra yapısal sorunların etkisiyle yaşanan ikinci yıl küçülmeyi ortaya çıkardı. 2023’te de ekonomik daralma yüzde 0,3 olarak kaydedilmişti. Böylece Almanya, son iki yıldır büyümeyen tek G7 ülkesi oldu.
Alman hükümeti, 24 Nisan’da bu yıl için daha önceki büyüme beklentisini, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının etkisiyle meydana gelen küresel ticari gerginlikler sonucunda yüzde 0’a düşürdü. Eğer hükümetin tahminleri gerçekleşirse ve Alman ekonomisi bu yıl büyüme kaydedemezse, art arda üçüncü yıl daralma yaşanmış olacak. Ancak Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek resesyona girmekten kurtulmuştu.
