• YARIM ALTIN
    13.536,00
    % -0,94
  • AMERIKAN DOLARI
    38,9242
    % 0,13
  • € EURO
    44,1083
    % 0,01
  • £ POUND
    52,4593
    % 0,46
  • ¥ YUAN
    5,4030
    % 0,29
  • РУБ RUBLE
    0,4885
    % 0,33
  • BITCOIN/TL
    4318468,647
    % 3,43
  • BIST 100
    9.469,07
    % 0,75

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs’ta düştü

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs’ta düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayına dair İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi raporunu kamuoyuna sundu.

Verilere göre, İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sektöründe faaliyet gösteren 1849 işletmenin geri bildirimlerinin ağırlıklandırılması ve birleştirilmesiyle elde edildi.

Reel Kesim Güven Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan düşerek 101,4 seviyesine geriledi. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,2 puan azalarak 98,6 olarak belirlendi.

Endeksin bileşenlerini oluşturan anket sorularındaki yayılma endeksleri incelendiğinde, genel ekonomik yönelim ve önümüzdeki 3 ay için istihdam beklentileri endeksi yukarı yönde etkilerken; son üç ayda toplam sipariş miktarı, mevcut mamul stok düzeyleri, gelecek 3 aydaki ihracat siparişleri, sabit sermaye yatırımları ve üretim hacmi ile ilgili değerlendirmeler endeksin düşüşünü tetikledi.

Son 3 aydaki gelişmelere dair değerlendirmeler incelendiğinde, üretim miktarında artış bildirimi yapanların lehine olan durumun güçlendiği, iç piyasalara yönelik sipariş miktarında azalış bildirenler ile ihracat siparişlerinde artış bildirenler arasında zayıflamanın gözlemlendiği kaydedildi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre daha da kuvvetlendi. Ayrıca, mevcut mamul mal stokları ile ilgili olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında bildirenlerin sayısının artarak, bu durumun mevsim normallerinin üstünde bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Gelecek 3 ay için yapılan değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat siparişi ve iç piyasa siparişlerine dair artış beklentilerinin, bir önceki aya kıyasla zayıfladığı tespit edildi. Bununla birlikte, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinin ise artış yönünde güçlendiği belirtildi.

Gelecek 12 aya ilişkin sabit sermaye yatırımlarıyla ilgili artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre zayıfladığı dikkat çekti.

Üretici Fiyat Endeksi Beklentileri Azaldı

Ortalama birim maliyetler üzerindeki beklentilerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenler ile son 3 ayda artış bildirenler arasındaki olumlu durum zayıfladı. Ayrıca, gelecek 3 ay için satış fiyatı artış beklentilerinin de azaldığı gözlemlendi.

Gelecek 12 aylık sürecin sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 38,4 seviyesine geriledi.

İlgili sanayi dalındaki genel ekonomik gidişat hakkında daha pessimistik düşünenlerin sayısındaki artışın zayıfladığı görüldü.

YORUMLAR YAZ