
Almanya Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Mayıs ayına yönelik ihracat beklentileri anketinin sonuçlarını paylaştı.
Yapılan değerlendirmelere göre, Almanya’da Nisan ayında eksi 9,4 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, Mayıs ayında 6,4 puan artarak eksi 3 seviyesine yükseldi. Bu yükseliş, Nisan’da son 5 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra, ABD ile Çin arasında varılan geçici tarife anlaşmasının etkisiyle gerçekleşti.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, bu durumu değerlendirerek, “Gümrük tarifeleri konusunda yaşanan ihtilafın azalması, ihracatçılara bir nebze rahatlama sağladı.” şeklinde konuştu.
Wohlrabe, ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasında gümrük vergileri konusunda henüz sağlam bir anlaşmanın olmadığını belirterek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Ifo’nun verilerine göre, özellikle makine mühendisliği, otomotiv ve elektrik sektörlerinde ihracat beklentileri kayda değer şekilde artış gösterdi. Bu sektörlerdeki firmalar, ihracatta herhangi bir düşüş beklemediklerini ifade etti.
Öte yandan, kimya sektörü mevcut ticaret çatışmasından yeterince yararlanamadı ve bu sektördeki ihracat beklentileri azalmış durumda. Gıda sektörü ise dış pazardan daha fazla sipariş alma umudunu taşıyor.
Ayrıca, ABD’de göreve 20 Ocak’ta başlayan Donald Trump, 2 Nisan’da Avrupa Birliği’nden gelen ithalatlara yönelik yüksek gümrük vergileri belirlemiş, ancak kısa bir süre sonra bunları kısmen askıya almıştı.
12 Mayıs’ta ABD, Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergisini 90 günlüğüne yüzde 145’ten yüzde 30’a düşüreceğini açıkladı. Buna karşılık, Çin de ABD mallarına yönelik gümrük vergilerini 90 gün boyunca yüzde 125’ten yüzde 10’a indirdi.
ABD, Almanya’nın en büyük ihracat pazarlarından birini oluşturuyor ve Almanya, toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.
EKONOMİ YENİ ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA
Tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticarette olumsuz etkiler doğururken, birçok analist, Trump’ın gümrük vergisi uygulamalarını Alman ekonomisi için “özgül riskler” arasında değerlendirmektedir.
Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikası, genel ekonomik görünümü olumsuz etkilerken, Almanya’nın imalat sektörüne olan yüksek bağımlılığı nedeniyle ekonomisi daha kırılgan bir durumda. Ülkedeki ekonomik büyüme, 2024 yılı itibarıyla önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında bir düşüş yaşadı. Çin ile artan rekabetin ve yapısal sıkıntıların etkisiyle, Almanya iki yıl üst üste küçülme yaşadı.
Hükümet, Nisan ayında bu yıl için öngörülen yüzde 0,3 büyüme beklentisini, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının yarattığı küresel ticari gerginlikler dolayısıyla sıfıra çekti.
Eğer hükümetin son tahmini gerçek olursa ve ekonomi bu yıl da büyüme göstermezse, Almanya art arda üçüncü yıl büyümemiş olacak.
Hükümete danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), 21 Mayıs’ta yayımladığı raporunda, 2025 yılına dair büyüme tahminini yüzde 0,4’ten sıfıra indirerek dikkat çekici bir değerlendirme yaptı.
