
ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirimi önerisi ve yürürlüğe koyduğu ticaret politikaları, ülke ekonomisinin geleceğine dair şüpheler yaratırken, tarifelerin ekonomik aktivite üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dair endişeler global piyasalarda belirsizliklere yol açıyor.
Dünya genelinde enflasyon ve resesyon arasında kalmışken, ABD’nin ekonomi ve ticaret politikalarının muhtemel sonuçlarına dair belirsizlik devam ediyor.
Ekonomistler, birçok riskin etkisi altında, özellikle tarifelerle birlikte yol haritası oluşturmaya çabaladıklarını vurgularken, ABD’de vergi indiriminin, ek gümrük vergilerinin büyüme ve enflasyon üzerindeki potansiyel etkileri ile Trump’ın Federal Reserve (Fed) ile olan uyumsuz politikalarının ana belirsizlikler arasında yer aldığını ifade ettiler.
Geçtiğimiz gün, uzun süredir Kongre’den onay bekleyen vergi indirimi tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde 1 oy farkla kabul edildi. Trump, tasarının Amerikalılara önemli vergi indirimleri sağlayacağını belirterek, Senato’dan en hızlı şekilde onay almayı umduğunu dile getirdi ve “Kaybedecek zamanımız yok.” dedi.
Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, Trump’ın katıldığı toplantının başarılı geçtiğini ve Başkan’ın birçok kez ayakta alkışlandığını belirterek, bu tasarıyı tarihi bir gelişme olarak nitelendirdi.
Analistler, vergi indirimi önerisinin ABD’nin 36,2 trilyon dolarlık ulusal borcunu daha da artırabileceği hususunda endişelerini dile getiriyorlar.
Federal Reserve yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, yıl sonlarında faiz indirimleri için hala bir yol gördüğünü belirtmiştir.
G7 Ülkelerinden Ortak Politika Hamlesi
Diğer yandan, G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Zirvesi devam ediyor. ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Kanada’daki toplantının ardından ortak bir bildiri yayınladılar. Bildiride, karmaşık küresel zorluklar karşısında ortak politika hedeflerini sürdürme kararlılığı vurgulandı.
Ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin yüksek olduğu ve küresel büyüme üzerinde baskı yarattığı ifade edilen bildiride, “Ekonomi politikalarındaki belirsizliğin zirve yaptığı dönemden bu yana azaldığını kabul ediyoruz, birlikte çalışarak daha fazla ilerleme kaydetmek için çabalayacağız.” denildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Trump’ın gelecek ay Kanada’da gerçekleşecek G7 Liderler Zirvesi’ne katılacağını doğruladı.
ABD’de ilk işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 17 Mayıs ile biten haftada 227 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ülkede imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayıs ayında 52,3’e yükselirken, hizmet sektörü PMI da aynı dönemde 52,3 olarak gerçekleşerek beklentileri aştı.
Bu gelişmelerle, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi günlük %4,54 seviyesine gerileyerek, yeni günde %4,53 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı, dünkü %0,6 azalışla 3,295 dolardan kapanırken şu sıralarda %0,5 artışla 3,312 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi, yeni işlem gününde %0,3 düşüşle 99,6 seviyesinde seyrederken, Brent petrolün varil fiyatı ise şu anda %0,1 artışla 63,7 dolardan işlem görmekte.
New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %0,04 düşerken, Nasdaq endeksi %0,28 yükseldi. Dow Jones endeksi yatay bir seyir izledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir başlangıç yaptı.
Avrupa Borsaları Satış Ağırlıklı İşlem Gördü
Avrupa borsaları dün satış baskısıyla karşılaşırken, gözler bugün Almanya’da açıklanacak büyüme verilerine çevrildi. Analistler, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın bu yılın ilk çeyreğinde %0,2 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirterek, ülkenin teknik resesyondan çıkabileceğine dair yorumda bulundular.
Almanya Merkez Bankası, ABD’nin gümrük tarifeleri politikasının etkisiyle ikinci çeyrekte ekonominin durgunlaşmasını beklediğini bildirdi. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Nisan 2025 toplantı tutanakları, Yönetim Konseyi üyelerinin bankanın enflasyonla mücadelesinin sona ermekte olduğu değerlendirmesi açıkladı.
Tutanaklarda, Euro Bölgesi’nde enflasyonun neredeyse “yenik” düştüğü belirtiliyor. Enflasyonu etkileyen unsurların kısa vadede baskın olacağı ifade edildi. Üyelerin, enflasyonun orta vadede hedefe döneceğine dair güvenlerinin arttığı kaydedildi. Ancak bazı üyeler, küresel ticaret savaşının uzun vadede enflasyonu artırma potansiyeline dikkat çekmekteler.
Eurostat verilerine göre, Euro Bölgesi’nde mart ayında %2,2 olan yıllık enflasyon, nisanda da %2,2 olarak belirlenmiştir.
Almanya’daki DAX 40 endeksi %0,51, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,54, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,73, Fransa’da CAC 40 endeksi ise %0,58 değer kaybetti. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık seyirle başladı.
Asya Pazarlarında Enflasyon Gözlemlendi
Asya pazarında Güney Kore hariç olumlu bir seyrin gözlemlendiği Japonya’da enflasyon verileri güncellendi. Japonya’da nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %0,4 artışla beklentilerin üzerinde olurken, yıllık bazda ise %3,6 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE ise %3,5 artış kaydederek tahminleri aştı.
Japonya Başbakanı Ishiba Shigeru, ABD Başkanı Trump ile gümrük vergileri, diplomasi ve güvenlik konularını görüşmek üzere 45 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirtti.
Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,6 artış kaydetti. Güney Kore’de Kospi endeksi ise %0,1 düştü.
Borsa İstanbul’da Yatırımcıların Alım Talepleri Sınırlı
Dün alış ağırlıklı bir görünüm sergileyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, %0,81 değer kazanarak 9,475.21 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) Endeks 30’a dayalı haziran vadeli kontrat ise normal seans kapanışına göre yaklaşık %0,1 azalarak 10,751.00 puandan işlem gördü.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal Okuryazarlık Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, uyguladıkları program sayesinde 2025’te enflasyonun düşeceğine inandıklarını belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu tanıtımı için düzenlenen bilgilendirme toplantısında, enflasyonun 2025 sonunda %24 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördüklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ekonomi programını kararlılıkla uyguladıklarının altını çizerken, enflasyondaki düşüşün dikkat çekici bir şekilde görüldüğünü ifade etti.
Döviz kurlarında, Dolar/TL %0,2 artışla 38,9250’den kapanmışken, bugünkü bankalararası piyasada %0,3 artışla 39,0250 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, gün içerisinde haftalık para ve banka istatistikleri, sektörel enflasyon beklentileri ve yurtdışında Almanya’da büyüme ile ABD’de yeni konut satışlarının takip edileceğini bildiriyorlar. BIST 100 endeksinde, 9,500 ve 9,600 puan direnç, 9,400 ve 9,300 puan ise destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.
Takip edilecek veriler ise şöyle:
09.00 İngiltere, nisan ayı perakende satış verileri
09.00 Almanya, 1. çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH)
10.00 TCMB, sektörel enflasyon beklentileri verileri
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
14.30 Türkiye, mart ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıkları
15.30 ABD, nisan ayı inşaat izinleri
17.00 ABD, nisan ayı yeni konut satışları
