
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesine bağlı Eynelli köyünde çiftçileri ziyaret etti. Çiftçi Güngör Er, ekim yapmadıklarını ve ektiklerinde zarar ettiklerini ifade ederek, “Hiçbir şey ekmedim, ektiğimizde zarar ediyoruz. İyi bir sonuç alırsak ancak başa baş çıkarız. Eğer bu sene de kurak geçerse, ekimden yüzde 50 zarar ederiz.” dedi. Gürer ise “Zirai donun neden olduğu durum ciddi bir problem ve bu konuda tedbirlerin acilen alınması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.” diye konuştu.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, çiftçilerin sorunlarını dinlediği sırada, Güngör Er, Gürer’e ne ektiğini sorduğunda, “Hiçbir şey ekmedim. Ektiğimizde kayıp yaşıyoruz. Eğer biraz da bu yıl olduğu gibi, önceki yıl gibi kurak olursa, ektiğimizden yüzde 50 zararımız olur.” şeklinde yanıt verdi. Er, Eynelli köyünden olduğunu belirterek, “Ben ilkokul mezunuyum, çobanım ve çiftçiyim. Beni Tarım Bakanı yapsınlar, sorunları çözmemek için bir neden yok. Çünkü bu işlerin nasıl yürüdüğünü biliyorum.” dedi.
“BANA 1 AY VERSELER YİNE BUNLARDAN İYİ YAPARIM”
Er, sözlerine devam ederek, “Aslında Türkiye’de stratejik ürünler arpa, buğday, çavdar, mısır, nohut ve fasulyedir. Ancak, ne oldu? Ovada ağaçlar dikildi. Ovaya ağaç mı dikilir? Böyle bir düzen olamaz. Niğde’nin merkezi, düz bir arazi. Meyve mi dikilmiş? Bunu aklı başında bir insan düşünebilir mi? Ben ilkokul mezunuyum, çobanım ama bunu biliyorum.” ifadelerini kullandı. “Bana 1 ay versinler, yine bunlardan iyi yaparım.” dedi.
Traktöre mazot alamadıklarını söyleyen Er, depo dolumunun yaklaşık 2.500 liraya mal olduğunu belirtti. Gürer ise, “Çiftçilerin traktörleri son model diye söyleniyor, ama bölgede 40 yaşında bir traktörümüz var. TÜİK verilerine göre traktörlerin yaş ortalaması 24. Gözle görülen iyi traktörlerin dışında çiftçilerin çoğu araçlarını yenileyemiyor.” dedi. Çiftçilerin bankalara toplam borcu 970 milyar liraya ulaştı; maliyetler artarken, gelir elde edememeleri nedeniyle zor durumda olduklarını dile getirdi.
“YANDAŞ OLANLAR FAİZLER DÜŞÜKKEN TRAKTÖR ALDILAR BİZ ALAMADIK”
Er, yeni traktörlerin çoğunlukla yatırım amacıyla alındığını belirterek, “Yandaş insanlar düşük faiz dönemlerinde traktörleri alıp geçerken, gerçek çiftçi biziz. 200’den fazla dönüm arazim var ama benim yeni traktör alma imkanım olmadı.” şeklinde konuştu.
Gürer, bakım masraflarını sorduğunda Er, “Bakım masraflarını hiç yaptırmıyorum, iyice bozulana kadar bekliyorum.” yanıtını verdi. Kredi kullanıp kullanmadığı sorulduğunda ise, “Borçla kurtulamıyoruz. Bugün 30 bin lira yatırdım, kredi kartım var. Başlangıçta 1.000 lira ile başladık, şu an herhalde 600-800 bin lira borcum var.” dedi. “Bizim burada çok namuslu insanlar var, borcunu öder. Traktörünü satar, tarlasını satar, öder.” ifadelerini kullandı.
ZİRAİ DON ÇİFTÇİLERİN KABUSU OLDU
Gürer, TÜİK’in Tarım ve Orman Bakanlığı verileri dikkate alınarak, 2025 yılı bitkisel üretim tahminlerine değinerek, gıda üretimindeki gerilemelere dikkat çekti. Zirai donun etkisinin önemli ölçüde üretimi etkileyeceğini belirterek, “Zirai donun neden olduğu tablo oldukça kaygı verici ve bu konuda acil önlemler alınması gerekiyor.” dedi. Ayrıca, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi, yeni kredi imkânları sağlanması, faizlerin silinmesi ve yaşanan sorunların dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Gıda fiyatlarının artmaması için gerekli tedbirlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
