• YARIM ALTIN
    13.660,00
    % 2,17
  • AMERIKAN DOLARI
    39,1011
    % 0,04
  • € EURO
    44,4609
    % 0,52
  • £ POUND
    53,0381
    % 0,60
  • ¥ YUAN
    5,4365
    % 0,63
  • РУБ RUBLE
    0,4919
    % 0,27
  • BITCOIN/TL
    4166332,275
    % -1,69
  • BIST 100
    9.356,04
    % -1,26

Bir zamanlar adım atılmıyordu: Turistler o ilçeye gelmez oldu.

Bir zamanlar adım atılmıyordu: Turistler o ilçeye gelmez oldu.

İlçede esnaflık yapan Kardelen Yılmaz, işlerinin ciddi şekilde düştüğünü vurgulayarak, “Optik sektöründeyim ve bir dükkânım var. Geçen yıla kıyasla işlerimizde büyük bir gerileme var. Gürcistan sınır kapısına yakın olmamıza rağmen, artık Gürcüler buraya gelmiyor. Muhtemelen orada açılan yeni mağazalar nedeniyle bizleri tercih etmiyorlar. Maliyetlerimiz oldukça yüksek ama satışlarımız yok. Gelen müşteriler sadece dükkanımızda bakıyor, alışverişlerini genelde internet üzerinden yapıyor. Dükkanı açıyoruz, gün boyunca oturuyoruz ve sonunda kapatıyoruz. Boşuna elektrik parası ödüyoruz, başka bir şey olmuyor” dedi.

“TUVALET BİLE TURİST NİYE GELSİN”

Mehmet Ali, ilçedeki altyapı eksikliklerinin turistlerin gelmemesinin en büyük sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Esnafın “bitmiş durumda” olduğunu kaydeden Ali, şunları ekledi:

“Turist gelmiyor. Bunun nedenlerinden biri, burada insanların kullanabileceği bir tuvaletin bile bulunmaması. İlerde bir tane var ama kullanılacak durum değil. Burası turistik bir bölge, değil mi? Turist buraya neden gelsin? Güzel şeyler, etkinlikler ve gezilecek alanların olması gerek. Burada sosyal aktiviteler yapabileceğimiz bir yer yok. Turist gelmediği zaman biz de iş yapamıyoruz. Vergimizi ödüyoruz ama satışlarımız düşük olduğu için bu vergileri ödemekte sıkıntı yaşıyoruz.” diye konuştu.

“ÇOĞU İŞYERİ SAHİBİ SİFTAHSIZ DÜKKAN KAPATIYOR”

Esnaf Yaşar Altunkaya, artan dolar bazlı kiralar sebebiyle birçok esnafın iş yerlerini kapatma aşamasına geldiğini belirtti. Altunkaya, “Sezon yaklaşıyor, havalar ısınıyor ama değişen bir şey yok. Şu an piyasada kiralar dolar üzerinden arttı. Eskiden kira TL cinsindendi, şimdi dolar üzerinden isteniyor. Esnaf, çalışanlarına bile ödeme yapamaz durumda. Bazı dükkân sahipleri iş yapamadıklarından dükkanlarını kapatmayı düşünüyor ama mal gönderme kargo ücretini dahi bulamıyorlar. Benim kendi şubem var, birini satışa çıkardım ama bugüne kadar kimse ‘Kaça satıyorsun’ diye bile sormadı. İş yok denecek kadar az. Siftahsız dükkan kapatanlar mevcut. Sadece bazı tekstil gruplarında işler iyi gidiyor ama diğer sektörlerde, özellikle giyim ve ayakkabı dışındaki alanlar oldukça kötü. Gürcüler gelmeye başladı ama beklediğimiz gibi değil. Şu anda Gürcüler 100 Lari bozdurup, 1400 TL alıyorlar ve bu para ile marketten alışveriş yapıp gidiyorlar. Batum’a Çin pazarı girmiş, eğer bu doğruysa rekabet etme şansımız kalmaz. Orada 10 Lari’ye ayakkabı satılıyor. Dayanıklılığı az ama görüntüsü güzel olduğu için gençler aldanıyor ve Kemalpaşa’ya gelmiyorlar. Gümrük vergisi de arttı. Turistlere gümrükte kolaylık sağlanmalı, çünkü orada uzun kuyruklar oluşuyor ve bu sebeple turist gelmiyor. Esnaf arkadaşlarımız da gelen turistleri iyi karşılamalı ve indirim yapmalı. Eski pazar geri gelir mi, bilemem.” dedi.

“ESNAFIMIZ AĞLIYOR”

Kemalpaşalı taksici Talip Gümüşkaya, “İşlerimiz çok kötü. Gürcüler gelmediği için doğal olarak Kemalpaşa esnafı da zor durumda. Geçen yıllara kıyasla işlerimiz çok düştü. Gıda, giyim ve her şey pahalı. Sarp Sınır Kapısı’ndaki giriş ücreti de yüksek. Ülkenin durumu ortada, yöneticiler bu durumu düzeltirse belki işler normale döner. Bu zamlara kimse dayanamaz. Esnafımız gerçekten zor durumda” dedi.

Alkollü içecek satan esnaf Sedat Yıldız, “İşler oldukça kötü, henüz yaz sezonu başlamadı ama yine de kimse alışveriş yapmıyor. İnsanlar alkol almıyor. Her ne kadar eğlence için içildiği söylense de, artık insanlar ihtiyaçtan içmek zorunda kalıyorlar. Bu zamlar insanları strese sokuyor. Sınırın hemen ötesinde alkol fiyatları bizim sattığımız fiyatların çok altında. Bizim 2000 TL’ye sattığımız ürünler orada 700 TL. Bu nedenle insanlar Gürcistan’dan alışveriş yapıyorlar. Sınırdaki ‘free shop’larda vergisiz alkol satışı yapılıyor. Biz vergi, muhasebe ve kira ödüyoruz ama müşteri vergisiz ürünleri tercih ediyor. Giriş ücreti ödeseler bile yine de daha ucuza geliyor.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR YAZ