
Rusya’nın enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yılın ilk dört ayında 3,3 trilyon ruble (yaklaşık 40,7 milyar dolar) bütçe açığı verdiği bildirildi. Rusya Maliye Bakanlığı, 2025 bütçe açığının GSYİH’ya oranının %0,5’ten %1,7’ye çıkmasını öngörüyor. Rublenin bu yıl yabancı paralar karşısında değer kazanması da bütçeyi olumsuz etkiliyor.
Rublenin dolara karşı yaklaşık %30 değer kazanması, ihracat gelirlerini azaltırken, petrol fiyatlarındaki düşüş de bütçe açığını artırıyor. Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için uyguladığı sıkı para politikası da ekonomiyi yavaşlatıyor.
Petrol Fiyatlarındaki Düşüşün Etkisi
Yıla yaklaşık 75 dolar seviyesinden başlayan Brent petrol fiyatı, ticaret savaşlarının ve küresel ekonomideki durgunluk endişelerinin etkisiyle dalgalandı. ABD ile Çin arasında varılan ticaret anlaşması fiyatları geçici olarak artırsa da, düşüş eğilimi devam ediyor.
Bu durum, Rusya’nın en önemli gelir kaynağını olumsuz etkiliyor. Zaten Brent’e göre varil başına yaklaşık 10 dolarlık iskontoyla Ural petrolünü satan Rusya, artan savunma harcamalarıyla mücadele ediyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov, bütçe açığının kapatılması için Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) harcanacağını açıkladı. Ulusal Refah Fonu rezervleri nisanda 11,79 trilyon rubleye (yaklaşık 145,7 milyar dolar) ulaştı.
Analistler, vergi artışları veya ruble devalüasyonunun olası olduğunu belirtiyor. Ancak ruble devalüasyonu, sıkı para politikasının daha da sıkılaştırılmasına ve özel sektörü zorlamasına yol açabilir. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise petrol fiyatlarının Rusya’nın ulusal çıkarlarını etkilemeyeceğini belirtti.
Enflasyonla Mücadele
Rusya’da yaptırımlar, düşen petrol fiyatları ve sıkı para politikası, enflasyonu etkiliyor. Enflasyon oranı, hedeflenen %4’ün üzerinde seyrediyor ve mart ayında %10’un üzerine çıktı. Savunma sanayisindeki artan harcamalar ve personel talebi enflasyonu artırıyor. Maaşlar nominal olarak %18 yükseldi. Rusya Merkez Bankası politika faizini rekor seviyede (%21) sabit tuttu.
Analistler, Ukrayna ile olası bir anlaşmanın uzun vadede olumlu etki yaratabileceğini, ancak savaşın uzaması durumunda zorlukların artacağını ve yeni yaptırımların gelebileceğini belirtiyor.
