
Türkiye’de düğünlerin yoğunluğu, hava sıcaklıklarının artması ve okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte artış göstermektedir. “Düğün sezonu” olarak bilinen bu dönem, mobilyadan beyaz eşyaya, giyimden kuyumculuğa kadar birçok sektörde canlılık yaratmaktadır. Kuyumculuk sektörü, özellikle düğün öncesi vatandaşların tercih ettiği önemli bir konuma ulaşmıştır.
Kuyumcu vitrinleri, yaklaşan düğün sezonuna hazırlık amacıyla yeni ve dikkat çekici modellerle süslenmiştir. Evlilik teklifleri ve nişan törenlerindeki artış, tek taş yüzükler ve alyanslara olan ilgiyi arttırmıştır.
Bunun yanı sıra, düğünlerde geline hediye edilen bilezikler, kolyeler ve küpelerden oluşan takı setleri ile yatırım aracı olarak tercih edilen çeyrek, yarım, tam altın ve gram altın da talep gören ürünler arasında yer almaktadır.
Altına olan geleneksel bağlılık ve bu değerli madenin yatırım aracı olarak görülmesi, düğün alışverişlerinde altın talebinin istikrarlı bir şekilde sürmesini sağlıyor. Kuyumcular, bu dönemde alışveriş yapan tüketicileri “sahte” ürünlere karşı dikkatli olmaları ve güvenilir kuyumlardan satın alma yapmaları konusunda uyarıyor.
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, her düğün sezonunun kuyumcular için hareketli geçtiğini belirtti. Sönmez, dünya genelinde altın fiyatlarındaki artış ve sektördeki gelişmeler nedeniyle, bu yıl satışlarda hafif bir düşüş yaşanabileceğini, ancak düğünlerdeki zorunlu ihtiyaçların temin edilmeye devam edeceğini ifade etti.
Sönmez ayrıca, “Vatandaşlarımızın bu dönemde sahte altınlara karşı daha dikkatli olmaları gerekiyor. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmak, olumsuz durumlar yaşamamak için atılacak önemli bir adımdır.” dedi. Son dönemlerde e-ticaret platformları üzerinden de altın satışlarının olduğunu aktaran Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane ile yürütülen çalışmalar neticesinde, 2025 yılının “sahte altınla mücadele yılı” olarak ilan edildiğini duyurdu.
Sahte altın ve kuyum ürünleriyle mücadeleye yönelik çalışmalarını hissedilir şekilde arttıran Sönmez, bu süreçte Darphane ürünlerinde filigran ve karekod gibi güvenlik önlemlerinin uygulanacağını belirtti.
Barkod sistemine de yöneleceklerini ifade eden Sönmez, “Oda olarak barkod sistemini geliştirmek için bir çalışma başlattık. Her satıcı kendi ilindeki odalardan temin ettiği barkodu ürününe yapıştıracak, böylece altın daha güvenli hale gelecek. Ayrıca, kuyum ticareti yetki belgesi bulunmayanların bu işten men edileceği ile ilgili Ticaret Bakanlığı ile de bir çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Sönmez, düğünlerde takı seçimlerinin genellikle gelinlik modeline göre yapıldığını vurgulayarak, “Gelinler, giydikleri elbisenin stiline uygun takı tercih ediyor. Bu seçim tamamen kişisel zevklerle ilgilidir.” dedi. Son olarak, güvenilir kuyumculardan alışverişin önemine dikkat çekerek, “Ucuz altın seçeneği bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.
