
Çin, Amerika Birleşik Devletleri ile varılan uzlaşmanın ardından, bazı şirketlerine uyguladığı yaptırımları durdurduğunu açıkladı. Bu karar, karşılıklı tarife artışlarına misilleme niteliği taşıyor.
Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan duyuruya göre, ABD ile yaşanan tarife çatışması sırasında “güvenilmez varlık” listesine alınan 17 şirket ile ihracat kontrolü listesine alınan 28 şirket için 90 günlük bir askıya alma süresi başlatıldı.
ABD, 2 Nisan’da “karşılıklı tarife” artırımı duyurunca, Çin aynı oranda bir karşılık vermiş ve 4 Nisan’da 16 ABD şirketine ihracat kontrolü uygulamak amacıyla bir liste oluşturmuştu. Bunun yanı sıra, 11 ABD şirketi de “güvenilmez varlık” listesine dahil edilmişti.
Pekin yönetimi, ABD ile gerilim tırmandığında 9 Nisan’da 12 ABD şirketini ihracat kontrol listesine eklemeyi duyurmuştu.
Karşılıklı Tarife Gerginliği
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin de dahil olmak üzere çeşitli ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirileceğini açıklamıştı.
Çin’in tepkisiyle başlayan bu tarifeler arasındaki gerginlik sonucunda, ABD, Çin’e yönelik gümrük tarifelerini %145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD ürünlerine %125 gümrük uygulamaya karar vermişti.
Washington, diğer ülkelere yönelik ek tarifeleri 90 gün ertelemeyi tercih ederken, Çin’e olan tarifeler ise hemen devreye girmişti.
Yükselen ticari gerilimlerin ardından, ABD ve Çinli yetkililer 10-11 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de bir araya gelerek tarife müzakereleri gerçekleştirmiş ve karşılıklı gümrük tarifelerini 90 gün boyunca düşürmeye karar vermişlerdi.
Görüşmeler sonucu, 14 Mayıs itibarıyla ABD, Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergisini %145’ten %30’a, Çin de ABD ürünlerine yönelik uyguladığı vergiyi %125’ten %10’a indirme kararı aldı.
