• YARIM ALTIN
    13.413,00
    % 0,39
  • AMERIKAN DOLARI
    38,8116
    % -0,11
  • € EURO
    43,6700
    % 0,67
  • £ POUND
    51,9089
    % 0,58
  • ¥ YUAN
    5,3833
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,4817
    % 0,36
  • BITCOIN/TL
    3992211,203
    % -0,37
  • BIST 100
    9.668,36
    % 1,33

Davos için başkan arayışı!

Davos için başkan arayışı!

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) kurucusu Klaus Schwab’ın istifasının ardından, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın WEF’in başına geçmesi için en güçlü aday olarak değerlendirildiği bildiriliyor.

Schwab, kendisi hakkında başlatılan soruşturmanın ardından, bir ihbar mektubuyla beraber WEF yöneticileriyle yaşadığı çatışmaların sonucunda ani bir kararla foroimun icra kurulu başkanlığı görevinden ayrılmıştı.

WEF İcra Kurulu, oybirliğiyle 80 yaşındaki Peter Brabeck-Letmathe’yi geçici başkan olarak atadı. Ayrıca, gelecekteki başkanın belirlenmesi için bir arama komitesi de oluşturuldu.

Kurul üyeleri arasında BlackRock’un CEO’su Larry Fink, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve Christine Lagarde yer alıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Schwab’ın Davos Zirvesi’nden ani bir ayrılışı, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın forumun başkanlığı için yürütülen planları karmaşık hale getirdi.

2027’YE KADAR GÖREVDE KALACAKTI

Başlangıçta, Schwab’ın Lagarde’ın ECB başkanlığı görev süresi olan 2027’ye kadar bu pozisyonda kalmayı düşündüğü bildirildi.

Lagarde’ın ECB’deki görev süresinin iki yıldan fazla olduğunu ve görev süresini dolduracağına dair önceki açıklamalarına rağmen, WEF yönetim kurulu Lagarde’ı hâlâ başkanlık için en önde gelen aday olarak görüyor.

Ayrıca, WEF İcra Kurulu’na gönderilen imzasız bir e-postada Schwab’ın kişisel ve iş harcamalarını birbirine karıştırmakla suçlandığı iddiaları ortaya çıktı.

Schwab, WEF tarafından finanse edilen ve forum çalışanları tarafından üretilen araştırmalardan elde edilen kişisel telif ücretleri almakla da suçlanıyor.

DÜNYA EKONOMİK FORUMU NEDİR?

WEF, her yıl Davos kasabasında düzenlenen yıllık toplantısı ile tanınmaktadır. Küresel iş dünyası, hükümet, sivil toplum, medya ve akademi temsilcileri, dünyadaki acil sorunları ele almak amacıyla bir araya gelirler.

WEF, 1971 yılında ekonomi profesörü Klaus Schwab tarafından kuruldu.

1938 yılında Almanya’nın Ravensburg kentinde doğan Schwab, 1971’de WEF’in temellerini atan Avrupa Yönetim Forumu’nu kurarken Cenevre Üniversitesi’nde pek tanınmayan bir ekonomi profesörüydü.

Kuruluş, Avrupa’nın yeterince iyi performans göstermeyen şirketlerine Amerikan işletme tekniklerini göstermek için tasarlandı.

Klaus Schwab, sadece şirket hissedarlarına değil, aynı zamanda müşterilere, çalışanlara, faaliyet gösterilen toplum ve hükümete de dahil olan “Paydaşlar Yönetimi” anlayışını geliştirdi ve benimsedi. 1973 yılındaki Bretton Woods sisteminin çökmesi ve Arap-İsrail Savaşı, Avrupa Yönetim Forumu’nun toplantılarının ekonomik ve sosyal konuları da kapsamasına neden oldu.

İlk defa 1974 yılında Davos’a siyasi liderler davet edildi ve iki yıl sonra dünya çapında büyük şirketler için bir üyelik sistemi başlatıldı. 1987 yılında Avrupa Yönetim Forumu, WEF adını aldı ve küresel bir diyalog merkezi olmaya başladı.

1988’deki “Davos Deklarasyonu”, Türkiye ve Yunanistan tarafından iki ülkeyi bir savaşın eşiğinden döndürmek amacıyla imzalanmıştır. 1989 yılında Kuzey ve Güney Kore ilk bakanlık düzeyinde toplantılarını gerçekleştirirken, aynı yıl Doğu ve Batı Almanya, Davos’ta bir araya gelerek birleşmeyi tartıştı.

YORUMLAR YAZ