
Her Beş Çocuktan Birinin Okula Aç Gittiği Açıklandı
Ankara Tabip Odası, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle her beş çocuktan birinin okula aç gittiği uyarısında bulundu. Kurum, okullarda ücretsiz bir öğün yemek verilmesi gerektiğini belirtti.
Ankara Tabip Odası, çocuklar üzerindeki yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin etkileri hakkında kaygı verici bir açıklama yaptı.
Kurumun “Çocuk yoksulluğu çocuk açlığına dönüşüyor” başlıklı bildirisi, Türkiye’deki yüksek enflasyon ve düşük gelir seviyeleri nedeniyle derinleşen yoksulluğa dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “İstatistiklerle Aile” raporuna göre, Türkiye’deki hanelerin %21,2’sinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve büyük ailelerde bu oranın %26,9’a kadar çıktığı ifade ediliyor.
Her üç hane halkından birinin kötü barınma şartlarında yaşadığı, %31,3’ünün ise sağlıksız koşullar altında hayatını sürdürdüğü belirtiliyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 yılı sosyal yardımlarla ilgili verilerine göre, 14 milyon 148 bin 740 kişi sosyal yardımlardan faydalanmakta. “Sosyal ve Ekonomik Destek” kapsamında 2014 yılında 60 bin 29 olan desteklenen çocuk sayısı, 2024 yılı itibarıyla 170 bin 317’ye yükselmiş durumda.
Yoksulluktan Etkilenen Çocuklar
TÜİK’in “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu 2024” verilerine göre, her 10 çocuktan 4’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya. Yaklaşık her 10 aileden biri çocuklarına yeni giysiler alacak kadar maddi imkana sahip değilken, aynı oranda aile taze meyve ve sebze temin edemediğini belirtiyor.
OECD’nin 2024 yılı raporuna göre, Türkiye’deki 15 yaşındaki öğrencilerin %20’si, yeterli paraları olmadığı için haftada en az bir gün hiç yemek yiyemiyor. Böylece her 5 çocuktan birinin okula aç gitmesi sorunu gün yüzüne çıkıyor.
Kaynak: Ankara Tabip Odası
Ankara Tabip Odası, çocukların geleceğimizin teminatı olduğunu belirtiyor ve gereken adımların kamu otoritesi tarafından plânlı ve merkezi bir şekilde atılması gerektiğini vurguluyor.
📌 Çocuk yoksulluğunu azaltmak amacıyla sosyal adaleti güçlendiren politikaların devreye alınması önemlidir.
📌 Okullarda yeterli kalori içeren en az bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek sunulmalıdır.
📌 Gelişim çağındaki tüm çocuklara ücretsiz süt desteği sağlanmalıdır.
📌 Tüm çocukların sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz erişimi sağlanmalıdır.
📌 Çocukların okula devamlarının desteklenmesi gerekmektedir.
