
Türkiye’nin Tarımsal Zenginliği ve Coğrafi İşaretler
Türkiye’nin tarımsal, kültürel ve doğal zenginliklerinin temsili olan 81 coğrafi işaretli ürünün Avrupa Birliği (AB) nezdindeki tescil süreci devam ediyor.
Yurt içinde ve yurt dışında Türkiye’nin bu eşsiz ürünleri, coğrafi işaretler aracılığıyla tescillenmeye devam ediyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından gerçekleştirilen başvurularla, Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Silifke yoğurdu ve Aydın memecik zeytini gibi 31 coğrafi işaret, AB’de tescil edildi.
Türkiye’nin zenginliğinin tescillenmesi için yürütülen çalışmalar devam ederken, 81 ürün için AB’ye tescil başvurusu yapıldı.
Kayıt altına alınan bu başvurulardan Kayseri pastırması, Erzincan tulum peyniri, Aydın çam fıstığı, Afyon pastırması ve sucuğu, Gaziantep fıstık ezmesi, Isparta gül yağı, Kırkağaç kavunu ve Mut zeytinyağı gibi 9 ürün AB Resmi Gazetesi’nde ilan edildi.
Bu ürünler, üç aylık askı sürecinde itiraz olmaması durumunda onaylanmış olacak.
Tescil Bekleyen Ürünler
AB’de tescil için bekleyen toplam 72 coğrafi işaretli ürün daha bulunuyor. Bu ürünler arasında Antep fıstığı, Maraş çöreği, Tonya tereyağı, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri ve daha fazlası yer alıyor.
Önceden AB’den coğrafi işaret tescili almış bazı ürünler ise şunlardır: Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Giresun tombul fındığı ve Silifke yoğurdu.
İLGİLİ HABER: Aydın memecik zeytini Avrupa’da tescillendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın memecik zeytininin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını duyurdu.
