
Bolat, Bab-ı Ali Toplantıları’ndaki konuşmasında Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına Türkiye’nin ve dünyanın son beş yılını hatırlatarak başlayan Bolat, pandemi sürecinde yaşanan zorlukları dile getirerek Türkiye’nin bu dönemi en az hasarla atlattığını ve ekonomisinin %1,9 büyüme ile dünya genelinde en hızlı büyüyen üç ülkeden biri olduğunu vurguladı.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Kahramanmaraş merkezli depremler dahil Türkiye ekonomisini etkileyen olaylara değinen Bolat, bu durumların dengelenmesi için gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi sundu. Türkiye’nin karşılaştığı engellerin global çapta da benzer olduğunu belirten Bolat, şu sözleri kaydetti:
“Ülkeler arasında artan gerilimler, ticaret savaşları oldukça yoğun. Bu ortamda biz dış ticaret yapmaya ve ihracatı artırmaya çalışıyoruz. Ülkemizin sanayisi, tarımı ve milli ekonomimizin çıkarlarını korumak önceliğimiz. Bu hedefle ticaret diplomasilerini yürütüyoruz. Ancak dünya ekonomisi, geçmiş dönemlere kıyasla durgun bir süreçte ilerliyor. Küresel büyümede belirsizlikler, 2 Nisan’da başlayan gümrük tarife savaşlarının ardından hızla arttı. Bu yıl, dünya ortalaması %3,2 büyüme beklenirken, tahminler %2,8’e çekildi.”
Bolat, küresel beklentilerin Türkiye’nin dış pazarlardaki performansı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Bu gelişmelerin dış piyasalardaki zorlukları daha da artırabileceğinden bahsetti. Bolat, OECD’nin raporuna atıfta bulunarak, “Son 10 yılda Türkiye’de yaşam standartları 4 kat artarken, ortalama milli gelirimiz yıllık %4,9 oranında büyümüştür. Son 22 yılda ise büyüme oranımız %5,3 olmuştur.” açıklamasını yaptı.
“DOĞRUDAN YATIRIMLARDA YÜZDE 0,8 PAY ALIYORUZ”
Türkiye’nin ihracat verilerinde yaşanan gelişmelere değinen Bolat, uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye’deki yükselişine dikkat çekerek, bu rakamların yatırımcıların güveninin arttığını gösterdiğini ifade etti. Bolat, “Dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımlarda yıllık %0,8 bir pay alıyoruz. Savunma sanayisindeki ihracatımız yıllık 7,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın bu yıl 8,5 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Savunma alanında dünya genelinde ilk 10’a girmiş durumdayız.” dedi.
Türkiye’nin 1973’te yıllık 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 2025’te günlük 1 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Bolat, “Dün, ihracatımızın önemli bir günüydü. 1 milyar 639 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Günlük ortalamamız 1 milyar dolar civarında. Bu yıl sonuna kadar 270 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
– “Enflasyon düşüşe geçtikçe faiz oranları da azalacak ve piyasalar hareketlenecek”
Bakan Bolat, Türkiye’nin dış siyasetteki başarılarına da vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı’nın dünya çapında saygın, itibarlı bir lider olarak görüldüğünü söyledi. Birçok ateşkes ve barış görüşmesinin Türkiye’de gerçekleştirildiğine ve bunun dış politikadaki etkinliklerin bir sonucu olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin hizmetler ihracatındaki artışlardan söz eden Bolat, ilk dört ayda bu alanda olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti. Ayrıca istihdam ve işsizlik konularında da iyiye gidişin mevcut olduğunu ifade ederek, şunları ekledi:
“Üretim, istihdam, mal ve hizmet ihracatını artırma, dış ticaret açığı ve cari açığı kontrol altında tutma üzerine yoğunlaşıyoruz ve bu alanda başarılı sonuçlar alıyoruz. Enflasyon düştükçe faiz oranları da gerileyecek ve piyasalar canlanacaktır. Önümüzdeki dönem itibarıyla fiyat artışlarının yavaşladığını göreceğiz.” dedi.
Toplantının devamı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
