featured
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Ekonomide Bayram Şekeri “İhbar İkramiyesi”

Ekonomide Bayram Şekeri “İhbar İkramiyesi”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda, Ülkemizde kayıt dışı ekonominin etkileri her alanda derinden hissedilmektedir. Özellikle vergi gelirlerinin azalmasına, ticari ve ekonomik faaliyetlerin belgelendirilmemesine neden olduğu için adından sıkça söz edilmektedir. Teknolojinin ekonomik ve finansal alanda etkin kullanılmaya başlanması ile birlikte, başta gençler olmak üzere toplumun her kesiminin dijital alana yönelik kazançlarındaki artış, kayıt dışı ekonominin ciddi oranda artmasına neden oluyor. Ayrıca toplumda vergi bilincinin düşük olması, yasa dışı ticaretin, kayıtdışı işçiliğin, sahte fatura ve belgenin, vergi kaçakçılığının ve benzeri eğilimlerin çok hızlı artmasına yol açıyor.

Bu çerçevede kayıt dışılığın azaltılması vergi gelirlerindeki düşüsün engellenmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığımız koordinasyonunda Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele ve Eylem Planı çerçevesinde tedbirler alınmaya devam ediliyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in ekonominin direksiyonuna geçmesi ile birlikte bu alanda denetimler planlı bir şekilde uygulamaya konulmakta ve tedbirler ciddi oranda artış göstermektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca ekonomik faaliyetlerin kayıt altına alınmasında etkinliği artırırken vatandaşlarımızın mağdur olmaması amacıyla mevcut vergi ihbar kanalları yenilenerek kullanıcı dostu haline getirilmekte ve yeni hizmet kanalları hizmete sunulmaktadır.  Bu ihbar ve şikayetler, Dijital Vergi Dairesi dijital.gib.gov.tr, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (189)  üzerinden yapılabilmekte, aynı zamanda BİP Vergi İhbarı Servisi, Twitter (X) ve Instagram İhbar Hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189) ile “gibihbar” üzerinden ihbar konusu seçimi, ihbar edilen kişi bilgileri girişi, açıklama ve destekleyici belgeler eklenerek kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. 

Hizmete açılan vergi ihbar kanallarının yanında aynı zamanda hangi konularda ihbar yapabileceği resmi web sayfası üzerinden açıklanıyor. 𝐒ö𝐳 𝐤𝐨𝐧𝐮𝐬𝐮 teknolojik uygulamaları ile düşük KDV oranı uygulanması”, “kira gelirinin beyan edilmemesi” “𝐅𝐢ş/𝐅𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐕𝐞𝐫𝐢𝐥𝐦𝐞𝐦𝐞𝐬𝐢” 𝐯𝐞 IBAN’a ödeme talep edilmesi” konuları başta olmak üzere 10 farklı konuda ihbarda bulunulabiliyor.   

Özellikle vergi ihbar eden vatandaşlarımıza %10 ikramiye uygulaması ile kayıt dışı ekonominin kayıtlı hale getirilmesi ve kayıt dışılığın gün yüzüne çıkarılmasına yine teknoloji ile artan açığın, teknoloji kullanılarak kapatılmasında büyük önem arz ediyor.

Ayrıca, IBAN ve banka hesaplarına ödeme talep edilmesi ile ilgili ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanun’unda belirtilen tarh şekillerinin uygulanabilmesi için gerçek veya gerçeğe en yakın biçimde vergiyi doğuran olayın ortaya çıkarılması ve bununla ilgili somut kanıtların ortaya konulması gerekmektedir. Bu nedenle, eksik bilgi ve belgeye dayalı ihbar üzerinden tarh edilen vergi ile kesilen cezalarda hukuki isabet bulunmadığı Danıştay kararları ile ortaya konulmuştur.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu uygulamalar ile olası bir vergi kayıp ve kaçağını ihbar ve şikayet yolu ile caydırıcılık etkisi oluşturarak, teknolojik gelişmelerle birlikte oluşan kayıt dışılığı minimize ederek gerçek ekonomik faaliyetleri vergilendirerek vergilendirmede adalet ilkesini sağlamaya çalışıyor.

Ekonomide Bayram Şekeri “İhbar İkramiyesi”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.