• ALTIN (TL/GR)
    4.247,67
    % 0,47
  • AMERIKAN DOLARI
    39,8357
    % 0,05
  • € EURO
    47,0698
    % 0,07
  • £ POUND
    54,8345
    % 0,14
  • ¥ YUAN
    5,5620
    % 0,08
  • РУБ RUBLE
    0,5092
    % -0,02
  • BITCOIN/$
    109.432
    % -1,43
  • BIST 100
    9.948,51
    % 5,78

Borsada Vergi Bilinmezleri

Borsada Vergi Bilinmezleri

Borsada ana hisselere gelen yabancı satışları endeksin düşmesine neden olurken işlem vergisi ile ilgili sosyal medyada bilgi kirliliği devam ediyor. Yüz binde 4 ile on binde 2 arasında değişen oranlar havalarda uçuşurken yetkili mercilerden henüz bir açıklama gelmedi.

On bin’ le telaffuz edilecek işlem vergisi kesinlikle cüzi bir oran değildir. Uygulama hayata geçerse piyasanın likiditesi bozulur

Kanun yapıcılar bu uygulamayla, algoritmik işlemlerin kısılmasını, volatilitenin azalmasını hatta küçük yatırımcının korunmasını amaçlıyor olabilir fakat işlem maliyetlerini arttırması bir kenara, takibi açısından da zor bir uygulama.

Vergi hangi işlemden alınacak? Alırken mi? Satarken mi? Ya da ikisinde de mi?

Her açılan İşlemde kar garantisi yok.

İşlem maliyetleri biranda en az 2 katına çıkacak

Yatırımcı açısından, zararla kapatılan işlemlerde zararı arttıran, karlı işlemlerde karı daraltan bir uygulama.

Gün içerisindeki fiyat hareketlerinden kazanç elde etmek zorlaşacağı için, bu tazr bir işlem vergisi arbitraj işlemlerini azaltır.

Azalırsa azalsın diyemeyiz derinliği olmayan, yaprak kıpırdamayan bir piyasa hiç kimse için hayırlı olamaz.

Likiditenin düşmesi hem kurumsal yatırımcıyı hem de dövize ihtiyacımız olan şu dönemde yabancı yatırımcıyı borsadan uzaklaştırır.

Onbinde2-3 gibi yapılacak işlem vergisi uygulaması son zamanlarda gözde bir yatırım aracı haline gelen fonlara ilgiyi de azaltacaktır.

Bir yandan liralaşma önlemleri alarak dolarizasyonu engellemeye çalışıp diğer yandan önemli bir TL varlığın yatırımcısını mağdur etmek, piyasayı küçültmek hangi mantığa sığıyor? Borsaya gelmeyen para en ufak bir risk gördüğünde milli çıkarlara hiçbir faydası olmayan döviz ve altına kayacaktır.

Kazanç varsa tabi ki vergi alınmalı, borsa Türk şirketlerine neredeyse bedava kaynak sağlayan, sermayenin tabana yayılmasına yardımcı olan bir yapı. Ülkemizin göz bebeği olan bir çok şirket borsada işlem görüyor.

Küçük ölçekli firmalar açısından borsa kurumsal yapıda kalmalarını sağladığı için şirketlerin uzun ömürlü olmasına katkı sunuyor.

Piyasanın profesyonel yöneticileri ile birlikte konuyu ele alarak bir yöntem geliştirmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

YORUMLAR YAZ