BİST 100 Endeksi günü rekor tazelemeden kapattı ama 11 binin üzerinde tutunmayı başardı. Endeks bankacılık sektörünün öncülüğünde yüzde 0,74 değer kaybetti, kapanış 11089,53 puandan gerçekleşirken İşlem hacmi bugün de 110 milyar düzeyinde. Sanayi endeksi %0,14, mali endeks %0,97, bankacılık endeksi %1,92 değer kaybederken teknoloji endeksi yurt dışı piyasalara paralel olarak yüzde 2,81 değer kazandı.
Moody’s’ in not arttırımı sonrası, JP Morgan ve Morgan Stanley Türk Bankalarını konu alan bir rapor yayınladı. XBANK Endeksinin değer kaybetmesinde raporlarının etkisi de var tabi ama biraz daha geriye çekilip baktığımızda bankacılık endeksinin 21 Mayıstan beri 16 bin puanın etrafında zorlandığını görüyoruz. Yılbaşından beri yükselen endekste bu bölgede direnç oluştu yabancı para girişi de yok kar realizasyonu olarak nitelendirmeyi hafif buluyorum.Nedenine gelince, yüksek enflasyon ortamında oluşan yükselen banka karlarının normalleşmeyle birlikte gerilemeye başlaması.
Bankacılık sektör endeksinde, Mart’ta başlayan yükselen trend 16110 puanın aşağı doğru kırılmasıyla bozulmuş görünüyor, iyi haber 15400 desteğinin hemen altını (15360) görüp yukarı dönmüş olması.
Trendin bozulması da kar realizasyonu yaşanması da normal sonuç olarak endeks bu yıl Ocak Temmuz ayları arasında yüzde 97,33 değer kazandı.
Aslına bakılırsa Sektöre methiyeler dizen yabancı raporlarıMoody’s in not arttırımı ve gri listeden çıkmamızla yabancı sermayenin akın akın giriş yapacağını bekleyen yerlilere rağmen bugünlere gelineceği çok belliydi. Raporların detaylarına dönelim;
JP Morgan ‘’Türk Bankaları 2. Çeyrekte dip noktayı işaret ediyor’’ başlığıyla yayınladığı raporunda, makro ekonomik normalleşmenin sektöre olan negatif etkilerine vurgu yapıyor. Raporda KKM’den dönüş çabalarının sektör üzerinde oluşturacağı ilave risklerden bahsedilmiş. Neyse ki Morgan’a göre 2Ç24’ ten sonra yüzde 35 enflasyona karşılık yüzde 20 özkaynak gerilemesi beklenen sektörde en kötüsü geride kalmış olacak.
Morgan Stanley ise Mart ayında 500 puanla başlayan faiz artışlarının fonlama maliyetlerine etkisine değinmiş, finansman maliyetlerindeki artışın bankalara getireceği ilave yükten bahsederek Türk bankalarında fiyat güncellemiş. Yazıyı çok uzatmamak için güncelleme fiyatlarını yazmıyorum zaten kısa yazmayı bir türlü beceremiyorum ama takdir edersiniz ki, gündem kısa yazmaya müsait değil.
İki kurumun raporu benzer riskleri işaret ediyor bankacılık endeksinin rekorlara doymadığı günlerde bile 2. Çeyreğin en kötüsü olacağına dair yorumlara sık sık şahit olduk tedbirli olmakta fayda vardı.
Günün en önemli gelişmesi olarak TCMB faiz kararını takip ettik. Politika faizi 4. Kez yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı. Haziran ayı enflasyonuyla karşılaştırdığımızda enflasyonla politika faizi arasında 21,6 puan fark olduğunu görüyoruz. Faiz koridorunun alt bandının yükseltilmesi adımı gelmedi fakat sıkı duruşun süreceğini vurgulayan metin piyasadahaliyle şahin olarak yorumladı.
TCMB, Enflasyonun ana eğilimlerinde yavaşlama olsa da fiyat ve vergi ayarlamalarından (zamlar ve vergi artışı) dolayı Temmuz ayında geçici olarak enflasyonda artış eğilimi olacağını ifade ediyor. Piyasanın Temmuz ayı için enflasyon beklentisi yüzde 3 civarında geçen yılın aynı ayında yüzde 9 un üzerinde bir enflasyon rakamı görmüştük baz etkisinin en yoğun hissedileceği aylardan birindeyiz ve baz etkisine rağmen aylık beklenti 3 neyse ki geçici olarak ibaresi kullanılmış.
Karar metninde yurt içi talebin yavaşladığı ancak enflasyonist baskıların sürdüğüne değinilmiş. Piyasanın beklediği Eylül ayında faiz indiriminin emaresine rastlanmayan raporda, yıl sonu %38 hedefini sekteye uğratacak herhangi bir gelişme karşısında gereğinin yapılacağına vurgu artış Var. Yapılmış. Bahsedilen gereklilik faiz artışı olabilir mi? Gerekirse neden olmasın? Faiz arttırımının sonuna gelindiğine dair bir mesaj içermesi bekleniyordu, böyle bir mesaj gelmediği gibi sıkı duruş üzerinde ısrarla durulmuş. Özetle geçen aydan daha sert bir metinle karşılaştık. Karar metninden sonra bankalar başta olmak üzere piyasada satışlar yoğunlaştı.
Politika faizi ve karar metninin hemen arkasından TCMB likidite sterilizasyonu kapsamında yeni bir adım attı ve satış yönlü altın ve döviz karşılığı TL swap ihaleleri düzenleyebileceğini bildirdi. Ek olarak satış yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine başlanması kararlaştırıldı (Valör tarihinde TL karşılığı döviz satışı)
Merkez Bankası rezerv biriktirmek için döviz alışı yapmaya devam ederken piyasada oluşan likidite enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor TCMB verilerine göre 22 Temmuz’da sistemde 211,6 Milyar TL likidite fazlası oluşmuşbahsi geçen ek önlemler likiditeyi azaltmaya yönelik.
TCMB’nin bir yıl sonrası için enflasyon hedefi, reel sektörün ve hane halkının hedefleriyle çok farklı hane halkının beklentisi yüzde 70 düzeyindeyken, Merkez Bankası katılımcı anketi ve Bloomberg anketlerinde finans sektörünün beklentisi 30 oldu. Finansçıların tahmini Merkeze yakın fakat hane halkı ve reel kesim aynı oranda umutlu değil çünkü refah seviyesinde yaşanan düşüş en çok hane halkında hissedildi.
Kurlarda Nisan ayından beri süregelen yatay trend ve artan finansman maliyetleri ihracat yapan sanayiciyi de zorluyor. İhracatçılar sembolik dahi olsa bir faiz indirimi bekliyordu.
Hammadde ithalatı azalırken tüketim malı ithalatında yüzde 19 artış yaşanmış, Kocaeli sanayi Odası Başkanını dinledim ülke olarak üretebileceğimiz ürünleri ithal ediyoruz diyor. Carry trede ile gelen sıcak para riskine değinen başkan 20 Milyar dolar civarında sıcak para var aylık dolar bazında yüzde 4 faiz ödüyoruz üç’ de yüksek bir faiz üçe de gelirler indirelim dedi. O da çok haklı sonuçta dev bir finansman maliyeti oluşuyor bütçe açığı üzerindeki etkisinden bahsetmeye gerek yok. Dün Financial Times’ da 24 Milyar dolar sıcak paranın riskine değinen haber yapmıştı.
Makro tarafta gündem yoğun ama piyasayı çok yakından ilgilendiren gelişmeler bu nedenle biraz uzun oldu.
Endeks grafiğinde sıkışıklık devam ediyor 11200’ ü kıramadık ama piyasa dar aralıkta hareket etmeye o kadar alıştı ki sanki ne 11 bin aşağı ne de 11200 yukarı hiç kırılmayacakmış gibi devam ediyoruz. Trend göstergeleri 16 puanla rekor kırarken de çok zayıf görünüyordu bugün de zayıf yön belirsiz. Diğer bazı indikatörlerde bozulma daha bariz hala geldi ama en ufak para girişiyle yön değiştirebilecek kadar zayıf görünüyorlar. BOFA göstergesi de son zamanlarda yanıltıcı bugün ikinci yarıda 1 milyarın üstünde satış yaptı sonra yaklaşık 150 milyar geri aldı. Ay sonu satışları beklenebilir bu vesileyle 10950-10850 test edebiliriz.
Ez cümle, her şey olabilir teknik yorum yapmak bu ara zor yukarıda paragraflarda daha somut gelişmeleri aktarmaya çalıştım.
Avrupa borsaları karışık seyirle kapanış yaptı, Amerika ve Avrupa’ da teknoloji hisselerinde gün içerisinde dipten dönüşleri izledik. Amerikan endeksleri siyasetin gölgesinde yatay pozitif seyrine devam ediyor. ONS altın 2400’ün üzerinde kalmayı başardı fakat 2420 kırılmadıkça yükseliştenbahsedilmez.
Yorumlar kapalı.