Dün açıklanan faiz kararı ve karar metnini satışla karşılayan BİST100 güne yatay pozitif görünümle başlamıştı fakat ilk yarıdan itibaren alış iştahı zayıftı. Açılışta 11092 puanı test ederek 11120 puana kadar artan endeks düne göre yüzde 0,88 değer kaybetti ve günü gördüğü en düşük seviye olan 1099,57 puandan tamamladı.
Kötü bir günü geride bırakırken içerideki gelişmelere kısaca değinmek gerekirse;
Gri listeden çıktık Moody’s 2 kademe not arttırdı heyecan verici yeni bir gelişme kısa vadede yok. Küresel çapta talepte yaşanan gerileme, yatay seyreden dövizle birlikte ihracat pazarımızı olumsuz etkiliyor. Sanayiciler enflasyonda beklenen yavaşlama eğiliminin ekonomide toparlamayı sağlamayacağını daha doğrusu enflasyon yavaşlasa bile etkisinin çok yavaş hissedileceğini düşünüyor. Durgunluğun 2026’ya kadar devam etmesi beklenirken Hem içeride hem de Küresel çapta yaşanan daralma CDS düşmesine rağmen yatırım sermayesi girişine engel oluyor. Bankacılık sektöründe de karlar bu çeyrekte zayıf Yavaş yavaş gelmeye başlayan bilançolardan piyasanın önemli bir beklentisi yok
BİST 100 Grafiğinin teknik görünümü iç açıcı değil 10950 düzeyinde bulunan destek bölgesinin kuvvetli olduğunu düşünmüyorum 5 ve 10 günlük ortamlalar satış sinyali üretti geri çekilme 10870 puandaki 20 günlüklere kadar sürebilir (grafiklerdeki zamansallık etkisiyle destek ve dirençlerin kayacığını hatırlatmak istetirim)
Bugün dünya genelinde kurumsal ve bireysel yatırımcılara hitap eden Pimco’nun Fon yöneticisi Türk varlıklarını değerlendirdi. Türk varlıklarına pozitif bakmaya devam ettiklerini, TCMB’nin kısa vadede sıkı para politikasını sürdüreceğini düşündüğünü ve uygulanan politikaların dışkırılganlıklarda etkisini gösterdiğini söyledi. Yabancı kurumların kendi pozisyonlarının raporların içeriklerini etkilediğini düşünüyorum.
İçeride bankacılık sektörünü ilgilendiren diğer bir gelişme, TCMB’nin Döviz karşılığı swap işlemlerine bugün itibariyle son vereceğine yönelik açıklaması oldu. Uygulama bankaların döviz likiditesine erişim sağlamasını kolaylaştırıyordu. Düşük maliyetli fonlama kaynağı olan bu işlemler alternatif fonlamaarayışına girecek olan bankaların maliyetlerini de olumsuz etkileyebilir fakat dün Merkez Bankası Bankalara gönderdiği talimatta satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebileceğini belirtilmişti. Bu ihtimal dahilinde olumsuzluklar kısmen telafi edilebilir.
Merkez Bankası’nın Suudi Arabistan’la yaptığı 5 Milyar dolarlık depo anlaşmalarından birini sonlandırdığı haberi geldi ekonomistler bu adımların devam edeceğini ve depoların yavaş yavaş TCMB bilançosundan çıkarılabileceği düşünülüyor. Depoların sona erdirilmesi rezervlerde yeterli düzeylere ulaşmakta olduğuna işaret etmesi açısından olumlu karşılandı.
Siyasi belirsizliklerin gölgesinde bütün dünyada PMI verileri geriliyor. EURO Bölgesinde bileşik PMI verisi açıklandıİmalat PMI Temmuz ayında 46,1 beklenirken 45,8 oldu, Hizmetler PMI 52,9 bekleniyordu 51,9 olarak gerçekleşti. Önceki veri 52,8.
İngiltere Bileşik PMI 52,6’dan 52,7’ye yükseldi beklenti 52,3. İngiltere Hizmet PMI 52,1’den 52,4’ e yükseldi beklenen 52,5
EURO Bölgesinde PMI’ da görülen zayıf performans Almanya’nın sanayi sektöründeki daralmayla ilgili. Bölgede tüketici güveni de geriliyor. 13,5 beklenirken 13 olarak açıklandı. Aynı şekilde bugün gelen ABD PMI Verisi de hayal kırıklığı yarattı. Hizmet PMI yükselirken imalat PMI düşüyor.
Nasdaq’ ta teknoloji tarafında siyasal belirsizlikle birlikte yaşanan kar realizasyonu bugün Amerikan borsalarında satışlara sebep oldu. Wall Street, ABD Çin arasında çıkabilecek ticaret savaşından endişeli. Nasdaq endeksinde kayıplar yüzde 3’ e yaklaştı.
Seçimler yaklaşırken, belirsizlik devam ediyor. ABD’ seçim sonuçları anketinde Harris 2 puan farkla Trump’ın önüne geçti. Amerikan kamuoyunda başkan yardımcılığı süresince performansı zayıf bulunan Kamala Harris’ın seçilirse dış politikada Biden’ın politikalarını uygulayacağı düşünülüyor. Trump seçilirse Rusya Ukrayna arasındaki savaşı durdurabileceğini söylüyor fakat Netenyahu’ya verdiği tam destek, İran’a yapılması muhtemel bir operasyon endişelerini arttırıyor. Trump’ın agresif tutumu ve soykırım ifadesini kullanan Harris’ın Türkiye çıkarları için birbirinden hiçbir farkı olmadığı düşünülüyor.
ABD’de Elektrikli araç üreticisi Tesla son 5 yılın en düşük karını açıkladı. Talebi arttırmak için fiyatları düşüren ve yapay zekâ projelerine yatırım yapan şirket 1,8 milyar dolar kar açıkladı, geçen yılın aynı döneminde Tesla’nın karı 2,70 Milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Tesla hisseleri yüzde 7 değer kaybetti.
2 trilyon dolarlık bir şirket haline gelen, Google’ın ana şirketi Alphabet arama ve bulut işlemlerinden elde ettiği gelirin artmasıyla birlikte 2. Çeyrekte gelirlerini yüzde 14 arttırarak 85 Milyar dolara ulaştı. Şirketin yapay zekâ çözümleri 2 milyondan fazla kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Alphabet hisseleri beklenenin üzerinde kar açıklamasına rağmen yeni yatırımlara ayıracağı kaynak nedeniyle hisseleri yüzde 2 düştü.
Piyasalar Trump’ın kazanması kesinmiş gibi aksiyon alırken son anket sonuçlarından sonra Japon yeni dolar karşısında yüzde birin üzerinde yükseldi. Haftaya Japon Merkez Bankasından faiz arttırımı bekleniyor.
ONS Altın 2420 direncini zorladı ve geri geldi. 2400 ve 2386 destek bölgesi 2390-2450 geniş bir bant aralığı oluşuyor. Küresel çapta daralma altın fiyatlarını olumsuz etkiliyor fakat küresel bazda siyasi ve jeopolitik riskler devam ederken altın hala güvenli liman ben geri çekilmesini 2390-2400 civarında tamamladıktan sonra ilk etapta 2450 dolara doğru bir hareket bekliyorum.
Yorumlar kapalı.