
Yıllık bazda parakendecilerin piyasa değeri (PD) cirosunu yakalamış görünüyor. Aralarında ayrışanlar Crfsa, Bizim ve Sokm. Ancak bunların arasında Bizim $ bazlı aylık grafiği diğerlerinin arasında ayrışıyor. Bu sebeple bunun bilançosuna ve gelecek dönem cirosuna yoğunlaştım.
2023/4 bilançosunda 32,2Milyar hasılat varken sıkı durun, tam 3,3Milyar, yani o günkü şartlarla piyasa değerinden %10 daha fazla ‘pazarlama gideri’ göstermiş. Aslında bu gider makul bir düzeyde, örneğin 1Milyar olsaydı, seneyi 74.8Milyon kâr ile (sermayesi 80,4Milyon) değil, 2,3Milyar kâr ile kapatırdı.
Parakende sektörünün kârı baskılamak, zarar yazıp vergiden kaçınmak, sınırlı kâr gösterip piyasa değerini baskılamak gibi meziyetleri var. Bu meziyetler ‘pazarlama giderleri’ kalemi altında parıldıyor.
2023/4 cirosu 32,2Milyar olan Bizim Toptan Market, eğer 2024/4 cirosunu 45Milyara taşır, 2025/4 cirosunu 60Milyara taşırsa ki bu uçuk bir hayal değil. Bu oranda enflasyonla yaşıyor olacağız. Ciro oranı üzerine sadece enflasyon etkisini koyduk, henüz Metro Grossmarket mantığında çalışan Bizim için ‘müşteri sayısındaki büyümeyi’ koymadık.
Peki müşteri sayısında büyüme var mı?
2020 senesinin ilk 9 ayında 1Milyon müşteri sayısını aştı. Sonra bu sayı yıllar içinde 2.2Milyona ulaştı. Son verilerle bu sayı daha da gelişmiştir. Yani müşterinin tercihi konusunda sorun yok. Ciro gelişimi de buna paralel olarak büyüme eğiliminde. Peki net kâr nereye kadar saklanabilir? Enflasyonist dönemde ve parakendelerin normalde para bastığı ortamda..
$ bazlı aylık grafikten bakınca Temmuz 2018 fiyatında. Evet bana da tuhaf göründü. Benzer şeyler 12.50TL bölgesinde Sokm için, 16TL bölgesinde Ulker için de yaşandı. Eminim bir bölgede Gozde için de yaşanmıştır. Çünkü patronları aynı.
Bu durum bize bir şirketteki sahipliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Patron kim? Önce ona bakarak pozisyon almanın önemine vurgu yapmazsak yanlış olur.
Bugün 2.77Milyar PD ile fiyatlanıyor. Eğer 45Milyar ciro gelirse, cironun piyasa değerine oranı 16/1 olur. Eğer 60Milyar ciroya koşarsa, cironun piyasa değerine oranı 22/1 olur.
Bu oranda şirket var mı piyasada? ya da bir başka şekilde soralım soruyu.. ortalama olarak cironun %5’i piyasa değerinde şirket var mı?
Kârı kaç sene daha saklayabilir kimse bilemez. Bir gün gelir, kâr artık saklanamaz düzeydedir. Milyar kâr bu sermayeye göre korkunç bir etki yaratır. O zaman fiyatlamayı merakla izliyor olacağım.
Yorumlar kapalı.