featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. ABD TÜFE VERİSİ KÜRESEL PİYASALARA MORAL OLDU: ALTIN, PETROL VE BORSALARDA HAREKETLİLİK

ABD TÜFE VERİSİ KÜRESEL PİYASALARA MORAL OLDU: ALTIN, PETROL VE BORSALARDA HAREKETLİLİK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar beklendiği gibi gelen ABD TÜFE verisini coşkuyla karşıladı. Veri öncesi 9659 puana gerileyen BİST100 Endeksi en düşük gördüğü seviyeden binde 0,83 oranında sınırlı tepki yaptı. Endeks düne göre %0,25 artışla günü 9739 puanla tamamlarken işlem hacmi 93 milyar oldu. Pegasus’un 2024 yolcu verileri havacılık hisselerini olumlu etkiledi. Kapanışta bütün sektör endeksleri yatay pozitif bir görünümle günü tamamladı. Endekse pozitif katkı sağlayan hisseler Tüpraş, Vakıfbank, Halkbank ve havacılık hisseleri olurken, Şekerbank, KardemirD, Türkiye Sigorta endeksi  negatif etkileyen Betası yüksek şirketler. 

Yurt dışında piyasalar yüksek kapatırsa yarın açılışta yukarı yönlü bir hareket görebiliriz. Henüz 10 bin puanı geçebilecek bir motivasyon yok 9550-9800 arasında sıkışık görünüm devam ediyor. Kapanışta 9700 puanın altına inmemiş olması ve 9690 puandaki GAP’ın dolması bir miktar olumlu bir görünüm yaratıyor. 

9710 puandan geçen 50 günlük ortalamanın üzerindeyiz, 200 günlükler 9890 puan seviyesinde. Kısa vadeli ortalamaların görünümü bu hafta sıkışıklığın devam edeceğini düşündürüyor. Ayın sonuna doğru yaklaşırken TCMB ve Fitch not güncellemesiyle ilgili beklentiler önümüzdeki hafta Borsada daha pozitif bir görünüme neden olabilir. 

Bugün Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan Bank of America’nın Londra’da yatırımcı sunumuna katıldı. Gelen haberlere göre sunumun ana konusu Ocak enflasyonu olmuş. Dünden beri Borsa İstanbul’da satış baskısına rağmen BOFA’nın alış tarafında ilk sıralarda olduğunu görüyoruz. 

Küresel Piyasalara can suyu olan ABD TÜFE verisi Aralık ayında beklendiği gibi %0,4 arttı. Yıllık artış %2,9 oldu. Trump politikalarından duyulan endişe 2025 yılında faiz indirimi beklentisini rafa kaldırmıştı, hatta son günlerde faiz artışı bile konuşulmaya başlandı. Bugün gelen TÜFE verisi 2025 boyunca tek bir faiz indirimi ihtimali yarattığı için memnuniyetle karşılandı.

Veriden sonra SP VİX Endişe endeksi yüzde 9’a yakın düştü. ABD vadelileri ve Avrupa endeksleri ise yüzde 2’ye yakın yükseldi. ABD TÜFE’sinin verdiği moralle dolar Endeksi temkinli bir gerileme kaydetti.  DYX %0,42 düşerek 108,660 puana inerken, ABD 10 Yıllık tahvil faizleri 4,785’ten %4,60’’a kadar geriledi. Küresel piyasalarda yaşanan iyimserlik şimdilik bir tepki hareketi olarak yorumlanabilir. Kalıcı yükseliş beklemek için erken olduğu düşünülüyor. ABD faizlerindeki geri çekilmeyle birlikte Türkiye CDS’leri de 268’e geriledi. Türkiye tahvil faizlerinde sınırlı bir gerileme var.  

ABD’de bilanço sezonu başladı. Bugün açıklanan bankabilançolarıyla birlikte 4. Çeyreği karlı geçiren büyük bankaların hisseleri yükseliyor. Avrupa’da ABD TÜFE verisinden sonra faiz indirim beklentisi güçlendi ve Avrupa borsaları gayrimenkul ve perakende sektörü öncülüğünde yükseldi. İngiltere tahvillerinde 20 puana yakın Alman tahvillerinde 10 puan gerileme var. Geçtiğimiz hafta İngiltere tahvil faizleri hızla yükselmişti. Veri sonrası Politika faizinin İngiltere’de 54 puan, Avrupa’84 puan inmesi fiyatlandı. 

Faiz indirimi beklentisinin tekrar gündeme gelmesiyle ONS altın 2700 dolara yaklaştı. Altın vadelileri %0,70 primli, UBS Analistleri 2024 yılını %27 artışla tamamlayan ONS’un 2025 yılında yeni rekorlar kırmasını bekliyor. Altın fiyatlarının yükselmesinde uluslararası ticaretteki belirsizlik ve jeopolitik risklerin etkili olacağını düşünüyor.

Onsla birlikte 3075 TL’yi deneyen gram altın 3045 desteğinde tutunuyor. 3032 bir alt destek, 3090 TL yükselen kanalın direnci uzun vadede direncin kırılması durumunda 3150 TL’yi görebilir. 

ABD Enerji Enformasyon idaresi (EAİ) 2025 yılı için petrol fiyatlarıyla ilgili tahminini yukarı yönlü revize etti. BRENT Petrol tahmini 73,58 dolardan 74,3’e yükseldi. BRENT düne göre %1 primli gün içinde 81,14 dolara kadar yükselmişti 80,71 dolardan işlem görüyor. ABD’de büyüme ve enflasyon, Çin durgunluğu, Avrupa resesyonu Avrupa ve Çin’deki durgunluğuna rağmen petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü beklentiler düşünüldüğünde, küresel çapta 2025 yılında zor öngörülebilen, veriye göre değişen ve oynaklığın yüksek olduğu piyasalara tanık olacağız gibi görünüyor. 

ABD TÜFE VERİSİ KÜRESEL PİYASALARA MORAL OLDU: ALTIN, PETROL VE BORSALARDA HAREKETLİLİK
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.