
Borsa İstanbul haftaya düşerek başladı. Endeksin negatif açılışında Moody’sin Cuma akşamı Türkiye’nin kredi notunu pas geçmesi etkili olurken gün boyunca ABD endekslerinde teknoloji hisselerinden kaynaklanan gerileme ve siyaset gündemi yüzünden borsada risk iştahı düşük kaldı. Cuma gününe göre %1,06 kayıpla 10.000 puanın altına geldi. 9997,85 puanla günü tamamlayan BİST100’de işlem hacmi 91 milyar 622 milyon oldu. Aselsan, Çimsa, Garanti ve Oyak Çimento hisseleri pozitif ayrıştı.
XBANK Endeksindeki düşüş diğer endekslere göre sınırlı, bankacılık endeksi %0,27, Sanayi Endeksi XUSIN %1,33 düştü. 12960 ve 12900 desteklerini kıran Sanayi endeksi 15 Ocak Tarihinden gelen yükseliş trendini aşağı doğru kırdı. XBANK’ta aynı trend 12900 puandan geçiyor ve bankacılık endeksi henüz yükselen trend desteğine uzak işlem görüyor. Ocak ayında XBANK %5’in üzerinde değer kazandı, sanayi endeksi 2024 yılını 13054 puanla kapatmıştı Sanayi hisseleri bugün yaşanan değer kaybıyla birlikte 2025 yılında yüzde bir buçuğun üzerinde değer kaybetti.
Endeks teknik açıdan 10150 Direncinin üzerinde tutunamadı.15 Ocak tarihinde 9650 puandan gelen alışlarla başlayan yükselen trendi aşağı yönlü kırıldı. Gün içinde 9950 puandan geçen yatay destek korundu ancak endeksin yükselen trende dönmesi için 10250 puanın üzerinde işlem görmesi gerekiyor. Dirençler 10050,10150,10250 ve Japon yeni kriziyle oluşan 10400 gapi olarak karşımıza çıkacak. Küresel çapta yaşanan carry trade krizinden sonra Türkiye hariç diğer endeksler kriz öncesi seviyelerinin üzerine çıkmış. 10050 puanda tutunamadığı sürece yakın destekler 200 günlük ortalamanın olduğu 9950 ve 50 günlük ortalama bölgesi 9850 puan takip edilecek.
Anketlerde Moody’s ‘in Kredi notumuzu B1’den Baa3’e yükseltmesi bekleniyordu. Kuruluş Kredi notu için herhangi bir değerlendirme yapmadı. Moody’s 19 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak ‘B3’ten ‘B1’e yükseltmiş, kredi notu görünümünü pozitif ‘ olarak korumuştu. Moody’s son değerlendirmeyle ilgili yaptığı açıklamada Ortodoks politikalara dönülmüş olsa bile makroekonomik dengesizliklerin düzelmesinin zaman alacağına değinmiş. Ekonomideki gelişmeleri olumlu değerlendiriyor ama Raporda yakın zaman için herhangi bir değişikliğin mümkün görünmediği bildiriliyor. Moody’s ’in derecelendirmesinde B1 düzeyinde Jamaika, Bahama, Honduras, Namibya, Bangladeş, Fiji, Senegal, Tanzanya ve Türkiye var. Moody’s Arjantin’in notunu C seviyesinden Caa3’e yükseltti. Yani en düşük kaliteden yüksek temerrüde düşme riski seviyesine güncelledi. Cuma günü Fitch Raitings Türkiye’nin not güncellemesini açıklayacak.
Yabancı Raiting kurumlarının gözünde Ortodoks politikalardan vazgeçilme riski hala gündemde görünüyor. Son 1,5 yıldır uygulanmaya devam eden politikalar sayesinde TÜFE yüzde 70’lerden 40’lı rakamlara indi. Döviz rezervleri 163 Milyar dolara yükseldi. Ekonomistler bu zor dönemi ödemeler dengesi krizi yaşamadan atlatan ve döviz rezervlerini yükselten Türkiye’nin daha iyi nota sahip olması gerektiğini düşünüyor.
Diğer yandan Türkiye’nin CDS Risk primi 260’a gerilerken gün içinde tahvillere olan talep artmıştı. 12 yıllık %38,07, 5 Yıllık tahvil faizleri 29,88 10 yıllıklar 26,60’a Kadar geriledi
Ocak 2025 dönemine ait TUİK verilerine göre Tüketici güveni Temmuz n Endeksi Aralık ayına göre hizmet sektöründe Yüzde 2,5, Perakende ticaret sektöründe yüzde 1,4, inşaat sektöründe %2,6 arttı.
Borsa İstanbul’da ilk çeyrek bilanço dönemi yarın Türkiye Sigorta ile başlıyor. 29 Aralık Çarşamba günü Garanti Bankası bilanço açıklayacak.30 Ocak’ta Akbank ve 31 Ocak’ta YKB var. Konsolide olmayan finansal sonuçlar 3 Mart’a kadar, konsolide finansal sonuçlar 11 Mart 2025’ e kadar açıklanacak.
Küresel piyasalarda Uzakdoğu borsalarında olumlu havaya karşın Amerikan endeksleri geriledi. Çinli yapay zekâ uygulaması DEEP SEEK IPHONE Telefonlarda en fazla indirilen yapay zekâ uygulaması oldu. Deep Seek uygulamasının yükselişi ABD’nin yapay zekâ liderliği konusunda şüpheleri arttırırken ABD’de teknoloji hisseleri öncülüğünde değer kayıpları sürüyor. Nasdaq açılışta %3’e yakın düştü. SP500de kayıplar yüzde 2’ye yaklaştı. Tarihin en büyük tek günlük kayıplarının yaşandığı teknoloji hisselerinin düşüşünde NVDİA %13 değer kaybıyla başı çekiyor. Deep Seek yaklaşık 1 yıllık bir geçmişe sahip OpenAl’a göre daha ucuz bir alternatif. Trump geçtiğimiz hafta Müttefiki olduğu bazı Avrupa ülkeleri hariç diğer ülkelere önümüzdeki aylarda çip satışını durduracağını açıklamıştı. Trump’ın vergi ve yapay zekâ politikalarıyla ilgili her hamlesinden sonra Çin’in lehine bir gelişme yaşanıyor.
ABD Merkez Bankası FED Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak herhangi bir faiz değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz indirmesi bekleniyor.
Yorumlar kapalı.