- 2025 yılı halka arzlarını gösteren tabloyu incelediğimizde ortaya korkunç bir organizasyon çıkıyor.
Halka arzlara giren yatırımcının profili, borsadaki küçük yatırımcıdan farklılık gösteriyordu. Pandemi döneminde başlayan ve 2024 başına kadar süren halka arzlarla yatırımcı “en azından bir faturaya destek olur” diyerek 4-5 tavan serilerinden faydalanmak için aracı kurum ve bankalarda hesap açtırırken, 2025’de “belki bir tavan olur, %3-4’e razıyım” mantığıyla halka arzlara katılıyor. Katılıyor ama halka arzlarda düzen artık şirket sahiplerince oluşturuluyor.
Bakın AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ne diyor;
“Bankalardan yüksek faizle kaynak yaratmak yerine halka arzla kaynak yaratıyoruz.”
Halka arzların mutasyona uğradığını kabul etmemiz gerekiyor. “Sermayenin tabana yayılması” mantığı artık yerini “mutlu azınlığa hizmete” dönüşmüş durumda.
2025 yılında işlem görmeye başlayan halka arzlar için de Vişne Madencilik ve Destek finans dışındaki bütün halka arzlar Ahmet, Veli, Ayşe, Fatma yani, mutsuz çoğunluk, için hayal kırıklığı olmuş.
Aşağıdaki tabloya şu şekilde bakarsak, örneğin;
ARMADA GIDA
Yurt içi bireysel dediğimiz (mutsuz çoğunluk) yaklaşık 436 bin kişi, halka arzdan 76’şar lot alırken, yani 3 bin TL’lik hisseye sahip olurken, bu arada 76 yurt içi kurumsal dediğimiz (mutlu azınlık) ise kurum başı yaklaşık 286 bin lot, yani 11.5’er milyon TL’lik hisseye sahip olmuşlar. Diyebilirsiniz ki; mutsuz çoğunlukta 10-20- 100 yatırımcı ile halka arza katılıyor, Ancak unutmayın;
SPK’nın i-SPK-128.21 sayılı İlke Kararı gereğince; halka arz dağıtımından pay alan yatırımcılar, hesaplarına aktarılan payları, paylar hesaplarına geçtiği tarihten itibaren 90 gün boyunca başka yatırımcı hesaplarına virmanlayamaz.
Yani öyle tek bir hamlede 100 kişinin sahibi olduğu/olacağı 7.600 lotu veremiyor veya virmanla toplu hale getiremiyor.

Sahibi mimlenmiş AKFEN İnşaatı ele alalım, 260 bin, mutsuz çoğunluk, kişi başı 85’er lot alırken, 72 tüzel kişilik 371’şer bin, yüksek başvurulu 5 kurum, kelle başı 815’er bin, yurt dışı kurumsal (MAN, JERSEY ve BAHAMALAR aklıma geldi yine) 11 kurum veya kişi 1.2’şer milyon lota sahip olmuş. Birde Şirket çalışanı 356 kişi var tabii. AKFIS’in işlem yapmaya başladığı günü hatırlıyorsunuz. “Direk TABAN” .
Hamdi hiç mutsuz çoğunluğa para kazandırır mı?
SERANİT Granit 153 bin mutsuz çoğunluk, 265’şer lota sahip olurken, 29 yurt içi kurumsal, kurum başı 548’er bin ve 18 yüksek başvurulu kişi 2.2 milyon lota sahip oldular. Hani sermaye tabana yayılacaktı. Halka arzın %36’sını mutsuz çoğunluk alırken, %37’sini birkaç kurum ve %27 sini 18 kişilik ekip alıyor ve 3-4 günde mutsuz çoğunluktaki insan sayısını artırıyorlar.
İşte burada bazı bir sorular geliyor;
1-) Patronlar halka arzları, tıpkı yüksek takipçili hesapların son yıllarda telegram, whatsapp , space odaları gibi platformlarda, yüzlerce yatırımcıya küçük montanlı hisse satarken, sonuçta kendi hissesini mutsuz çoğunluğa geçirmesi, gibi m kullanıyorlar?
2-) Bilançolar yeterince denetleniyor mu?
Şirket sahipleri tarafından halka arz öncesi bazı internet siteleri ve sosyal medya fenomenlerinin reklamları da kullanılarak, şişirilmiş bilançolar ve iskontolu fiyatlardan, yukarıda ki tabloda görüldüğü gibi mutlu azınlığa halka arzdan aslan payını vererek, mutsuz azınlıktan kazançlarına kazanç katıyorlar. Tuhaf fiyatlardan yapılan halka arzlarla küçük yatırımcıdan alınan yüksek meblağlar şirket sahiplerinin (dikkat şirkete değil) cebine gitti.
Yorumlar kapalı.