Çinli otomotiv devi Chery’nin Türkiye’deki geleceği belirsizliğini koruyor. Son dönemde Samsun’da 1 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağı iddiaları gündeme gelirken, üst düzey kaynaklardan gelen açıklamalar yatırım yerine “ortaklık arayışına” işaret ediyor. Süreçle ilgili farklı senaryolar konuşulurken, şirketten gelen son açıklamalar soru işaretlerini daha da artırdı.
FABRİKA YOK, ORTAKLIK VAR
Chery’nin Türkiye’de doğrudan fabrika kurmak gibi bir niyeti olmadığını belirten üst düzey bir şirket yetkilisi, üçüncü taraflarla bir ortaklık görüşmesi yürütüldüğünü ifade etti. Fabrikayı Chery değil, bu ortakların kuracağı iddiaları öne çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kaynakları da bu doğrultuda mesajlar verirken, olası bir yatırımda Chery’nin sadece “ortak” olarak yer alabileceği konuşuluyor.
SAMUN YERİNE YENİ LOKASYON MU?
Uzun süredir Samsun konuşulsa da, kulislerde markanın bu lokasyona mesafeli olduğu ve başka bölgelerle görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Manisa’nın, BYD’den önce Chery’e önerildiği de konuşulanlar arasında. Şirketin Samsun’a sıcak bakmamasının ardında altyapı, lojistik ya da siyasi nedenlerin olup olmadığı ise henüz net değil.
AR-GE MERKEZİ SEÇENEĞİ MASADA
Üretim yatırımı rafa kalkmış gibi görünse de, Chery’nin Türkiye’de bir Ar-Ge merkezi kurmak için adımlar attığı belirtiliyor. Şirket Başkanı Zhang Guibing’in daha önceki temaslarında Ar-Ge konusuna vurgu yaptığı biliniyor. Ayrıca, üçüncü taraf ortaklık konusunun yeni bir distribütör yapılanmasına işaret edebileceği de düşünülüyor.
BYD’DEN SONRA GÖZLER CHERY’DE
Çinli BYD’nin Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmasının ardından, gözler diğer Çinli markalara çevrildi. İlk akla gelen ise pazarda güçlü bir çıkış yapan Chery oldu. Ancak firma hâlâ somut bir adım atmaktan kaçınıyor.
TRUMP’TAN TARİFE HAMLESİ: ÇİNLİLERİ ZORLAYACAK
Tüm bu belirsizliklerin üzerine bir de ABD’den gelen yaptırım hamlesi eklendi. Donald Trump, ithal otomobil ve parçalarına yüzde 25 ek gümrük vergisi getiren kararnameyi imzaladı. Bu hamlenin, Çinli otomobil üreticilerini küresel ölçekte daha agresif yatırım kararlarına zorlayabileceği konuşuluyor.
ÇİN HÜKÜMETİNDEN ‘YERİNDE MONTAJ’ BASKISI
Chery’nin duraksamasında Çin hükümetinin de etkisi olabilir. Geçtiğimiz yıl Çin yönetimi, otomotiv devlerine “yüksek teknolojiyi yurt dışında üretmeyin, montaj yapın” çağrısında bulunmuştu. Bu strateji, Chery’nin Türkiye’de üretim yerine daha temkinli adımlar atmasını beraberinde getiriyor.
CHERY TÜRKİYE’DE KALICI MI, GEÇİCİ Mİ?
Güçlü satış grafiği ve agresif fiyat politikasıyla Türkiye pazarına hızlı giriş yapan Chery’nin kalıcı olabilmesi için yatırım adımı kritik önemde. Ancak bugüne kadar gelen açıklamalar ve kulis bilgileri, şirketin henüz kesin bir karar vermediğini, süreci yakından izlediğini gösteriyor.
KAYNAK: Patronlar Dünyası
Yorumlar kapalı.