Euro Bölgesi’nde enflasyon Nisan ayında %2,2 seviyesinde sabit kalırken, istatistik kuruluşu Eurostat’ın Cuma günü yayınladığı son verilere göre, beklentilerin altında kaldı.
Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler, enflasyonun Avrupa Merkez Bankası’nın %2 hedefine doğru gerilemesiyle birlikte, nisan ayındaki verinin %2,1 olarak gerçekleşmesini beklerken, Mart ayındaki %2,2’lik veriye kıyasla daha düşük bir tahminde bulundu.
Daha oynak gıda, enerji, alkol ve tütün fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, Mart ayındaki %2,4′ten %2,7′ye yükseldi. Yakından izlenen hizmet enflasyonu baskısı da yeniden toparlanarak önceki %3,5′lik okumaya kıyasla %3,9′a geldi.
Euro, veri açıklamasının ardından ABD doları ve İngiliz sterlini karşısında yükseldi. Tahvil getirileri çok az değişti, 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi yaklaşık 3 baz puan daha yüksek işlem görmeye devam etti.
Capital Economics’te kıdemli Avrupa ekonomisti olan Franziska Palmas, bir notta, hizmet enflasyonundaki artışın muhtemelen ”çoğunlukla Paskalya zamanlaması etkilerinden” kaynaklandığını söyledi. Palmas, bu etkilerin önümüzdeki ayda tersine döneceğini de sözlerine ekledi ve bunun Avrupa Merkez Bankası’ndan daha fazla faiz indirimi için kapıyı açık bıraktığını öne sürdü.
Palmas, “ABD tarifelerinin faaliyetleri olumsuz etkilemesi ve işgücü piyasasının zayıflamaya devam etmesiyle hizmet oranlarının bu yılın geri kalanında önemli ölçüde düşeceğini düşünüyoruz” diye ekledi.
Morningstar’ın baş hisse senedi stratejisti Michael Field ise ihtiyatlı olunması gerektiğini belirterek, tarife belirsizliğinin “burada sahip olduğumuz herhangi bir rahatlık seviyesinin güvencesiz olduğu” anlamına geldiğini söyledi. Tarife gerginliğinin daha da tırmanmasının Avrupa’da enflasyonun artması anlamına geleceğini söyledi.
Field, ECB’nin daha fazla faiz indiriminin hala masada olduğunu ekledi. “Bu nispeten düşük manşet enflasyon seviyesi, ECB’nin üzerindeki baskıyı azaltır ve ECB de faiz oranlarını daha da düşürebilir,” dedi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde geçen hafta CNBC’ye yaptığı açıklamada, “2025 yılı içerisinde [enflasyon] hedefimize doğru ilerliyoruz, dolayısıyla enflasyon düşürme süreci o kadar yolunda gidiyor ki tamamlanmaya yaklaşıyoruz.” dedi.
Lagarde ve diğer politikacılar geçen hafta enflasyona ilişkin tablonun orta vadede daha az belirgin olacağı, Avrupa’nın ABD tarifelerine karşı olası misilleme önlemleri ve Almanya’nın büyük altyapı paketi gibi mali reformların devreye gireceği uyarısında bulunmuştu.
Lagarde, ECB’nin faiz oranı kararları alırken “aşırı derecede veriye bağımlı” olacağını söyledi. Merkez bankası, geçen ay faiz oranlarını düşürerek, temel oranını – mevduat tesis oranını – 2023 ortasındaki %4′lük zirvelerden %2,25′e düşürdü.
Birkaç büyük avro bölgesi ekonomisi haftanın başlarında, blok genelinde karşılaştırılabilirlik için uyumlu hale getirilen son enflasyon rakamlarını yayınlamıştı. Almanya istatistik ofisi Çarşamba günü tüketici fiyatlarının Nisan ayında %2,2 artmasını beklediğini, bunun bir önceki ayın okumasının altında ancak beklenenden biraz daha yüksek olduğunu söyledi. Bu arada Fransız uyumlu enflasyonu da beklentilerin biraz üzerinde %0,8 olarak gerçekleşti .
Bu haftanın başlarında yayımlanan veriler, avro bölgesi ekonomisinin ivme kazanabileceğini, bloğun gayri safi yurt içi hasılasının 2025′in ilk çeyreğinde %0,4 artacağını, ön okumaya göre gösterdi. Bu, %0,2′lik tahminden daha yüksekti ve 2024′ün son çeyreğindeki revize edilmiş %0,2′lik büyüme rakamını takip etti.
Ancak küresel tarifelerin olumsuz etkileri nedeniyle önümüzdeki aylarda büyümenin yavaşlaması bekleniyor.
Yorumlar kapalı.